”Piratismi uhkaa tuhota yli miljoona työpaikkaa Euroopasta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Piratismi uhkaa tuhota yli miljoona työpaikkaa"

Sisällöntuotantoala pelkää, että nettipiratismin takia yli miljoona työpaikkaa katoaa musiikki-ja elokuvatyöstä.

9.4.2010 15:20 | Päivitetty 9.4.2010 15:28

Brysselissä julkaistun, koko Euroopan unionin (EU) kattavan ”Building a Digital Economy: The Importance of Saving Jobs in the EU´s Creative Industries” -tutkimuksen mukaan EU-maiden elokuva-, tv-, musiikki- ja ohjelmistoala on vaarassa menettää jopa 1,2 miljoonaa työpaikkaa vuoteen 2015 mennessä, Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT) sanoo.

Vähittäiskauppa-arvolla laskettuna menetys olisi tutkimuksen mukaan samana aikana arviolta 240 miljardia euroa.

Selvityksen mukaan eurooppalaisilta luovan teollisuuden aloilta hävisi vuonna 2008 yli 185 000 työpaikkaa, menetysten ollessa arviolta 10 miljardia vähittäiskauppa-arvolla laskettuna. Tuona vuonna arviolta 14 miljoonaa eurooppalaista työskenteli luovan teollisuuden piirissä, ÄKT sanoo.

– Kun tähän asti huolta olemme kantaneet erityisesti siitä, että luvaton verkkojakelu rikkoo luovien alojen tekijänoikeuksia ja jakeluoikeuksia, nyt tehty tutkimus osoittaa, että piratismi vaarantaa kohtalokkaasti myös koko arvoketjun luonnollisen toiminnan. Kun työpaikkoja katoaa, vaarassa ovat myös luovan työn tulokset, Suomen elokuvasäätiön kotimaan levityspäällikkö Harri Ahokas sanoo ÄKT:n tiedotteessa.

Ahokkaan mielestä valtiovallan pitää panostaa huomattavasti nykyistä enemmän laillisen verkkokaupan kehittämisen tukemiseen.

ÄKT ry:n edustaja Lauri Rechardt puolestaan on sitä mieltä, että piratismi on vakava este laillisen digikaupan kehittymiselle.

– Se paitsi viivästyttää kuluttajien siirtymistä laillisten digitaalisten sisältöjen pariin estää myös alan kehittämiseksi tehtävät lisäinvestoinnit. Nyt olisi vihdoinkin aika tarjota lainsäädännössä riittävät työkalut ongelman ratkaisemiseksi ja luovien alojen työpaikkojen säilyttämiseksi, Reckhardt sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?