Teknologiateollisuus: Osa työpaikoista ei koskaan palaa

Suomalaisten teknologia-alan yritysten tilauskannat ovat jatkaneet supistumistaan, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) alainen Teknologiateollisuus kertoo tiedotteessaan.

27.4.2010 10:41 | Päivitetty 27.4.2010 10:38

Järjestön tuoreen katsauksen mukaan firmat saivat tammi–maaliskuussa euromääräisesti hieman enemmän uusia tilauksia kuin vuotta aiemmin.

Loka–joulukuun lukemista tultiin kuitenkin alaspäin 18 prosenttia. Yrityksillä on nyt puolet vähemmän uusia tilauksia kuin ennen kriisiä alkamista syksyllä 2008.

Myös tilauskannan arvo on laskenut: vuotta aiempaan ajanjaksoon verrattuna 24 prosenttia. Joulukuun lopun jälkeen tilauskannan arvo on tullut alaspäin neljä prosenttia.

Teknologiateollisuuden mukaan liikevaihdon supistuminen tarkoittaa irtisanomisten ja lomautusten jatkumista. Alan yritykset työllistivät maaliskuun lopussa 251 000 henkeä – kymmeneksen vähemmän kuin ennen kriisin alkua. Lomautettuna alan työntekijöistä oli maaliskuussa 15 prosenttia. Järjestön mukaan osa yritysten hävittämistä työpaikoista ei koskaan enää palaa Suomeen.

Viime vuonna alan yritysten liikevaihto Suomessa supistui 55 miljardiin euroon 78 miljardista eurosta.

Huomio menestykseenmaailmalla, järjestö vaatii

Järjestön arvion mukaan Eurooppa on nousemassa koko maailmantaloutta ravistelleesta taantumasta muita maanosia hitaammin, mikä vaikeuttaa entisestään suomalaisten yhtiöiden asemaa.

Teknologiateollisuus vaatiikin velkaantuvaa valtiota käyttämään kaikki keinot yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

– Päähuomio on asetettava kansainvälisessä toimintaympäristössä toimivien yritysten kykyyn menestyä, investoida ja työllistää, järjestön toimitusjohtaja Jorma Turunen vaatii tiedotteessa.

Turusen mukaan hallituksen päätös esittää lupia kahdelle ydinvoimalalle oli positiivinen merkki, eikä yhtiöiden energiaverorasitusta saa lisätä.

Teknologiateollisuus vaatii myös tutkimus- ja kehitystoimintaan satsaamista, verovähennyskannustimia ensi vuoden alusta sekä vientirahoitusjärjestelmän parantamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?