Lunttaaminen on Kiinassa maan tapa

Julkaistu:

Kolumni
Lunttaaminen, plagiointi ja väärentäminen ovat arkea kiinalaisessa koulu- ja yliopistomaailmassa. Huijaaminen alkaa jo kouluvuosina ja jatkuu läpi yliopisto-opintojen ja vielä akateemisen maailman korkeimmilla asteilla.
Lunttaaminen ja plagiointi eivät rajoitu Kiinassa toimiviin oppilaitoksiin – kiinalaisopiskelijat tunnetaan huijaamisesta myös ulkomaisissa yliopistoissa.

Huijaaminen on Kiinan opinahjoissa maan tapa. Sitä ei pidetä yleisesti moraalisesti tuomittavana. Se on seurausta äärettömän kovasta kilpailusta, yksipuolisista, ulkomuistiin nojaavista opetusmenetelmistä ja pelkkiin koenumeroihin perustuvasta arvioinnista.

Oikaisu
maratonilla


Hyvä esimerkki kovasta kilpailusta on Shanghain maraton viime marraskuulta. Järjestäjät ovat hylänneet jälkikäteen ainakin kuuden lukiolaisen tulokset oikaisemisen vuoksi. Koululaiset olivat maratonilla, koska sen juoksemisesta saa lisäpisteitä kivikovassa kilpailussa opiskelupaikoista hyvissä yliopistoissa.

Yliopisto-opinnoissa plagiointi internetistä löytyvistä lähteistä on yleistä. Tämä johtuu osittain siitä, että opiskelijat eivät ole oppineet kirjoittamaan oma-aloitteisesti oikeastaan mitään. Ulkoluku, toistaminen ja monivalintakysymykset kun eivät opeta koululaisia ja opiskelijoita itsenäiseen kirjoittamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Plagioitiin ja kopioitiin voivat syyllistyä myös kaikkein lahjakkaimmat ja ahkerimmat opiskelijat. He pyrkivät saamaan parhaat mahdolliset arvosanat mahdollisimman vähällä työllä.

Säästyneen ajan he voivat käyttää lisäkurssien suorittamiseen tai meriittejä tuoviin opiskelija-aktiviteetteihin. Kyse ei siis ole aina laiskuudesta vaan kilpailussa pärjäämisestä kaikin mahdollisin keinoin.

Opiskelijoiden ja opettajien
pakko pärjätä


Huijaaminen on yleistä ja sen yleisyys tiedetään. Koulutusjärjestelmään on rakennettu mekanismeja, jotka tukevat huijaamista.

Opettajat eivät sijoita opiskelijoita Gaussin käyrän avulla, kuten Suomessa ainakin takavuosina oli tapana, vaan opiskelijoille voidaan antaa runsaasti hyviä arvosanoja. Se heijastuu myönteisesti opettajaan. Toisaalta lunttaamisesta kiinnijääminen on häpeäksi opettajalle, joten hänen etunsa ei ole käräyttää lunttaajia.

Opettajien hankalaa asemaa kuvaa viime vuonna paljastunut tiedemaailman huipputason väärennös.

Zhejiangin yliopiston apulaisprofessori narahti huijauksesta. Hän myöntää kopioineensa ja suorastaan sepittäneensä kahdeksan artikkelia, jotka hän lähetti kansainvälisiin tiedejulkaisuihin. Apulaisprofessori menetti työpaikkansa, mutta työpaikka meni myös hänen esimieheltään ja tunnetulta tutkijakollegalta, jonka nimi oli myös artikkelin kirjoittajana.

Opettajakunnan, tiedekunnan ja yliopiston hyvän nimen varjelemiseksi huijaustapaukset pyritään vaikenemaan ja painamaan villaisella. Poikkeuksen tekevät muista yliopistoista saapuneet vaihto-oppilaat. Jos he narahtavat lunttauksesta, armoa ei anneta.

Copy paste
meni veriin


Englantia Xi’anin kaupungissa opettanut amerikkalainen Mark kertoo blogissaan, kuinka englannin keskustelutunneille osallistunut ”vähäpuheinen” opiskelija ”teki” kotitehtävänsä loistavasti – kopioimalla artikkeleita suoraan netistä. Näin siitä huolimatta, että keskustelutunneille osallistumiseen ei liittynyt arvosanaa eikä kurssin suorittamisella ollut minkäänlaista vaikutusta hänen elämäänsä.

Tuntemani eläkeikäinen amerikkalainen metsäalan tohtori, joka opettaa englantia kiinalaisessa yliopistossa tohtorintutkintoa suorittaville, kertoi joutuneensa hankalaan välikäteen. Eräs hänen opiskelijoistaan toimi tuomarina oikeuslaitoksessa. Tuomarin englanninkielentaito oli kurja, mutta opiskelun asemesta hän tyrkytti väkisin ja itsepäisesti kalliita lahjoja opettajalleen.

En ole kysynyt, miten hommassa lopulta kävi, mutta keskustelun aikana tuttava oli sitä mieltä, ettei hän päästä tuota opiskelijaa läpi kirveelläkään.

Jatko-opiskelijat ovat usein jo työelämässä, ja he ovat siis paljon asuntoloissa asuvia ensimmäisten vuosien opiskelijoita varakkaampia. Heidän opettajansa saavat jatkuvasti lahjoja.

Sijainen
kokeissa


Kokeissa huijaamiseen käytetään kaikkia mahdollisia keinoja paperilippusista tekstiviesteihin, käsimerkeistä sijaisopiskelijoihin.

Pari vuotta englantia yliopistossa opettanut vaimoni törmäsi huijaamiseen jatkuvasti. Eräskin hyvin menestyvä opiskelija ”joutui” osallistumaan eräälle kesäyliopiston pakolliselle kurssille sijaisen välityksellä, sillä hän itse osallistui toisessa kaupungissa pidettyihin kokeisiin.

Tuntuu ihmeelliseltä, että yliopiston opettaja laittaa uransa vaakalaudalle hyväksymällä kurjan tutkielman 20 euron maksulla. Näin kuitenkin tapahtuu. Ehkäpä pienistä puroista syntyy riittävän iso virta, varsinkin jos kiinnijäämisen riski on olematon.

Yleensä opiskelijat eivät myönnä julkisesti omaa huijaamistaan, mutta puhuvat kyllä sen yleisyydestä. Kiinnijäämiseen ei liity sosiaalista stigmaa, sillä sehän on vain huonoa tuuria.

Lunttaamisella ja plagioinnilla on kauaskantoisia kielteisiä seurauksia sekä opiskelijoille että koko Kiinan akateemiselle elämälle. Pitkässä juoksussa koko maan talous joutuu kärsimään heikkotasoisesta koulutuksesta ja tieteestä.

Monet ulkomaiset tiedemiehet kieltäytyvät arvioimasta kiinalaisten kollegojen artikkeleita, koska he eivät luota niiden alkuperään tai perusaineistoon.

Kiinalaiset tiedejulkaisut eivät ole kranttuja artikkeleiden suhteen, niitä julkaistaan ilman vertaisarviointeja. Tämä tietenkin helpottaa kovan julkaisupaineen alla olevien tiedemiesten elämää.

Rahalla pääsee
melko pitkälle


Varakkaiden kiinalaisperheiden jälkikasvu selviää helposti yliopisto-opinnoistaan tiettyyn rajaan asti, mutta jatko voi olla kinkkisempää.

Monet suuntaavat ulkomaille. Koska he eivät selviä pääsy- tai kielikokeista, monet ulkomaiset yliopistot ovat luoneet heille erikoisohjelman. Kalliin lukukausimaksun vastikkeeksi he saavat halutessaan opetusta, mutta pääsevät joka tapauksessa lähtemään jonkinlaisen todistuksen kanssa bailattuaan muutaman vuoden toisten rikkaiden kiinalaisnuorten kanssa.

Vakavasti opiskeluun suhtautuvat kiinalaisnuoret joutuvat kantamaan epäilyttävää leimaa ilman omaa syytään.

On sanomattakin selvää, että kaikki kiinalaiset opiskelijat ja tieteentekijät eivät ole huijareita. Yhtä selvää on, että valtavasta opiskelijamassasta löytyy monia huippuosaajia. Tämä tiedetään myös ulkomailla.

Shandongin yliopistossa kemiaa opiskellut tuttava harkitsee parhaillaan, minkä amerikkalaisyliopiston hän valitsisi. Viime tapaamisen aikaan seitsemän yliopistoa oli tarjonnut hänelle täyttä stipendiä. Kosmetiikkaan liittyvän tutkielman tehnyt opiskelija odotti vielä muutamaa lisätarjousta ennen päätöksentekoa.

Huijaus maksaa
yhteiskunnalle


Kiinan hallitukselle huijaamisen yleisyys on hankala asia. Se ei halua nostaa lunttaamista julkisuuden valokeilaan, mutta toisaalta se olisi pystyttävä kitkemään pois.

The China Teaching Webin mukaan tärkeimmissä pääsykokeissa on käytetty radiohäirintää estämään kännykkäliikennettä, ja paikalle on tuotu myös poliiseja estämään huijauksia.

Christian Science Monitorin artikkelissa Fang Shimin, akateemisen maailman nettipalvelun perustaja, sanoo akateemisen korruption johtuvan vapaasta kapitalismista, joka on kaupallistanut  Kiinan koulutuksen. Toisaalta perinteinen ”kasvojen säästäminen” sekä sananvapauden puuttuminen johtavat siihen, että huijaaminen pysyy piilossa.

Stephen Stearns, Yalen yliopiston professori, joka opetti Pekingin yliopistossa vuonna 2007, uskoo, että rehellisyys palaa Kiinan akateemisen maailman vasta uuden sukupolven mukana.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Rappioveli” sai osansa perinnöstä – Hovioikeus: Äidin 137 000 euron siirrot suosikkipojalleen olivat törkeä kavallus

  2. 2

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  3. 3

   Suomalaisia ensihoitajia värvätään Tukholmaan – palkka jopa 1 500 euroa parempi

  4. 4

   Jan Hurrin kommentti: Suomi alistumassa yhä kaksinaamaisempaan europolitiikkaan

  5. 5

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  6. 6

   Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – Triplan uusi johtaja kertoo: Näin alun vaikeudet vältetään

  7. 7

   Lentoyhtiö Norwegianin tulevaisuus on epäselvä ja tappiot kasvavat – Pitääkö matkailijan olla huolissaan?

  8. 8

   Jethro Rostedtilta uusi aluevaltaus – avaa yökerhon Turkuun: ”Kun jengi tulee paikalle, ei siinä markkinointia tarvita”

  9. 9

   Wahlroos Talouselämälle: Aktivistisijoittaja voisi ostaa lisää Nordeaa

  10. 10

   Kommentti: Pian alkavat hullut päivät itse Stockmannille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Rappioveli” sai osansa perinnöstä – Hovioikeus: Äidin 137 000 euron siirrot suosikkipojalleen olivat törkeä kavallus

  2. 2

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  3. 3

   Suomalaisia ensihoitajia värvätään Tukholmaan – palkka jopa 1 500 euroa parempi

  4. 4

   Jethro Rostedtilta uusi aluevaltaus – avaa yökerhon Turkuun: ”Kun jengi tulee paikalle, ei siinä markkinointia tarvita”

  5. 5

   Wahlroos Talouselämälle: Aktivistisijoittaja voisi ostaa lisää Nordeaa

  6. 6

   Lentoyhtiö Norwegianin tulevaisuus on epäselvä ja tappiot kasvavat – Pitääkö matkailijan olla huolissaan?

  7. 7

   Jan Hurrin kommentti: Suomi alistumassa yhä kaksinaamaisempaan europolitiikkaan

  8. 8

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  9. 9

   Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – Triplan uusi johtaja kertoo: Näin alun vaikeudet vältetään

  10. 10

   Sysmäläisen Reinon hermot menivät – koko vuonna vain muutama päivä ilman jatkuvia sähkökatkoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kulta Katriina mainosti herkällä kuvalla – somessa puhkesi täysi myrsky

  2. 2

   Katalat nuorukaiset ajoivat autokauppias-Veikon vuosien piinaan: ”Käsittämätöntä, että sama soppa jatkuu”

  3. 3

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  4. 4

   Ravintolabisnes vei Janin, 44, konkurssiin ja vuosikausien ulosottoon – teki juuri miljoonakaupat

  5. 5

   Hyvätuloinen pariskunta vietti komeat häät lainarahalla – lopulta käsiin levisi 430 000 euron velkapotti

  6. 6

   Lento myöhästyi 3 tuntia, eikä Ulla, 53, ehtinyt pitkälle jatkolennolleen – OP tai Finnair eivät korvaa yli 700 euron lisäkuluja

  7. 7

   Kohutun hoivayhtiö Attendon osake syöksyy – tulos alitti alhaisimmatkin ennusteet

  8. 8

   ”Rappioveli” sai osansa perinnöstä – Hovioikeus: Äidin 137 000 euron siirrot suosikkipojalleen olivat törkeä kavallus

  9. 9

   Häkkänen: Hoivayritykset ovat saattaneet syyllistyä heitteille­panoon, petokseen tai väärennökseen

  10. 10

   Professori vertaa vanhusten­hoidon alihankinta­ketjutusta rakennus­alaan – näin mutkikas kuvio Pelimanni-hoivakodin takaa löytyy

  11. Näytä lisää