Isä tienaa muita miehiä enemmän

Lapsettoman miehen euro on 98 senttiä. Isät tienaavat tutkimuksen mukaan enemmän kuin muut miehet. Sen sijaan naisille perheen perustaminen tietää palkka-aseman heikentymistä. Äidit häviävät muille naisille palkkavertailussa.

19.3.2010 14:54 | Päivitetty 20.3.2010 8:17

Lapset kasvattavat miesten palkkaa, naisillä käy päin vastoin.

Etlan tutkijan Sami Naparin mukaan isien palkkaero lapsettomiin miehiin verrattuna oli 2,4 prosenttia vuonna 2002. Äidit sen sijaan tienaavat runsaat kolme prosenttia vähemmän kuin lapsettomat naiset. 

Napari esittelee tuoreessa Naiset, miehet ja talous -kirjassa (Gaudeamus) tutkimustaan äitien ja isien palkkaeroista. Isien palkka-asema lapsettomiin miehiin verrattuna ei juuri ole muuttunut 90-puolivälistä vuoteen 2002 välisenä aikana.

Isien suurempi palkka muihin miehiin verrattuna ei ole ainoastaan suomalainen ilmiö. Naparin mukaan eurooppalaisissa tutkimuksissa on havaittu isien ansaitsevan keskimäärin 2–6 prosenttia enemmän kuin lapsettomat miehet.  

– Yksi ajatus, jota toisinaan on tarjottu selitykseksi lapsettomien miesten isiä heikommalle palkka-asemalla on se, että hyvin ansaitsevat miehet saattavat näyttäytyä paremmilta isäkandidaateilta kuin vähemmän ansaitsevat miehet. Näin ollen osa palkkaerosta voi selittyä yksinkertaisesti valikoitumisella, Napari sanoo Taloussanomille.

Koulutuksella on iso merkitys isien palkkaan. Keskiasteen tai alemman tason tutkinnon suorittaneet isät ansaitsivat keskimäärin viisi prosenttia enemmän kuin muut miehet. Sen sijaan korkeakoulututkinnon suorittaneiden isien palkkaero muihin miehiin verrattuna oli 15 prosenttia. 

Tutkimuksessa oli tarkasteltu 25–39-vuotiaiden työntekijöiden palkkojen kehitystä.  

Äidit kärsivät "lapsisakosta"

Naisille sen sijaan äidiksi tulo ei palkkakehityksen kannalta ole hyvä asia.

Naparin tutkimuksen mukaan äidit ansaitsivat keskimäärin runsaat kolme prosenttia vähemmän kuin lapsettomat naiset vuonna 2002. Tilanne on säilynyt samana 90-luvun puolivälistä asti. 

Suhteessa miehiin äitien palkka-asema jopa heikentyi 2000-luvun alussa.

Kun mies ansaitsi keskimäärin euron, äidin tilipussi karttui noin 76 sentillä. Vielä 90-puolivälissä ero oli lähempänä 80 prosenttia. Lapsettomien naisten palkkaero miehiin verrattuna on pysynyt runsaassa 80 prosentissa. 

Äitiysloma kasvattaa palkkaeroa

Äitien palkkapussin pienuuteen vaikuttaa muun muassa urakatko.

Naparin mukaan urakatkon pituus vaikuttaa suuresti äidin palkkatasoon. Jos äiti on kotona enintään kaksi vuotta, kiinni kirittävää lapsettomien naisten palkkoihin on keskimäärin noin kymmenen prosenttia.

– Olen havainnut, että äidit, joilla on korkeintaan kahden vuoden urakatko lapsen saannin takia, eivät eroa lapsettomista naisista enää siinä vaiheessa, kun paluusta työmarkkinoille on kulunut kaksi vuotta. Sen sijaan äidit, joilla on tätä pidempi urakatko, ansaitsevat vielä kolmen vuoden jälkeenkin työmarkkinoille paluusta keskimäärin vähemmän kuin lapsettomat naiset, Napari sanoo.

Selityksiä äitien muita heikompaan palkkatasoon voi etsiä myös perhevelvoitteista. Äidit saattavat hyväksyä pienipalkkaisemman työn sillä perusteella, että pystyvät pyörittämään myös lapsiperheen arkea.

Velvoitteet saattavat myös pienentää äitien mahdollisuutta liikkua työpaikasta toiseen suuremman palkan perässä. 

Osa äideistä on joutunut kohtaamaan suoranaista syrjintää palkassa lapsettomiin naisiin ja miehiin verrattuna. 

Myös koulutuksella on iso merkitys äitien palkkoihin. Naparin tutkimuksen mukaan korkeasti koulutettujen äitien palkkaero miehiin verrattuna oli vajaat 88 prosenttia, kun saman koulutusasteen lapsettomien naisten palkkaero oli hieman alle 79 prosenttia. 

Sen sijaan alemman koulutuksen saaneet äidit ansaitsevat miehiin verrattuna vähemmän kuin lapsettomat naiset. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?