Tällaista naapuria ei tarvitse sietää

Kauhunaapureita löytyy moneen lähtöön, eikä kaikkea tarvitse sietää. Öiset juhlijat ja juopporemmit ovat selviä tapauksia, mutta naapurin käytös voi olla häiritsevää myös, vaikka se ei olisi sinänsä moitittavaa. Lue miten häirikkönaapurista pääsee eroon.

28.3.2010 7:01 | Päivitetty 28.3.2010 7:48

Naapurin ei aina tarvitse olla rähisevä juoppo, huutava hullu tai jatkuvasti juhlia järjestävä bilehirmu, jotta hänet voi perustellusti häätää asunnosta. Yhtä hyvin taloyhtiöstä saattaa joutua lähtemään vaikkapa ammattipianisti tai koiranomistaja.

– Se on hyvä muistaa, että häiritsevän elämän ei tarvitse olla moitittavaa. Sen ei tarvitse olla välttämättä remuamista, Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva kertoo.

Hän viittaa tapaukseen, jossa korkein oikeus piti häiritsevänä käytöksenä joka ilta 4–6 tuntia kestänyttä pianonsoittoa. Kauniskin soitto voi olla häiritsevää, jos se on jatkuvaa ja tapahtuu aikana, jolloin se häiritsee muita asukkaita.

Yhtä lailla esimerkiksi asuntoon yksin jätetyn koiran haukkuminen voi antaa aihetta toimiin.

Suihkussa ja vessassasaa käydä yöllä

Normaaleja elämän ääniä saa kuitenkin kuulua, vaikka joissakin taloyhtiöissä yritetään eliminoida kaikki äänet. Suihkussa saa käydä ja vessan vetää myös yöllä, ja lasten ääniä saa kuulua. 

Isännöintiliiton hallituksen jäsen Anssi Aittasalmi kertoo, että joskus yökyöpelit eivät välttämättä tule ajatelleeksi aiheuttavansa häiriötä.

– Joku saattaa aiheuttaa osin tietämättäänkin häiriötä puhumalla kovaa ja tekemällä asioita, joita ei yöaikaan voi tehdä aiheuttamatta meteliä.

Mielenterveysongelmaistenhäiriöitä ei siedetä

Useimmiten häiritsevä käytös liittyy kuitenkin juhlimiseen, juopotteluun tai mielenterveysongelmiin. Aittasalmen mukaan ihmiset eivät yleensä ota aiheettomasti yhteyttä isännöitsijään, ja naapureiden yksittäisiä juhlia tai satunnaista metelöintiä siedetään hyvin.

Yksi poikkeus on. Yhteyttä otetaan pikaisesti, jos häiriön aiheuttaja on mielenterveysongelmista kärsivä naapuri.

– Sen voi arvata, ettei se asia tule kuntoon, jos joku hakkaa ja huutaa ihan päättömiä.

Aittasalmen mukaan on varsin harvinaista, että asunnon omistaja häiriköisi taloyhtiössä. Yleensä kyseessä on vuokralainen.

– Jos osakkeenomistaja aiheuttaa häiriköinnillä syyn hallintaanottoon, se on pääsääntöisesti joku, joka on mieleltään sairas tai alkoholisoitunut. Joku, jolla on ote elämästä kadonnut muutenkin.

Kun jonkun käyttäytymisestä valitetaan isännöitsijälle, Aittasalmella on tapana ensin soittaa häiriköksi väitetylle.

– Jos siinä on vähänkin perää, eivät he sitä koskaan kiistä, vaan lupaavat oikaista asian. 

Koro-Kanervan mukaan asukkaalle on annettava realistinen mahdollisuus muuttaa käyttäytymistään. Taloyhtiö voi ottaahuoneiston hallintaansa

Mikäli suulliset ja kirjalliset huomautukset eivät riitä, taloyhtiön hallitus voi antaa varoituksen, jossa uhataan huoneiston hallintaanotolla. Se lähetetään asunnon omistajalle, jonka on toimittava, mikäli häiriötä aiheuttaa vuokralainen. Varoitus lähetetään myös tiedoksi asukkaalle.  Omistaja voi joko irtisanoa vuokrasuhteen normaalisti tai purkaa sen. Irtisanominen kestää pidempään, kun taas purku tulee voimaan heti. Vuokranantajat eivät kuitenkaan Koro-Kanervan mukaan yleensä lähde itse toimittamaan purkuilmoitusta vuokralaiselle, eikä etujärjestö sitä myöskään suosittele.

Useimmiten häiriköiviä asukkaita ei nimittäin saada puhelimen päähän, eivätkä he avaa oviaan. Näin ollen nopein keino on panna kanne vireille käräjäoikeuteen vuokrasuhteen purkamiseksi ja asukkaan häätämiseksi huoneistosta.

Häädön saamiseen käräjäoikeuden kautta menee helposti pari kuukautta, joten häiriköstä ei päästä välttämättä niin vain eroon.

Jos asukasta ei saada pois asunnosta, taloyhtiön yhtiökokous voi päättää asunnon hallintaanotosta. Ja mikäli vieläkään mitään ei tapahdu, taloyhtiö voi hakea häätöä käräjäoikeudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?