Päästökauppahuijarit nyhtivät viisi miljardia verotuloista

Ryhmä huijareita on onnistunut aiheuttamaan arviolta viiden miljardin euron verotulojen menetykset Euroopan unionille ja veronmaksajille, jäsenmaiden poliisiorganisaatioiden yhteenliittymä Europol kertoo verkkosivuillaan.

15.12.2009 8:10 | Päivitetty 15.12.2009 8:08

Päästökauppaoikeuksia kaupanneet huijarit onnistuivat viemään veronmaksajien rahoja keinottelemalla arvonlisäveroilla.

Noin puolentoista vuoden ajan toiminut ryhmä osti päästöoikeuksia yhdestä maasta ja kierrätti ne välikauppojen kautta takaisin ostajan alkuperäiseen maahan. Välittäjät puolestaan jättivät arvonlisäveron tilittämättä tai korjasivat sen parempaan talteen.

Europol kertoo päässeensä epäilyttävän kaupankäynnin jäljille vuoden 2008 lopussa, kun useat EU-maat raportoivat epäilyttävästä kaupankäynnin vilkastumisesta. Helsingin Sanomien mukaan poliisi on pidättänyt seitsemän henkilöä huijauksen tiimoilta Britanniassa.

Arvonlisäverojen kiertäminen ei ole uusi ilmiö, ja Europol arvioi, että huijarit siirtyvät seuraavaksi energia-alan kaasu- ja sähkösektoreille.

Tieto arvonlisäverolla keinottelussa päästökaupassa tulee unionin kannalta kiusalliseen aikaan. EU on ollut Yhdysvaltojen ohella yksi päästökauppajärjestelmän vahvimpia puolustajia Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. EU:n päästökauppamarkkinat on arvioitu noin 90 miljardin euron suuruisiksi.

Päästökauppajärjestelmää on arvosteltu vaikeaselkoiseksi ja läpinäkymättömäksi. Lisäksi eri teollisuusalojen lobbausryhmillä on katsottu olevan liian paljon vaikutusvaltaa oikeuksien jakoon.

Päästökauppajärjestelmän vaihtoehdoksi on esitetty muun muassa hiilidioksidipäästöihin kohdistuvaa veroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?