Ilmalämpöpumppu voi tuoda kalliin laskun

Ilmalämpöpumpulla pientalon energiankulutus voi parhaimmillaan pienentyä jopa neljänneksellä, kunhan sitä käyttää oikein. Väärällä käytöllä energiankulutus voi nousta.

18.1.2010 12:13 | Päivitetty 18.1.2010 12:13

Motivan koordinoima Elvari-ohjelma on seurannut eri puolilla Suomea sijaitsevien pientalojen sähkönkulutusta vuodesta 2004 alkaen. Seurannassa tarkkailtiin pientalon sähkönkulutusta ennen ilmalämpöpumpun hankintaa ja vuoden kuluttua hankinnasta.

Ilmalämpöpumppu säästää vain oikein käytettynä.

Huomattaviakin säästöjä syntyi, mutta toisaalta hajonta säästöissä oli suuri. Viidesosa kohteista oli vähentänyt energiankäyttöään jopa viidesosalla eli yli 4 000 kilowattituntia (kWh). Neljänneksessä kohteita säästövaikutus oli alle 2 000 kWh, mutta yhdessä kymmenestä seurantakohteesta energiankulutus oli jopa hieman kasvanut.

– Rakennuksen lämmitystä tulisi aina tarkastella kokonaisuutena, joka kattaa sekä ilmanvaihdon että lämmityksen, Motivan asiantuntija Antti Kokkonen sanoo.

– Hyvänkin  laitteen säästömahdollisuudet voi törsätä sisä- ja ulkoyksikön väärällä sijoittelulla ja väärillä käyttötottumuksilla.

Kokkosen mukaan tärkeimpänä yksittäisenä asiana olisi huomioitava, että ilmalämpöpumppu ja varsinainen lämmitysjärjestelmä on säädetty siten, että pumppu toimii ensisijaisena lämmittimenä. Vasta sitten, kun pumpun tuottama lämpö ei enää riitä, kytkeytyvät patterit päälle.

Monissa pumpuissa on lämpötilan automaattiasetus, joka pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa, toisin sanoen automatiikka ohjaa pumpun jäähdyttämään esimerkiksi takalla tuotetun lämmön pihalle. Säästövaikutuksen maksimoimiseksi pumpun tulisi antaa olla päällä koko ajan ja välttää ajastintoimintojen käyttöä lämmityksessä, Motiva neuvoo.

Motiva on valtion omistama asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Elvari on Motivan koordinoima yhteistyöhanke, jolla tehostetaan sähkölämmitteisten pientalojen energiankäyttöä. Elvarissa on mukana paikallisia sähköyhtiöitä ja talotekniikka-alan yrityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?