Ruotsin asuntokupla puhkeamassa? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsin asuntokupla puhkeamassa?

Asuntojen hinnat tulevat lähivuosina reippaasti alas Ruotsissa, jos SvD Näringsliv –lehden haastattelemia asiantuntijoita on uskominen.

Asuntohintojen odotetaan putoavan eniten isojen kaupunkien alueella. Kuva Tukholmasta.­

14.2.2010 16:01 | Päivitetty 14.2.2010 23:36

Valtion asuntoluottolautakunnan analyytikko Bengt Hansson sanoo olevansa vakuuttunut, että Ruotsissa on asuntokupla. Kysymys on vain siitä, million se tulee puhkeamaan. Hanssonin mukaan markkinat ovat yliarvostettuja, ja kun korot lähtevät nousuun, asuntojen hinnat putoavat yli 20 prosenttia.

Handelsbankenin korko- ja valuttaa-analyysiosaston päällikkö Claes Måhlen puolestaan uskoo, että alhaiset korot nostavat asuntojen hintoja tulevan vuoden aikana. Vuonna 2011 hinnat pysyvät hänen mukaansa ennallaan, mutta sen jälkeen hinnat kääntyvät laskuun ja putovat vähintään kymmenen prosenttia.

Vaikka asuntojen hintojen lasku ei ehkä tunnu kovin vakavalta, jos niitä on edeltänyt selvä hinnannousu, Måhlen huomauttaa, että taloussuhdanteiden näkökulmasta hintojen lasku ei ole toivottavaa.SvD Näringslivin mukaan hintojen odotetaan romahtavan eniten isoissa kaupungeissa, joissa asuntojen hinnat ovat korkeampia ja kotitalouksien velkaantumisaste suurempi kuin muualla maassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?