Tällaista asuntoa ei ostaja halua

Kaikkia asuntoja ei revitä käsistä nytkään, vaikka asuntokauppa käy taas kuumana. Lue millainen asunto on nyt vaikea saada kaupaksi. Joskus myynti on pienestä kiinni.

12.4.2010 6:02 | Päivitetty 12.4.2010 14:03

Asuntojen keskimääräiset hinnat ovat jo elpyneet finanssikriisiä edeltävälle tasolle, ja osin sen ylikin. Kiinteistönvälittäjien mukaan asuntokauppa käy nyt kiivaasti, koska tarjontaa on uudisrakentamisen notkahduksen takia vähän. Silti kaikkia asuntoja ei myydä nopeasti – ainakaan mihin hintaan tahansa.

Huoneistokeskuksen kenttäjohtaja Merja Siivonen kertoo, että alueelliset erot ovat suuria, ja joillakin paikkakunnilla tarjontaa on yli kysynnän.

Paikkakunnilla, joissa on paljon työttömiä tai paikkakunnilla, jolla suuri työllistäjä käy yt-neuvotteluja, asunnon myyminen on haasteellisempaa kuin muualla. Näin on esimerkiksi Kajaanissa tai Varkaudessa.

– Jos äskettäin omakotitalon rakentanut tahtoo muuttaa työn perässä muualle, eikä paikkakunnalle ole muuttovirtaa, myyntiaika on pitkä, vaikka asunto olisi hyvä ja hinta kohdallaan.

Ostajat ovathintatietoisia

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen kertoo, että ostajat suhtautuvat hintaan selvästi kriittisemmin kuin pari–kolme vuotta sitten. He ovat yleensä hyvin perillä alueen hintatasosta ja monet ovat päättäneet itselleen hintakaton.

– Joskus kauppoja jää tonnistakin kiinni, Rytkönen sanoo.

Hän kertoo, että jokaisella paikkakunnalla on edelleen oma jonkinnäköinen henkinen lasikattonsa, jonka ylittäminen vähentää selvästi ostajaehdokkaiden määrää.

Pääkaupunkiseudulla katto on 400 000–500 000 euron hujakoilla, mutta vaikkapa Kuopiossa se liikkuu 250 000 euron paikkeilla.

Kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg OP-keskuksesta sanoo, että monen sadantuhannen euron huoneistoja liikkuu edelleen talousmyllerrystä edeltävää aikaa vähemmän. Hän uskoo, että näidenkin kauppa vilkastuu tänä vuonna.

Silti miljoona-asuntojakin myydään jo etenkin pääkaupunkiseudulla ja välittäjien mukaan kalliille uudiskohteillekin löytyy ostajia.

Esimerkiksi Sipoonrannan asunnot ovat myyntijohtaja Antti Seppisen mukaan menneet hyvin kaupaksi. Vaikka neliöhinnat alkavat 5 000 eurosta, ensimmäisestä yhtiöstä on myyty muutamassa kuukaudessa yhtä lukuun ottamatta kaikki asunnot ja toisestakin kohta puolet.

Seppinen arvioi, että heitä hyödyttää se, että pääkaupunkiseudulla ei juuri ole myytävänä muita meren rannassa olevia uudiskoteja. Sandbergin mukaan uudistuotannon vähyys ja korkojen alhaisuus kiivastuttavat asuntokauppaa yleensäkin.

Remontoijan unelmahoukuttelee harvoja

Keskimääräistä pidempään myyntiaikaan pitää varautua, jos asunto on kehnossa kunnossa tai jos taloyhtiöön tehdään pian isoja putki- tai muita remontteja.

Rytkösen mukaan ihmiset vierastavat isoja remontteja ja haluavat aika valmista.

Siivonen kuitenkin huomauttaa, että saneeraus pitää hinnoitella, mutta se ei ole myynnin este.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?