Elintarviketeollisuus haluaa työntekijöiden työajat uusiksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työnantaja: Lyhyempi työaika riittää

Elintarviketeollisuuden työnantajat haluavat laittaa alan työaikamallin täysin uusiksi huomenna keskiviikkona alkavissa työehtosopimusneuvotteluissa. Syynä tähän on kauppojen sunnuntaiaukiolo. Työntekijöiden mukaan muutos vähentäisi työaikaa ja palkkaa.

16.2.2010 14:04 | Päivitetty 16.2.2010 14:08

Elintarviketeollisuusliitto ETL lähtee keskiviikkona alkaviin työehtosopimusneuvotteluihin yllättävällä avauksella. Se ajaa työaikamallia, jossa vuotuinen työaika lyhenisi 1,5–3,5 päivää

Työntekijöitä edustava Elintarviketyöläisten liitto SEL on tyrmännyt uuden työaikamallin jo ennen neuvottelujen alkamista ja nimennyt esityksen palkanalennusmalliksi.

– Uusi työaikamalli veisi työntekijöiltä työtuloja. Se on sekava ja vaikeuttaa työn sekä vapaa-ajan lomittamista, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Kuntosen laskuopin mukaan työntekijöiden palkanalennus johtuisi päiväkohtaisten ylityötuntien ja viikoittaisten ylityötuntien korvausten menettämisestä.

– Käytännössä yhdeksän viikon aikana olisi menettänyt jo 2,5 päivän palkan eli esityksessä tarjotun keskimääräisen työajanlyhennyksen palkan, Kuntonen sanoo.

ETL:n johtaja Petri Linkoneva vakuuttaa ansioiden säilyvän ennallaan. Hänen mukaansa ansioidenmenetykset koskisivat vain niitä yksilöitä, jotka paiskivat hurjimmin ylitöitä.

Uuden työaikamallin keskeisimpänä tavoitteena ETL:n mukaan on reagoida kauppojen sunnuntaiaukioloon. Työaikamalli rytmittäisi työt yritysten tarpeiden mukaan seitsemälle päivälle.

– Uudistusta vastustavat kaikkein eniten teurastajat, joita tämä ei tulisi edes koskemaan, Linkoneva toteaa.

Eniten uusi työaikamalli koskettaisi hänen mukaansa leipomoita ja lihateollisuudessa muun muassa jauhelihan pakkaajia.

Linkoneva myöntää, että malli todellakin vähentäisi kalliiden ylitöiden määrää, muttei lopettaisi koskaan ylitöitä kokonaan.

– Lisäksi se vähentäisi osa-aikaisten, määräaikaisten ja vuokratyövoiman tarvetta.

Uusi työaikamalli ei koskisi lainkaan meijeriteollisuutta, joka tekee kolmivuorotyötä. Työnantajan mukaan sen piiriin voisi tulla 10–20 prosenttia alan 34 500 työntekijästä. Asiasta pitäisi aina sopia paikallisesti ja sopimus olisi luottamusmiehen irtisanottavissa. ETL on asettanut työaikamallinsa julkisen arvioinnin kohteeksi nettisivuillaan.

Näkymät synkimmätseitsemään vuoteen

Elintarviketeollisuuden kaikki yksitoista työehtosopimusta päättyvät 31.3.2010. ETL:n toimitusjohtajan Heikki Juutisen mukaan alan näkymät ovat nyt synkimmät seitsemään vuoteen. Kannattavuus on surkea ja yritykset varautuvat vähentämään väkeä muun muassa  lisääntyneen tuonnin takia.

Elintarvikkeiden tuonnin määrä kasvoi viime vuonna noin 2,5 prosenttia vaikka arvo laski noin 3,1 prosenttia. Tämän selittää kaupan halpamerkkien, kuten X-tran ja Euroshopperin, kasvu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?