Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD puuttuu maaraportissaan Suomen kasvaviin tuloeroihin. Tuloerot ovat kahden viime vuosikymmenen aikana olleet kasvussa kaikissa järjestön jäsenmaissa, mihin on vaikuttanut globalisaation nopeutuminen, tekninen edistys ja muutokset sosiaalisissa rakenteissa. Suomessa tilanne on muuttunut kuitenkin selvästi heikompaan suuntaan viime vuosina.
OECD:n mukaan Suomen kehityksen juuret löytyvät jo 1990-luvun lamasta, joka johti suureen nousuun työttömyysasteessa. Tämän jälkeen tilannetta on kärjistänyt rakennemuutos perinteisissä metsä- ja paperisektorin elinkeinoissa, kun paperitehtaat ovat menettäneet kilpailukykyään.
Muutos on johtanut tuloerojen kasvuun myös maan sisällä, kun työttömyysaste on suurin maan itä- ja pohjoisosissa. Sama koskee työttömyyden tuomaa selvää köyhyyden kasvua viime vuosina.
– Tuloerot ja erot työmarkkinoilla ovat tulleet erityisen selviksi Suomen eri alueilla, kun ottaa huomioon taloudellisen aktiviteetin keskittymisen etelään, raportissa todetaan.
Suuri osa kärjistymisestä johtuu käytettävissä olevien tulojen suhteettoman suuresta kasvusta ylemmissä tuloluokissa. Taustalla ovat pitkälti kasvaneet pääomatulot.
Osinkotulojen kasvu on näkynyt etenkin vuoden 1993 verouudistuksen jälkeen. Suomessa otettiin tällöin käyttöön niin sanottu eriytetty tuloverojärjestelmä, jossa pääomatuloja verotettiin samalla prosentilla. Järjestelmän järkevyyttä tulisi OECD:n mukaan harkita uudelleen.