E:t joutuivat vastatuuleen

Julkaistu:

Ruuan lisäaineet herättävät yhä enemmän keskustelua. Elintarvikealan yritykset ovat jo alkaneet tuoda ensimmäisiä E-vapaita tuotteita markkinoille.


Vaikka kuluttajatutkimukset kertovat hinnan olevan entistäkin merkittävämpi ostajalle, valtavirrassa on hurja akanpyörre. Se on yleensä lisäaineettomuus ja erityisesti aromivahventeena käytetyn natriumglutamaatin eli E621:n vastustaminen.

Pietarsaarelainen Snellman on mainostanut voimakkaasti kokolihaleikkeleitään ja palvituotteitaan, joissa ei ole enää natriumglutamaattia. HK on kaikessa hiljaisuudessa tiedottanut suurkeittiöille, että sen siipikarjatuotteissa ei ole natriumglutamaattia.

Pienistä valmistajista Maalaistuote Vataja on hakenut markkinoita lisäaineettomilla lihajalosteilla, ja se on tehnyt yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton kanssa. Ruotsista tehtaan ostanut STC Meat toi Gastro-messuilla E-vapaat tuotteensa Suomeen. Helsingin Lasipalatsissa toimiva Maatilatori on pyrkinyt riisumaan kaikki E:t tavarantoimittajiltaan.

Elintarviketeollisuusliiton johtajan Seppo Heiskasen mukaan ala pyrkii vastaamaan kuluttajien ja suurtalouksien vaatimuksiin. Hän myöntää, että aromivahvenne on yhdenmukaistanut makuja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Osa kunnista on ilmoittanut, että ne eivät enää hyväksy E621:tä.

"Kuluttaja ei
lisäaineita tarvitse"


ETL:n ja Suomen Messujen Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinnon hiljattain pokannut Eeropekka Rislakki sanoo, että kuluttaja ei tarvitse lisäaineita.

– Niitä tarvitsee kauppa, joka haluaa pidentää säilymisaikoja hyllyssä. Niitä on käytetty raskaissa prosesseissa, joissa syntyy makuhävikkiä, joka on täytynyt korvata.

Hänen mukaansa kyse on raaka-aineiden ja kuluttajien aliarvostamisesta.

Ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin tietokirja Petos lautasella aiheutti naapurimaassa hirveän kohun ja vei Rislakin mukaan E-merkintöjen riisumisen paljon pidemmälle kuin meillä. ETL:n Seppo Heiskanen myöntää, että osa lisäaineista on tullut tarpeettomiksi hyvän kylmäketjun ansiosta.

Rislakki aikoo viedä osittain omistamassaan Maatilatori-myymälässä E-merkintöjen riisumisen loppuun asti.

– Käymme keskusteluja valmistajien kanssa ja seuraavalla kierroksella riisutaan nitraatti. Tällaisessa makkarakulttuurimaassa se käy myös hyvästä kärkituotteesta. Kuluttajat ymmärtävät, että laadukas makkara saa olla erivärinen.

Myös Heiskanen tietää, miten tämä käy luonnollisin ja EU:n hyväksymin keinoin.

– Ranskassa käytetään tietyissä tuotteissa kaalimehua, jossa on luonnon nitraattia. Se muuttuu valmistuksessa nitriitiksi. Moni on varmaan kotikeittiöissäkin ihmetellyt, miksi jauheliha tulee punaiseksi kaalikääryleissä. Se johtuu kaalista.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

    2. 2

      Maailman ensimmäinen hyönteis­leipä myyntiin perjantaina

    3. 3

      Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

    4. 4

      Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

    5. 5

      Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

    6. 6

      Suomesta lähtee tänään 800 metriä pitkä junakuljetus Kiinaan

    7. 7

      Tuleeko tälle vuodelle kolmas kerta? Fedin johdossa kannatusta nostaa korkoa lähiaikoina

    8. 8

      Naisten määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa nousi ennätykseen – toimitusjohtajia jo 9

    9. 9

      Nordean joulukysely: Suomalainen käyttää tänä vuonna joululahjoihin noin 490 euroa

    10. 10

      Kommentti: Kännykkäni pimeni puoleksitoista vuorokaudeksi – arki meni aivan sekaisin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

    2. 2

      Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

    3. 3

      Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

    4. 4

      Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin

    5. 5

      Nyt tarkkana tv-ostoksilla – varmista, ettei laite vanhene parissa vuodessa

    6. 6

      Kaleva: Rukan työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan – syynä työnantajan työsulku

    7. 7

      Suomesta lähtee tänään 800 metriä pitkä junakuljetus Kiinaan

    8. 8

      Virossa hallitus pui alkoholiveron korotuksen perumista – kyseessä pienempi korotus kuin heinäkuussa

    9. 9

      Kommentti: Kännykkäni pimeni puoleksitoista vuorokaudeksi – arki meni aivan sekaisin

    10. 10

      Karri, 31, muutti töihin Varsovaan: ”Voi elää leveämmin” – asuu kommunistisen Puolan aikaisessa talossa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    2. 2

      Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

    3. 3

      Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

    4. 4

      Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

    5. 5

      Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

    6. 6

      Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

    7. 7

      Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

    8. 8

      Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

    9. 9

      Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

    10. 10

      Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

    11. Näytä lisää