Sanoman Syrjänen: ”Hieman” on helppo jättää pois

Sanoman tiedotustilaisuudessa yhtiön tulosohjauksen varovaisuus aiheutti laajaa kummastusta.

11.2.2010 16:01 | Päivitetty 11.2.2010 16:05

Viestintäkonserni Sanoman tilinpäätöstiedotteessa luonnehditaan yhtiön viime vuoden tulosta vakaaksi vaikeassa toimintaympäristössä, mutta toimitusjohtaja Hannu Syrjänen sanoo muitakin luonnehdintoja olevan.

– Tuloksen voi sanoa olevan vähintään tyydyttävä ellei tyydyttäväkin, Syrjänen sanoi esitellessään tilinpäätöstä tiedotustilaisuudessa tänään.

Samaa varovaisuutta yhtiö noudattaa alkanutta vuotta koskevassa tulosohjauksessaan, jonka mukaan liikevaihto kasvaa ja liikevoitto ilman kertaeriä paranee ”hieman” (slightly”). Viime vuonna liikevoittoa kertyi 230 miljoonaa euroa 2,8 miljardin euron liikevaihdolla.

Tiedotustilaisuudessa analyytikot kummastelivat, miksi liikevoiton arvioidaan paranevan vain hieman, kun samaan aikaan liikevaihto kasvaa ja toisaalta tehostamistoimien kerrotaan jatkuvan.

– Tarpeen tullen ”slightly” on helppo jättää siitä pois, jos tilanne muuttuu. Nyt on alkanutta vuotta eletty vasta neljäkymmentä päivää ja näkemyksemme tarkentuu matkan varrella, Syrjänen selvitti.

Koko konsernin liikevoittotavoite on edelleen nostaa se 12 prosenttiin liikevaihdosta. Viime vuonna liikevoittoprosentti jäi 8,3 prosenttiin.

– Pidämme tavoitteen ennallaan, vaikka lama siirsikin sitä. Tavoite on saavutettavissa, mutta ei tällä hetkellä, Syrjänen sanoo.

Viime vuonna Sanoman liiketoiminnan kulut ilman kertaeriä laskivat kahdeksan prosenttia, kun yhtiö teki rakenteellisia uudistuksia kaikissa liiketoimintaryhmissään. Muun muassa henkilöstön määrä supistui 1 700:lla ja oli vuoden päättyessä vajaat 17 000.

Syrjänen lupaa tehostamistoimien tänä vuonna jatkuvan, minkä rinnalla yhtiö investoi kasvuun ja keskittyy varsinkin verkkoliiketoiminnan kasvattamiseen. Yhtiön tavoitteena on kaksinkertaistaa kuluttajille suunnatun verkkoliiketoiminnan tuotot 240 miljoonaan euroon vuoteen 2012 mennessä.

Taloussanomat kuuluu Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?