Ennalta kuulutetun maailmanlopun kronikka

Julkaistu:

Kolumni
Kun maailma astui kymmenen vuotta sitten uudelle tuhatluvulle syntyi maailmanlopun joukkohysteria siitä, että tietokoneita ei ole suunniteltu ymmärtämään aikaa vuoden 1999 jälkeen. Tietokoneet tulevat hulluiksi ja ne alkavat toimia miten sattuu, kun vuosi vaihtuu ja maailma astuu vuoteen 2000.
Lentokoneet saattavat pudota taivaalta, sähköverkko voi kytkeytyä pois päältä, puhelinliikenne lakata ja ydinvoimaloiden reaktoreiden sydämet saattavat sulaa. Pankkien kirjanpito voi mennä niin sekaisin, ettei enää tiedetä, kenellä oli tilillä rahaa ja kuinka paljon. Liikenteen vaikeudet voivat estää ruuan jakelun, joka aiheuttaa nälkämellakoita. Amerikkalainen televisiopastori Jerry Falwell kysyi, onko Y2K Jumalan keino parantaa Amerikka synnistä.

Hurjimmissa jutuissa puhuttiin jopa siitä, kuinka ydinohjukset lähtevät lentoon siiloistaan, mutta myös tavallisista autoista varoitettiin. Niiden elektroniikassa on pieniä tietokoneita, joiden epäkuntoon meno saa kaasun hirttämään kiinni ja autot syöksyvät hallitsematta minne sattuu. Myös jarrut voivat lakata toimimasta. Rehellisyyden vuoksi mainittakoon, että minä olin yksi niistä, jotka kirjoittivat näitä juttuja.

Jälkeenpäin Y2K ongelma tuntuu epätodelliselta hölmöilyltä, mutta joukkohysteria otti valtaansa niin hallitukset kuin suuret yrityksetkin. Ne syytivät miljardikaupalla rahaa tietokonealan firmoille ja konsulteille, jotka työskentelivät kuumeisesti ehkäistäkseen suurimmat vahingot ennen kuin kello lyö kaksitoista yöllä joulukuun viimeisenä päivänä vuonna 1999.

Yhdysvaltain hallitus jopa varasi ylimääräiset 50 miljardia käteistä pankkeihin, siltä varalta, että kansa alkaa nostaa rahojaan tileiltään ennen vuodenvaihdetta.

Bill Gatesille naurettiin,
koska hän ei uskonut


Pelkästään Yhdysvaltojen arvioidaan käyttäneet 100 miljardia dollaria Y2K tietokoneiden uudelleen asennuksiin ja uusiin koneisiin. Myös Saksa, Britannia ja Pohjoismaat varautuivat "vuosituhannen vaihteen katastrofiin" kalliisti.

Tunnetuin joukkohysterian vastustaja oli Microsoftin luoja Bill Gates, mutta ei edes hänen arvovaltansa tietokoneasioiden tuntijana riittänyt. Hänelle naurettiin ja häntä epäiltiin omista konnankoukuista, joilla hän lopulta rahastaa Y2K ongelman Microsoftin kassaan.

Kun Uusi Seelanti siirtyi ensimmäisenä maana uudelle vuosituhannelle, maa oli valmistautunut niin huolella ongelmaan, että lentokoneet jatkoivat lentoaan ja pankkiautomaatit antoivat rahaa eivätkä puhelut katkenneet. Samppanjapullon korkit poksahtelivat, kun uusseelantilaiset juhlivat sitä, että Muumilaaksoa uhannut pyrstötähti lensi ohi.

Sen sijaan Aasiassa piti tapahtua hirveitä muutaman tunnin kuluttua. Muiden muassa Deutsche Bank ennusti suurta katastrofia, koska aasialaiset eivät olleet valmistautuneet juuri ollenkaan koko Y2K-ongelmaan.

Kun vuosi vaihtui, kummastusta ja orastavaa epäilyä Y2K:n todellisesta olemuksesta herätti se, että Aasiassa asiat sujuivat samalla tavalla kuin ennenkin. Sama tapahtui myös Italiassa ja kaikissa muissakin maissa, jotka eivät olleet välittäneet panna tikkua ristiin.

Kolmen viikon kuluttua vuosituhannen vaihdoksesta ilmestynyt The Economist alkoi kysellä, kuka maksaa Y2K:n kustannukset, koska oli Y2K ongelmaa oli mitä ilmeisemmin liioiteltu.

Xerox, Unisys ja Nike sekä monet muutkin suuret yritykset syyttivät vakuutusyhtiöitään siitä, että ne olivat usuttaneet niitä suojautumaan sadoilla miljoonilla vuosituhannen tietokonepöpöä vastaan. Firmat väittivät, että vakuutusyhtiöt halusivat vain välttyä suurilta korvauksilta, jos vaara osoittautuisi todelliseksi.

Intian it-teollisuus
korjasi Y2K potin


Amerikkalainen National Public Radio päätti tehdä viisi vuotta sitten ohjelman siitä, miltä Y2K hysteria näytti myöhemmän tiedon valossa. Ohjelman tekijät yllättyivät, koska he eivät löytäneet koko Y2K käsitettä enää mistään lehtien tai sähköisten arkistoista maaliskuun alun jälkeen.

Tammikuussa ja helmikuussa julkaistiin juttuja, joissa kerrottiin, että meitä puijattiin kaikkia, mutta sen jälkeen media unohti koko jutun.

NPR:n ohjelma tuotti sen journalistisen tuloksen, että Y2K työ ei mennyt kokonaan hukkaan, vaikka hirmuista pöpöä ei ollutkaan. Yritysten tuottavuus kasvoi, koska ne uusivat tietokoneitaan ja ohjelmistojaan. Tietotekniikkaguru Paul Saffo väitti radiokeskustelussa, että lopulta tuhannet ja tuhannet pikkunörtit pelastivat maailman. Päinvastaista käsitystä edusti Y2K-ongelman kanssa on työskennellyt ohjelmoija David Eddy. Hän sanoi, että koko juttu oli it-alan puijausta ja petkutusta.  

Suurin hyöty sadoista Y2K miljardeista valui yllättäen Intiaan, koska suurimman osan suojautumistöistä tekivät intialaiset tietokoneohjelmoijat. Kun amerikkalaisia ohjelmoijia ei ollut tarpeeksi, amerikkalaiset tietotekniikkayritykset ulkoistivat Y2K ongelman Intiaan. Y2K oli onnenpotku intialaiselle tietotekniikkateollisuudelle, koska siitä alkoi Intian it-teollisuuden nousu.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hallituksen päätös parafiinisesta dieselöljystä sai Yrittäjät ja SKAL:n takajaloilleen: ”Yllätysläpsäisy dieseliä käyttävien poskelle”

  2. 2

   Ruotsissa hallitus julkaisi ylijäämäbudjetin ensi vuodelle

  3. 3

   Fiva huolestui asuntolainojen matalista marginaaleista – ”Yli 30 vuoden asuntolainoja on onneksi erittäin vähän”

  4. 4

   Finanssivalvonta: Asuntolainojen ehdot löystyneet, pankkien pidettävä huolta kannattavuudestaan

  5. 5

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  6. 6

   Budjetin hintalaput julki: Keskiluokan verot kiristyvät, bensavero nousee

  7. 7

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  8. 8

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  9. 9

   Kymen Sanomat: Mielenilmaus pysäytti konttiliikenteen Stora Enson terminaalissa Kotkassa – Posti kiistää

  10. 10

   Päivittäistavarakauppa: Alkoholin myynti kääntyi laskuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  3. 3

   Budjetin hintalaput julki: Keskiluokan verot kiristyvät, bensavero nousee

  4. 4

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  5. 5

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  6. 6

   Asiantuntijat hämmästelevät Sauli Niinistön ideaa auttaa asuntojen hinta­romahduksesta kärsiviä: suo olisi loputon

  7. 7

   Keskisuuri yritys joutui härskin vedätyksen uhriksi – 440 000 euroa sujahti kielitaidottoman espanjalaissiivoojan tilille

  8. 8

   PAU vihjaa uudesta työtaistelusta: ”Postin uusin viesti ei takaa kenellekään mitään”

  9. 9

   Näin kova brexit iskisi Suomen ja Britannian kauppaan – autojen tuonti voi loppua kokonaan

  10. 10

   Sylvi Torvista, 82, sapettaa eläkeläisten kohtelu: ”Mihinkään ei voi lähteä, pitäisi olla syömättä tai jättää lääkkeet ostamatta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Älä vain unohda pin-koodiasi – pankkikortin magneettiraita poistuu sunnuntaina käytöstä

  7. 7

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  8. 8

   Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

  9. 9

   Pekka jakaa postia yön selässä alle 10 eurolla tunti – yhteiskunta tukee yli 500 eurolla kuussa: ”Eihän näistä saisi oikein edes puhua”

  10. 10

   13 000 ”tunnolliselle” suomalaiselle yllätys: veroja räpsähti takaisin tilille – verottaja kertoo miksi

  11. Näytä lisää