Kansa lopettaisi suurituloisten lapsilisät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kansa lopettaisi suurituloisten lapsilisät

Taantumassa suomalaiset ovat valmiita leikkaamaan valtion menoja. Säästökohteita on keksitty useita, mutta eniten suosiota saa lapsilisien poistaminen suurituloisilta. Sen sijaan pienten eläkkeiden korotus saa lähes varauksettoman tuen.

21.1.2010 18:54 | Päivitetty 21.1.2010 18:54

Suomalaisista 77 prosenttia poistaisi lapsilisät perheiltä, joiden vuositulot ylittävät 100 000 euroa, YLE Uutisten teettämä kysely kertoo. Täysin eri mieltä poistamisen kanssa oli vain 9 prosenttia vastaajista.

Lapsilisien poisto saa eniten kannatusta perussuomalaisten (72 prosenttia täysin samaa mieltä), vasemmistoliiton (62), SDP:n (58) ja kristillisdemokraattien äänestäjiltä.

Valtio maksoi vuonna 2007 yhteensä 180 miljoonaa perheille, joiden vuositulot ovat yli 100 000 euroa. Yhteensä lapsilisät tekivät valtion kassaan 1,4 miljardin loven.

Muita suomalaisten suosimia säästökohteita ovat asehankintojen jäädyttäminen, maahanmuuttajien sosiaalietuuksien karsiminen ja kotona olevien lasten päivähoito-oikeuden poistaminen.

Sen sijaan suomalaiset eivät ole kovin innokkaita leikkaamaan tie- ja ratarakentamisen kustannuksia, peruskoulutuksen menoja tai terveydenhuollon kustannuksia. Vain viisi prosenttia vastaajista peruisi ensi vuodelle luvatut pienimpien eläkkeiden korotukset.

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus. Siihen osallistui 2183 vastaajaa ajalla 13.-18.1. Tutkimuksen virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?