E:t joutuivat vastatuuleen

Julkaistu:

Ruuan lisäaineet herättävät yhä enemmän keskustelua. Elintarvikealan yritykset ovat jo alkaneet tuoda ensimmäisiä E-vapaita tuotteita markkinoille.


Vaikka kuluttajatutkimukset kertovat hinnan olevan entistäkin merkittävämpi ostajalle, valtavirrassa on hurja akanpyörre. Se on yleensä lisäaineettomuus ja erityisesti aromivahventeena käytetyn natriumglutamaatin eli E621:n vastustaminen.

Pietarsaarelainen Snellman on mainostanut voimakkaasti kokolihaleikkeleitään ja palvituotteitaan, joissa ei ole enää natriumglutamaattia. HK on kaikessa hiljaisuudessa tiedottanut suurkeittiöille, että sen siipikarjatuotteissa ei ole natriumglutamaattia.

Pienistä valmistajista Maalaistuote Vataja on hakenut markkinoita lisäaineettomilla lihajalosteilla, ja se on tehnyt yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton kanssa. Ruotsista tehtaan ostanut STC Meat toi Gastro-messuilla E-vapaat tuotteensa Suomeen. Helsingin Lasipalatsissa toimiva Maatilatori on pyrkinyt riisumaan kaikki E:t tavarantoimittajiltaan.

Elintarviketeollisuusliiton johtajan Seppo Heiskasen mukaan ala pyrkii vastaamaan kuluttajien ja suurtalouksien vaatimuksiin. Hän myöntää, että aromivahvenne on yhdenmukaistanut makuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Osa kunnista on ilmoittanut, että ne eivät enää hyväksy E621:tä.

"Kuluttaja ei
lisäaineita tarvitse"


ETL:n ja Suomen Messujen Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinnon hiljattain pokannut Eeropekka Rislakki sanoo, että kuluttaja ei tarvitse lisäaineita.

– Niitä tarvitsee kauppa, joka haluaa pidentää säilymisaikoja hyllyssä. Niitä on käytetty raskaissa prosesseissa, joissa syntyy makuhävikkiä, joka on täytynyt korvata.

Hänen mukaansa kyse on raaka-aineiden ja kuluttajien aliarvostamisesta.

Ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin tietokirja Petos lautasella aiheutti naapurimaassa hirveän kohun ja vei Rislakin mukaan E-merkintöjen riisumisen paljon pidemmälle kuin meillä. ETL:n Seppo Heiskanen myöntää, että osa lisäaineista on tullut tarpeettomiksi hyvän kylmäketjun ansiosta.

Rislakki aikoo viedä osittain omistamassaan Maatilatori-myymälässä E-merkintöjen riisumisen loppuun asti.

– Käymme keskusteluja valmistajien kanssa ja seuraavalla kierroksella riisutaan nitraatti. Tällaisessa makkarakulttuurimaassa se käy myös hyvästä kärkituotteesta. Kuluttajat ymmärtävät, että laadukas makkara saa olla erivärinen.

Myös Heiskanen tietää, miten tämä käy luonnollisin ja EU:n hyväksymin keinoin.

– Ranskassa käytetään tietyissä tuotteissa kaalimehua, jossa on luonnon nitraattia. Se muuttuu valmistuksessa nitriitiksi. Moni on varmaan kotikeittiöissäkin ihmetellyt, miksi jauheliha tulee punaiseksi kaalikääryleissä. Se johtuu kaalista.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Ministeriö linjasi: Aktiivimalli ei iske pienituloisimpiin – toimeentulotuki korvaa leikkauksen

    2. 2

      Kreikka etenee kohti lainaohjelman päättymistä – 7 miljardia maksuun

    3. 3

      Superrikkaiden varallisuus paisui edelleen: 42 ihmistä vauraampia kuin puolet maailmasta

    4. 4

      Ruotsissa asuntojen hinnat pudonneet jopa 1 000 euroa per neliö – ”Suomessa varoitellaan ihan turhaan”

    5. 5

      Matti kertoi yli 100 000 euron tuloistaan ja rahapulasta – tämän takia ”rikkaiden köyhien” ongelmat jäävät piiloon

    6. 6

      Pakastemaissista löytyi listeriabakteeria – palauta tyhjä paketti kauppaan

    7. 7

      Lehdet: Nordea kieltää työntekijöiltään bitcoinin

    8. 8

      Yli 100 000 euroa vuodessa tienaavan Matin rahapula kummastuttaa – ”Että kehtaatkin valittaa”

    9. 9

      Oriolassa tapahtui inhimillinen virhe – väärennetyksi epäiltyä syöpälääkettä jaettiin sairaaloihin

    10. 10

      Kaisa Vikkulalle lähtöpassit Sopranosta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yli 100 000 euroa vuodessa tienaavan Matin rahapula kummastuttaa – ”Että kehtaatkin valittaa”

    2. 2

      Matti kertoi yli 100 000 euron tuloistaan ja rahapulasta – tämän takia ”rikkaiden köyhien” ongelmat jäävät piiloon

    3. 3

      Lähihoitaja Pirjo, 56, muutti Portugalin lämpöön – myy nyt karjalanpiirakoita Algarvessa

    4. 4

      Lehdet: Nordea kieltää työntekijöiltään bitcoinin

    5. 5

      15 kysymystä: Testaa, kuinka vieraantunut olet arjesta

    6. 6

      Pakastemaissista löytyi listeriabakteeria – palauta tyhjä paketti kauppaan

    7. 7

      Superrikkaiden varallisuus paisui edelleen: 42 ihmistä vauraampia kuin puolet maailmasta

    8. 8

      Ekonomisti HS:lle: ”Omista tuistaan huolehtivat tahot sanovat, että ainakaan heidän tuistaan ei saa ottaa”

    9. 9

      Ruotsissa asuntojen hinnat pudonneet jopa 1 000 euroa per neliö – ”Suomessa varoitellaan ihan turhaan”

    10. 10

      Koti vain puolison nimissä, mutta molemmat maksavat lainaa ja 6 muuta tapaa hankkia ongelmia

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

    2. 2

      Koti vain puolison nimissä, mutta molemmat maksavat lainaa ja 6 muuta tapaa hankkia ongelmia

    3. 3

      15 kysymystä: Testaa, kuinka vieraantunut olet arjesta

    4. 4

      30 vuotta maksajana riitti – ”Puoliso pistää rahansa tuulemaan ja on käsi ojossa pyytämässä minulta lisää”

    5. 5

      Yli 100 000 euroa vuodessa tienaavan Matin rahapula kummastuttaa – ”Että kehtaatkin valittaa”

    6. 6

      Alle 60-vuotiaana eläkkeelle – näissä ammateissa osalla on yhä vanha etu

    7. 7

      7 asiaa, joista syntyy riitaa parisuhteessa – terapeutti kummeksuu sitä, että usein mies maksaa laskut

    8. 8

      Lähihoitaja Pirjo, 56, muutti Portugalin lämpöön – myy nyt karjalanpiirakoita Algarvessa

    9. 9

      Uusia ilmalämpö­pumppuja ei tarvitse sammuttaa pakkasella, mutta yksi asia on hyvä muistaa – ”Pumppu voi luulla, että on kesä”

    10. 10

      Kolmen osakkaan taloyhtiössä yksi ei halunnut korjata tukimuuria – 35 000 euron sijaan maksoi lopulta 200 000 euroa

    11. Näytä lisää