Tämä maakunta käy ahkerimmin valtion kirstulla

Valtion menot henkeä kohden ovat suurimmat Ahvenanmaalla, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Saaristomaakuntaan valuu rahaa itsehallinnon ja varustamotukien myötä.

| Päivitetty

Erot muuhun Suomeen ovat huomattavat. Ahvenanmaalla valtion menot ovat 13 225 euroa asukasta kohden, kun muualla maassa euroja kuluu 6 997 euroa per henkilö, selviää Tilastokeskuksen tuoreista luvuista. Myös suhteessa valtiolle takaisinpäin virtaaviin tuloihin Ahvenanmaa on selkeästi nettosaajana.

Ahvenanmaa saa itsehallintoonsa budjettituloista 0,45 prosentin tasausmaksun. Viime vuosina noususuhdanne kasvatti siirtosummaa vauhdilla. Tilastokeskuksen luvut ovat vuodelta 2008, jolloin valtio siirsi Ahvenanmaalle keskimäärin 8 428 euroa asukasta kohden. Suomen keskiarvo oli tuolloin 1 785 euroa, joka sisältää kuntien valtionosuudet.

Toinen Ahvenanmaan merkittävästi suurempi etu on varustamotuet, jotka nostavat Ahvenanmaan yritystoimintaan saamat tuet 2 444 euroon per henkilö. Keskimäärin Suomen maakunnat saavat yritystukia 564 euroa asukasta kohden. Varustamotuista osa valuu myös muualle kuin Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaalla on Suomen alimmat kuntaveroprosentit, jotka liikkuvat keskimäärin 17 prosentin tuntumassa. Muualla maassa kuntaveroa maksetaan keskimäärin 19 prosenttia. Luvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia, sillä Ahvenanmaalla terveydenhuollosta huolehtii maakunta, manner-Suomessa kunnat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?