Nokian tammi-maaliskuun tulos oli pettymys markkinoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia jäi jälkeen

Nokian torstaina julkistama alkuvuoden tulos oli pettymys sijoittajille, ja yhtiön osake lähti rivakkaan laskuun heti tulosjulkistuksen jälkeen. Puhelinmarkkinat kasvavat Nokian myyntiä nopeammin, ja yhtiö kertoi joutuneensa alentamaan matkapuhelinten voittotavoitettaan.

Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon mukaan Nokian tulos oli selvästi tulosohjauksen mukainen, mutta se ei riittänyt markkinoille.

22.4.2010 14:01 | Päivitetty 22.4.2010 14:01

Nokia arvioi tammikuun lopulla, että matkapuhelinryhmän liikevaihto olisi alkuvuodelta 6,5–7,0 miljardia euroa. Toteutunut liikevaihto oli 6,7 miljardia.

Matkapuhelinryhmän liikevaihto kasvoi vain kahdeksan prosenttia. Uutistoimisto Reutersin kyselyssä analyytikot ennustivat, että puhelinmarkkina kasvaa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 12,7:n ja koko vuonna 10,8 prosentin vauhtia.

Nokia arvioi, että matkapuhelimia myydään tänä vuonna kappalemääräisesti noin kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Yhtiön tavoitteena on pitää kiinni markkinaosuudestaan, joka oli viime vuonna 38 prosenttia.

Nokian mukaan sen osuus matkapuhelinten maailmanmarkkinoista oli 33 prosenttia. Vuotta aiemmin osuus oli 32 prosenttia, mutta viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 35 prosenttia. Yhtiö on muuttanut tapaa, jolla se laskee markkinaosuudet, joten nämä luvut eivät välttämättä ole vertailukelpoisia aiemmin julkistettujen lukujen kanssa.

Nokia arvioi, että ryhmän liikevoittoprosentti ilman kertaeriä (ei-IFRS) on tänä vuonna 11–13 prosenttia. Aiempi tavoite oli 12–14 prosenttia. Vuoden toiselle neljännekselle Nokia odottaa 9–12:n liikevoittoprosenttia. Toteutunut prosentti alkuvuodelta oli 12,1.

Nokian liikevaihto oli alkuvuonna 9,5 miljardia euroa, ja se kasvoi kolme prosenttia viime vuoden ensimmäisestä neljänneksestä. Viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna liikevaihto laski kuitenkin 21 prosenttia.

Apple kasvoikirkkaasti nopeammin

Nokia myi alkuvuonna 108 miljoonaa matkapuhelinta eli kuusitoista prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Hienosti sujuneesta viime vuoden lopusta laskua tuli kuitenkin viisitoista prosenttia.

Nokian puhelinten keskihinta oli 62 euroa eli tasan analyytikoiden ennustuksen verran.

Sijoittajat seuraavat erityisen tarkkaan älypuhelinten markkinoita, koska markkina kasvaa nopeasti ja kalliiden puhelinten katteet ovat halpoja paremmat.

Nokia ilmoitti, että se myi alkuvuonna 21,5 miljoonaa yhdistelmälaitetta (älypuhelimia ja mobiilitietokoneita). Myynti nousi 57 prosenttia viime vuoden alusta. Nokia laskee markkinaosuudekseen nyt 41 prosenttia.

– Kilpailu jatkuu kovana erityisesti edistyksellisissä, korkeamman hintaluokan matkaviestimissä, ja samaan aikaan verkkoliiketoiminnan markkinatilanne on edelleen haasteellinen, toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sanoi.

Vaikka Nokian puhelinmyynti kasvoi, yhdysvaltalainen Apple löi jo aiemmin pöytään sellaiset luvut alkuvuodelta, että suomalaisyhtiö kalpeni niiden edessä.

Applen iPhone-puhelinten myynti kasvoi alkuvuonna peräti 131 prosenttia 8,75 miljoonaan laitteeseen. Applen voitto kasvoi 90 ja liikevaihto 49 prosenttia viime vuoden kolmeen ensimmäiseen kuuhun verrattuna. Apple kutsui itsekin kasvutahtiaan "ällistyttäväksi".

Apple ei julkistanut uusimman kohtutuotteensa, iPadin, myyntilukuja, mutta yhtiön edustajat kuvasivat The New York Times -lehdelle iPadin myynnin sujuneen "sokeeraavan" hyvin.

Applen verratonta asemaa kehittyneiden puhelinten markkinoilla kuvaa myös konsulttiyhtiö Ovumin tuore selvitys. Ovumin kyselyn mukaan mobiililaitteiden sovellusten kehittäjistä 81 prosenttia työstää sovelluksia iPhone-puhelimiin. Nokian Symbian on kehittäjien suosikkilistalla vasta viidentenä, ja sen edelle kiilaavat niin RIM:n Blackberry, Microsoftin Windows kuin Googlen Androidkin.NSN:n tavoiteennallaan

Nokian verkkolaiteyhtiön eli NSN:n liikevaihto laski ensimmäisellä neljänneksellä yhdeksän prosenttia viime vuoden vastaavasta kaudesta. Yhtiön mukaan "liikevaihdon lasku heijasti haasteellisia kilpailutekijöitä ja haasteellista markkinatilannetta".

NSN:n ei-IFRS-liikevoitto oli 15 miljoonaa euroa, kun vastaava liiketappio viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 122 miljoonaa euroa.

Nokia ilmoitti, että sen tavoite on edelleen, että NSN:n ei-IFRS-liikevoittoprosentti on tänä vuonna nollasta kahteen.

– Verkkoliiketoimintamme Nokia Siemens Networksin kannattavuuteen vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä vaikutti myönteisesti parempikatteisiin tuotteisiin painottunut myyntijakauma. Lisäksi on ilahduttavaa, että yhtiö on saavuttanut rohkaisevia tuloksia ratkaisuillaan, joiden avulla operaattorit voivat hallita älypuhelimista johtuvaa nopeaa signaloinnin ja dataliikenteen kasvua, toimitusjohtaja Kallasvuo sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?