Näiden asuntojen ostajia onnisti

Ovatko Helsingin hintasäädellyt hitas-asunnot hyvä ostos asukkailleen? Nyt niitä taas jonotetaan ja revitään käsistä. Taloussanomat selvitti, miten hitas-asuntojen arvo on kehittynyt. Katso myös mitkä niistä ovat halutuimpia.

14.4.2010 6:02 | Päivitetty 14.4.2010 16:18

Hitas-asunto on ollut Midaksen kosketus niille, jotka ostivat hitas-asunnon vuosituhannen alussa. Hinnat nousivat keskimäärin yli tuhat euroa neliöltä.

Mutta miten käy niille, jotka jonottivat uusia kohteita? Viime vuonna hinnat kääntyivät ensin laskuun ja nyt uuteen nousuun.

Hitas-asuntojen hinnannousu on riippunut alueesta ja jopa taloyhtiöstä.

Otetaan elävä esimerkki Helsingin Pikku Huopalahdesta: asunnon toiset asukkaat ostavat 1996 vuoden vanhan 97,5 neliön asunnon ja pääsevät silloin tinkimään hinnan 706 000 markkaan (118 655 euroon).

Kolmannet asukkaat maksavat kohteesta 2002 maksimihinnan 147 713 euroa. Väliin tulee hitas-asuntojen uusi markkinapohjainen hinnoittelumekanismi, joka nostaa asunnon arvoa yhdessä yössä.

Neljännet asukkaat maksavat lamavuonna 2009 tinkimisen jälkeen 321 000 euroa. Maksimihinta olisi ollut joitakin tuhansia enemmän.

Tavallinen tarina, sillä hitas-asuntojen hinnat keskimäärin kaksinkertaistuivat Pikku Huopalahdessa vuosituhannen alussa. Tavallinen tarina myös sen takia, että hintakehitys ei ole kohdellut esimerkiksi pari vuotta aiemmin valmistunutta naapuritaloa lainkaan näin midasmaisella kosketuksella.

Näistä asunnoistamaksetaan eniten

Tuoreimpien tilastojen valossa Helsingin halutuimpia hita-salueita olisivat Munkkiniemi, Pohjois-Meilahti, Etelä-Haaga, Lauttasaari ja Pikku Huopalahti sekä Ruoholahti.

Niissä ainakin maksetaan asunnoista selvästi yli Helsingin keskitason, joka on viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana ollut 2615 euroa neliöltä. (Katso tarkemmat tiedot jutun lopussa olevista taulukoista.)

Suosikkialueilla maksetaan jopa enemmän kuin keskustassa ja Katajanokalla, jota voi pitää tilastoharhana.Katajanokalla on tehty puolessa vuodessa vain yksi kauppa.

Kauppa seisoo, kun maksimihinnat ovat Katajanokalla niin alhaalla, ettei kannata myydä. Toisaalta alueella on huhuttu tehdyn ylihintaisia varuste- ja kalustekauppoja asuntokaupan yhteydessä.

Hitas-säätelystä vapautuminenei aina ole kannattavaa

Katajanokalla kauppa seisoo myös siksi, että osa myyjistä odottaa taloyhtiöiden hakevan irtautumista hitas-järjestelmästä, jonka voi tehdä 30 vuotta talojen valmistumisen jälkeen.

– Se tuo tonttivuokriin jopa 30 prosentin korotuksen, joka nostaa vastiketta, mikä taas laskee asunnon arvoa. Taitolaji, jottei ammu omaan jalkaansa, Helsingin kiinteistölautakunnassa vaikuttanut asiantuntija sanoo.

Kiinteistöviraston osastopäällikkö Mikko Luukkonen muistuttaa puolestaan, että laskennallinen enimmäishinta ei aina kerro koko totuutta hitas-markkinoista.

– Suurin osa asunnoista myydään alle maksimihinnan, hän sanoo.

Suurimmillaan ero oli vuosina 2004–2005: yli tuhat euroa neliöltä. Viime vuonna maksimihintojen (jotka ovat usein hintapyyntöjä) ja toteutuneiden hintojen erotus oli keskimäärin 739 euroa neliöltä. Laskennalliset hinnat tulivat lamassa alas 4,2 prosenttia ja toteutuneet hinnat 4,5 prosenttia.

Loppuvuodesta 2009 ja alkuvuodesta 2010 hinnat olivat taas uudelleen nousussa. Tässä markkinatilanteessa toteutunut hinta nousi rivakammin kuin laskennallinen hinta. Näiden välinen ero kutistui keskimäärin 330 euroon neliöltä, joka on pienin kymmeneen vuoteen. Eli asunnot käyvät nyt kaupaksi lähes maksimihintaan.

Mikä on hitas?

♦ Helsingin kaupungin luoma hintasääntelyjärjestelmä.♦ Tarkoituksena tuottaa kohtuuhintaisia omistusasuntoja.♦ Kaupunki määrää asuntojen laskennallisen maksimihinnan.♦ Hitas-talot sijaitsevat kaupungin vuokratontilla.♦ Korkeat ja/tai kohoavat tonttivuokrat nostavat vastiketta.♦ Hitas-asuntoja on noin 19 000 kappaletta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?