Kiinan kirjoitusmerkkejä on liikaa

Julkaistu:

Kolumni
Kiinan kielen asema maailmassa nousee maan talousmahdin kasvaessa. Ulkomaalaisopiskelijoita oli viime vuonna Kiinassa lähes 240 000. Maa tähtää 10 vuodessa puoleen miljoonaan ulkomaalaiseen opiskelijaan.
Kiina aikoo vähentää jopa 5 000 kirjoitusmerkkiä, kertoi kiinan opiskelijoille tervetullut uutinen torstaina. Valitettavasti en löytänyt uutiselle vahvistusta. Kyse oli Kiinaan keskittyvän netti- ja radiopalvelun Radio 86:n aprillipäivän jutusta, joka on kadonnut kokonaan palvelusta.

Tahkottuani puoli vuotta kiinan kieltä ja kirjoitusmerkkejä, kannatan vilpittömästi noiden merkkien lukumäärän vähentämistä. Tosin aprilliuutisen tieto merkkien lukumäärän vähentämisestä tuskin minua millään tavalla auttaisi, sillä tuon ”uutisen” mukaan tarkoitus oli vähentää harvoin käytettyjä merkkejä. Minun opintoni tuskin koskaan ulottuvat harvinaisiin merkkeihin, olen tyytyväinen jos opin lehtitekstiä lukemaan.

Kiinassa toteutettiin ”suuri” kirjoitusmerkkien uudistus kansantasavallan alkuvuosina.  Vuosina 1956 ja 1964 yksinkertaistettiin noin 2 000 merkkiä.  

Luvut kirjoitusmerkkien kokonaismäärästä vaihtelevat suuresti. Niitä sanotaan olevan 50 000–80 000, mutta oikeassa käytössä on ehkä 12 000 merkkiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Roomalaiset aakkoset
olivat lähellä


60 vuotta sitten Kiinan uusilla vallanpitäjillä oli pitkälle viedyt suunnitelmat kirjoitusjärjestelmän uudistamisesta ja korvaamisesta aakkosiin perustuvalla järjestelmällä. Jatkuvan vallankumouksen monet paineet ja vahvasti päätään nostanut peruskiinalainen konservatismi ajoivat hankkeen sivuraiteille. Myöhemmin siitä luovuttiin. Ratkaisematta jäi minkä vieraan kulttuurin aakkoset otetaan käyttöön vai kehitetäänkö oma aakkosjärjestelmä.

Vuonna 1977 julkaistiin lisää yksinkertaistettuja merkkejä, mutta ne eivät enää menneet läpi. Niiden käytöstä luovuttiin 1986.

Nykyään moni haikailee perinteisten kirjoitusmerkkien palauttamisen perään. Niitä sanotaan nykyisiä yksinkertaistettuja merkkejä kauniimmiksi. Joidenkin mielestä perinteiset merkit olisivat helpompia oppia, koska ne ovat lähempänä alkuperäisiä ”kuvamerkkejä”.

Perinteisiä kirjoitusmerkkejä käytetään vielä laajasti Manner-Kiinan ulkopuolella. Ne ovat käytössä Taiwanilla, Hongkongissa, Macaossa ja Malesiassa. Myös ulkokiinalaiset käyttävät perinteisiä merkkejä. Merkit eivät välttämättä poikkea kovin paljon toisistaan, joten yhden järjestelmän oppinut ymmärtää enimmäkseen myös toista.

Kiinalainenkin
tapailee sävelkorkoa


Neljän vuosituhannen taakse ulottuva merkkijärjestelmä ei ole ollut staattinen vaan se on kehittynyt vuosituhansien kuluessa. Kirjoitusmerkit ovat hioutuneet ja yksinkertaistuneet levitessään yleisempään käyttöön. Edes oppineiden sääty ei pystynyt pitämään yllä luku- ja kirjoitustaidon äärimmäistä vaikeutta ja perinteisyyttä.

Kiinan kouluissa opetetaan myös roomalaisiin aakkosiin perustuvaa pinyin-menetelmää. Äänneasultaan se muistuttaa lähinnä englantia sillä lisäyksellä, että siinä ilmaistaan sanan oikea ääntäminen neljällä erilaisella sävelkorko- eli toonimerkillä. Kiinalaisten pitäisi osata kirjoittaa pinyiniä, mutta käytännössä moni ei hallitse sitä kovinkaan hyvin.

 Lisäksi monella kiinalaisella menee sormi suuhun, kun sanaan pitäisi merkitä toonilla äänneasu. He joutuvat toistamaan sanaa ja ”kuuntelemaan” onko sen sävelkorko korkea-tasainen, nouseva, laskeva-nouseva , laskeva vai puuttuuko siitä tooni kokonaan.

Maan yhtenäisyys nojaa
kirjoitettuun kieleen


Kirjoitetulla kielellä on Kiinassa ratkaisevan tärkeä merkitys. Koko maan yhtenäisyys perustuu siihen. Eri osissa maata kiinaa puhutaan murteilla, jotka poikkeavat vahvasti toisistaan. Eri alueiden ihmiset eivät välttämättä ymmärrä toistensa puhetta, mutta kirjoitettu kieli on kaikille yhteinen.

Kiinan virallisen näkökannan mukaan esimerkiksi Etelä-Kiinassa puhuttu kantonin kiina ei suinkaan ole eri kieli vaan kyse on vain murteesta.  Samalla mittatikulla voidaan suomea ja viroa pitää toistensa murteina.

Kirjoitusjärjestelmän muuttaminen aakkosiin perustuvaksi olisi murentanut tärkeä pylvään valtakunnan yhtenäisyydessä. Sekin painoi vaakakupissa vanhan järjestelmän säilyttämisen puolesta.

Kirjoitusmerkkien yksinkertaistamisella tähdättiin ennen kaikkea lukutaidon yleistämiseen. Siinä suhteessa uudistus on toiminut hyvin. Nykyään Manner-Kiinan asukkaista lukutaitoisia on yli 90 prosenttia. Lukutaidon mittarina pidetään 1 500 kirjoitusmerkin hallitsemista. Kansantasavallan syntymävuonna 1949 lukutaitoisia oli vain 20 prosenttia.

Kiinan tehdessä paluuta maailman johtavien valtioiden joukkoon, jossa se on ollut monia satoja vuosia, kiinan kielen asema on vahvistumassa maailmassa. Nyt ei ole kuviteltavissa, että Kiina ryhtyisi rukkaamaan omaa kirjoitusjärjestelmäänsä muun maailman malliin. Muu maailma sen sijaan panostaa kiinan kielen oppimiseen. Tehtävä on kuitenkin niin haastava, että kiinaksi tapahtuvassa kommunikoinnissa syntyperäisillä puhujilla säilyy ylilyöntiasema.

Kielioppi on helppoa,
asiayhteys on tärkeä


Puhuttua kiinaa on suhteellisen helppo oppia, sillä kielioppi on hioutunut äärimmäinen yksinkertaiseksi. Ymmärrettäviä lauseita voi siis muodostaa laittamalla sanoja jonoon, oikea sanajärjestys tietenkin parantaa ymmärrettävyyttä. Sanoja ei taivuteta persoonan, aikamuodon tai sijainnin mukaan. Myöskään monikkomuodosta ei tarvitse kantaa huolta ja pre- ja postpositioiden käyttö on hyvin vähäistä.

Kuulijan on määrä pystyä päättelemään paljon asiayhteydestä ja siitä, mitä keskustelussa on ennen sanottu.

Toonit ovat länsimaiden asukkaille vaikeita, mutta niiden käyttö vaihtelee alueittain myös Kiinassa.

Kirjoitettu kiina vaatii enemmän töitä. Tosin hallittavien kirjoitusmerkkien määrä ei sinänsä ole ylivoisen suuri. Yleisimmin käytetyt tuhat merkkiä kattaa 90 prosenttia yleiskielestä. Jos osaa 2 500 useimmin käytettyä merkkiä, hallitsee 98 prosenttia yleiskielestä.

Yliopisto-opintoihin vaaditaan noin 6 000 merkin hallitsemista.

Merkkien opiskelussa ei kuitenkaan tarvitse luottaa pelkkään ulkomuistiin, sillä merkit koostuvat komponenteista, joita oppii tulkitsemaan. Peruskuviossa merkki muodostuu yhdestä tavusta, jossa on kaksi osaa. Toinen osa kertoo merkityksestä, toinen ääntämyksestä.

Henkilökohtaisesti olen kokenut kiinan opiskelun sekä haastavaksi että palkitsevaksi. Osa haasteesta varmaan tulee siitä, että vanha koira oppii uusia temppuja kovin hitaasti. Palkitsevaa on se, että huomaa oppineensa jotain uutta.

Oppikirjan teksteistä selviää raa’alla työllä, mutta ne eivät muutu puheeksi ja ymmärtämiseksi.

Kielitaitoni riittää taksin ja julkisen liikenteen käyttöön, kaupassa käymiseen ja hyvin alkeelliseen kommunikaatioon kiinalaisten kanssa, mutta oikeasta jutustelusta se on vielä kaukana. Tosin paljon riippuu vastapuolestakin.

Joidenkin kiinalaisten kanssa pystyy käymään pientä keskustelua, mutta sitten jotkut toiset taas ovat ihan hoomoilasina, kun joutuvat puhumaan ulkomaalaisen kanssa. He eivät voi ymmärtää ulkomaalaisen puhetta, ja heidän sanavarastonsa kutistuu välittömästi muutamaan mölähtävään tavuun. Jos näitä kiinalaishoomoilasia osuu samalle päivälle useampi, usko omaan vähäiseenkin kielitaitoon painuu maan rakoon.

Toistaiseksi jaksan uskoa, että kova työ ja kärsivällisyys vielä joskus palkitaan ja kielitaito raottaa enemmän ovea tähän villiä tahtia muuttuvaan maahan ja ikivanhaan, rikkaaseen kulttuuriin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   KKV moittii apteekkialan kilpailuavauksia – reseptilääkkeiden myynti 32 %, apteekkeja sama määrä

  2. 2

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  3. 3

   Vartijoiden lakko voi ruuhkauttaa lentokenttää – tarkista tilanne, jos olet lähdössä matkalle

  4. 4

   JHL:n poliittinen lakko jatkuu – Myös tiistaina osalla koululaisista on eväspäivä

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Hermitage-yhtiöstä tullut tutkintapyyntö

  6. 6

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  7. 7

   Boris Rotenberg vaatii Suomessa toimivilta pankeilta 70 000 euron hyvityksiä – syyttää syrjinnästä

  8. 8

   Osa Sähköliiton jäsenistä liittyy Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon – koskee yli 90 yritystä

  9. 9

   Ilmarinen: Nyt on käsillä nousukauden viimeiset hetket

  10. 10

   Metsäteollisuus: Lakoista 20 miljoonan euron menetykset – ”Olemme kiistassa täysin ulkopuolisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  2. 2

   Laura, 29, tekee neli­päiväistä työ­viikkoa: ”Down­shiftaamisesta tulee elämän­tapa­laiskottelijan leima”

  3. 3

   Talouselämän huipulla raivoaa jyrkkä riita – Laatunen syyttää uhkailusta, Kakkonen lataa: ”Sun aikasi on ihan oikeasti ohi”

  4. 4

   Verkkouutiset: Työmarkkina­järjestöiltä tulossa ehdotus irtisanomis­kiistaan

  5. 5

   Vartiointialan lakko alkaa keskiviikkona

  6. 6

   Ryanairin toimitusjohtaja povaa alalle synkkää talvea: SAS tai Norwegian voi ajautua konkurssiin

  7. 7

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  8. 8

   Osa Sähköliiton jäsenistä liittyy Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon – koskee yli 90 yritystä

  9. 9

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  10. 10

   Ilmarinen: Nyt on käsillä nousukauden viimeiset hetket

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  2. 2

   Teollisuusliitto irtisanoo kikyn työajan pidennykset viidellä alalla

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Lakko uhkaa jättää lapset nälkäisiksi: Sporttibaari toimittaa pizzat päiväkotiin

  5. 5

   40 000 euron velat kerännyt eläkeläinen ei saanut armoa oikeudessa – oli velkaantunut ”vastuuttomasti”

  6. 6

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  7. 7

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  8. 8

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  9. 9

   Maanantain lakko herätti vastareaktion – yrittäjät ympäri Suomea tarjoavat apuaan

  10. 10

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  11. Näytä lisää