Tällainen talo säilyttää arvonsa

Julkaistu:

Talokaupassa pätevät eri säännöt kuin autokaupassa. Uusin ei välttämättä ole paras. Huonokuntoinenkin talovanhus – kunhan se on korjauskelpoinen – on nyt usein ostajan silmissä arvokkaampi kuin keskelle peltoja rakennettu uudehko unelmakartano.
Omakotitaloa etsivät harkitsevat ostoaan aiempaa pitempään. Ihan mikä tahansa ja mistä vain ei enää mene kaupaksi, toisin kuin ennen lamaa.

– Sijainti vaikuttaa eniten. Tuntuu, että talossa rahallisen arvon säilyminen ei ole loppujen lopuksi ostajalle niin tärkeää kuin tunnelma. Sitä haetaan nyt vanhoilta alueilta, sanoo oululaisen TuttuKoti-yhtiön kiinteistönvälittäjä Maria Järvenpää.

Samaa sanovat muutkin Taloussanomien eri puolilta maata haastattelemat välittäjät. Nousukauden aikana taajamien liepeille kaavoitetut uudisalueet ovat menettäneet suosiotaan. Keskusta-alueiden vetovoima sen sijaan kasvaa.

– Kysyntää on, kunhan talo sijaitsee ympäristöltään ja palveluiltaan jo valmiilla alueella. Tällaisilta ei vain tule uusia tai vanhempia omakotitaloja myyntiin läheskään tarpeeksi, sanoo Joensuun SKV:n myyntijohtaja Hannu Mertanen.

Epämääräiset uudisalueet, jotka eivät ole vielä kunnolla maaseutua eivätkä enää tarpeeksi taajamaakaan, eivät hänen mukaansa kiinnosta ostajia.

Korjauskelpoinen talovanhus
pitää arvonsa


Omakotimarkkinoilla pätevät eri säännöt kuin esimerkiksi autokaupassa. Uusin ja nykyaikaisin ei välttämättä ole halutuin ratkaisu.

– Usein hyvinkin alkuperäiskunnossa oleva 1950–1960-lukujen pientalo on helpompi myyntikohde kuin uudet talopaketit. Uusia on rakennettu viime vuosina paljon, ja monilla alueilla niiden hintataso on vielä liian korkea suhteessa rakennusten arvoon, sanoo Heikki Viljanen Jyväskylän Asuntogalleriasta.

Rintamamiestyylisissä taloissa ostajat arvostavat etenkin 1950-luvun alun jälkeen tehtyjä rakennuksia, jos niitä on ylläpidetty hyvin eikä pilattu liian monilla jälkilaajennuksilla.

Syy tähän löytyy valmistustekniikasta. Rakennusmateriaalien saatavuus ja laatu paranivat nopeasti Helsingin olympialaisten jälkeisinä vuosina, mutta 1970-luvun karmeisiin muovimateriaaliremontteihin oli vielä matkaa.

Nousukauden talopaketit
arveluttavat


Monet omakotiostajat suhtautuvat talopakettirakennuksiin kuin Ikean huonekaluihin: käytännöllisyys, helppous ja huonejako viehättävät, mutta pitkäaikainen kestävyys arveluttaa.

– Näissä täytyy vain luottaa valmistajien lupauksiin ja toivoa, että talot on kasattu riittävän huolellisesti. Vanhemmissa taloissa on jo näyttöä siitä, mitkä paikat kestävät ja mistä tulee ongelmia, Viljanen sanoo.

Etenkin koti- ja ulkomaisten talotehtaiden pakettimallien jälleenmyyntiarvot vaihtelevat suuresti. Netin omakoti-aiheisilla keskustelupalstoilla vellova huhumylly milloin minkäkin valmistajan laatupulmista vaikuttaa ostajien asenteisiin.

Vahvojen uskomusten mukaan etenkin kysyntähuuman vuosina 2005–2008 valmistuneissa pakettitaloissa olisi hutilointivirheitä.

– En kyllä ole huomannut, että asiakkaat vierastaisivat jotain tiettyä valmistusvuotta: sekä pitkästä tavarasta rakennettu että talopakettina tehty menee kaupaksi, mutta hinnan pitää olla oikea, Hannu Mertanen sanoo.

Moni arvostaa rakenteiden ja pintojen uutuutta. Vanhempien talojen arkihoidon tiedetään vaativan enemmän kädentaitoja kuin mitä keskivertokansalaisella on.

– Eikä perinteisimpien rintamamiestalojen suunnittelu sovi tämän päivän tarpeisiin. Niitä vaivaa sokkeloisuus, liian moneen kerrokseen jaetut neliöt ja hoidon hankaluus, sanoo kuopiolaisen Huoneistoaseman Arja Päivinen.

Ota itse selvää, tuo sen
ajan asiantuntija


Välittäjien mukaan sekä uusissa että vanhoissa omakotitaloissa kuntotarkastus on helpoin keino välttyä susiostoksilta.

– Jos perhe on hakemassa vanhempaa omakotitaloa, olen aina hyvin tyytyväinen jos he lisäksi ottavat mukaan oman asiantuntijansa. Hyviä rintamamiestalojen arvioitsijoita ovat vaikka eläkkeellä olevat rakennusmestarit tai muut sen ajan rakenneratkaisuja tuntevat ihmiset, Viljanen sanoo.

Uudistaloissa tarvitaan erilaista osaamista, jotta piilevät pulmat löytyisivät.

– Kärjistettynä alan tavarantoimittajat tietäisivät parhaiten, mitä talopakettien alihankintana tulleissa rakenteissa tai osissa pitää osata katsoa, Viljanen sanoo.

Korjauskelpoisuus on hyvin tärkeä mittari.

– Omakotitaloissa ei ole olennaista, onko kylpyhuoneessa nyt vääränväriset kaakelit, vaan se miten helposti kaikkea voi korjata. Jos rakenteet, yläpohja ja alapohja ovat kunnossa, eikä taloa ole pilattu kehnoilla remonteilla, se on aina hyvä lähtökohta, Järvenpää sanoo.

Tällainen omakotitalo menee nyt

- vanhalla asuinalueella, palvelujen lähellä
- valmis piha, puut täysikasvuisia, veden läheisyys plussaa
- kuntotarkastettu ja remonteiltaan dokumentoitu
- vanhat 100-120 neliön ok-talot: rakennusvuodet 1954-1969, ei muoviremontoituja
- nuoret 120-160 neliön ok-talot: rakennusvuodet 1996-2004
- energia- ja lämmitysratkaisuiltaan helposti muutettavissa
- uusissa rakennuksissa kivitalo helpompi myydä kuin tiilitalo

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa paljon puutteita – peruspalkka saattaa alittaa minimitason

  2. 2

   Näin kilpailijat kommentoivat Tjäreborgin tilannetta: ”Hinnat peilautuvat suoraan kysyntään”

  3. 3

   Tiina maksoi Tjäre­borgin perhe­lomansa verkko­pankissa – nyt matka ja rahat ovat vaaka­laudalla: ”Tyhmyydestä sakotetaan”

  4. 4

   Oletko ostanut matkan Tjäreborgilta? Näin saat rahasi takaisin

  5. 5

   Hallinto-oikeus: Ähtärin kaupunki takasi laittomasti yli 17 miljoonan pandalainat

  6. 6

   Ruotsalaiset luopuvat käteisen käytöstä vauhdilla, joka hirvittää jo valtiota – kruunulle harkitaan sähköistä vaihtoehtoa

  7. 7

   Kumpi päättää perheen raha-asioista? Suomalaiset vastasivat: ”Puolisoni ei tiedä, että minulla on 65 000 euroa”

  8. 8

   Kommentti: Brexit puraisi jo syyttömiä suomalaisturisteja

  9. 9

   KKV on alkanut järjestää Tjäreborgin asiakkaiden paluukuljetuksia

  10. 10

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

  2. 2

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  3. 3

   Oletko ostanut matkan Tjäreborgilta? Näin saat rahasi takaisin

  4. 4

   Tiina maksoi Tjäre­borgin perhe­lomansa verkko­pankissa – nyt matka ja rahat ovat vaaka­laudalla: ”Tyhmyydestä sakotetaan”

  5. 5

   KKV on alkanut järjestää Tjäreborgin asiakkaiden paluukuljetuksia

  6. 6

   Peter ja Päivi olivat juuri nousemassa Tjäre­borgin loma­lennolle, kun tuli kuulutus: lentonne on peruutettu – ”Mitenköhän tässä käy”

  7. 7

   Tjäreborg: kaikki maanantain lomalennot peruttu – Suomesta piti lähteä 525 lomalaista

  8. 8

   Kumpi päättää perheen raha-asioista? Suomalaiset vastasivat: ”Puolisoni ei tiedä, että minulla on 65 000 euroa”

  9. 9

   Tjäreborgin emoyhtiö konkurssiin – suora lähetys Mallorcan lentokentältä

  10. 10

   Lauran piti palata Tjäreborgin lomalta suoraan töihin – nyt lento kotiin on täysi mysteeri: ”Olisi hauska tietää, miten hommat järjestyy”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  5. 5

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

  7. 7

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  8. 8

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  9. 9

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  10. 10

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  11. Näytä lisää