Siinä meni asunto ja rahat! - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Siinä meni asunto ja rahat!

Julkaistu: 3.12.2009 6:01, Päivitetty 2.12.2009 23:05

Asunnon ostaminen vasta rakenteilla olevasta talosta on riskialttiimpaa kuin moni ostaja arvaakaan. Erityisen riskialtista se on ollut viime aikoina, kun pieniä rakennusyhtiöitä on kaatunut konkurssiin. Suojaavasta RS-järjestelmistä huolimatta asunnonostaja voi pahimmillaan menettää kaikki tai osan rahoistaan kuten on käymässä osalle rakennusliike Henry Katajalta asunnon ostaneille.

Yli 650 rakennusalan yritystä on tehnyt tämän vuoden lokakuuhun mennessä konkurssin. Määrä on yli viidenneksen viimevuotista suurempi.

Osa talousvaikeuksiin joutuneista on pieniä asuntojen rakentajia. Perusurakoitsijan konkurssi voi olla järkyttävä yllätys niille, jotka ovat ostaneet keskeneräisen kodin.

– Kaikkia riskejä ei pystytä välttämään. Laeilla pyritään sääntelemään, että ne eivät olisi kohtuuttoman suuria. Joidenkin kohdalla riskit realisoituvat ja he menettävät rahojaan, sanoo apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko Kuluttajavirastosta.

Asuntokauppalain RS-järjestelmä suojaa rakentamisvaiheessa asunnosta kauppakirjat tehneen ostajan etuja. Rakenteilla olevien kotien markkinoijat antavat usein ymmärtää, että suoja on kattava.

Rakennusliike Henry Katajan konkurssipesän hoitaja Mikko Tiilikka asianajotoimisto Krogeruksesta sanoo, että se on toki parempi kuin ei mitään, mutta järjestelmässä on isoja aukkoja.

– Kuluttajat luottavat yllättävän paljon RS-järjestelmään. Itse pidän sitä hyvin ongelmallisena konkurssitilanteissa. Pahimmillaan ostaja voi menettää kaikki rahansa,Tiilikka sanoo.

Yksi Katajan talo seisooyhä keskeneräisenä

Kun Rakennusliike Henry Kataja meni keväällä konkurssiin, sillä oli lukuisia pienehköjä taloyhtiöitä rakenteilla. Konkurssipesä päätti rakentaa talot loppuun kolmessa perustajaurakointikohteessa, joissa pääosa asunnoista oli jo myyty. Nämä valmistuivat kesällä.

Yksi taloyhtiö seisoo edelleen keskeneräisenä. Konkurssipesä arvioi, että siitä olisi tullut tappioita ja ilmoitti osakkeiden ostajille asuntokauppalain mukaisesti, ettei se rakenna kohdetta loppuun. Nyt ei tiedetä, miten hanke etenee.

Lain mukaan osakkeen ostaneet voivat tällaisessa tapauksessa ottaa kohteen haltuunsa ja rakennuttaa sen loppuun RS-pankin takauksella. Käytännössä tämä ei ole ollenkaan helppo homma rakentamista tuntemattomalle ihmiselle.

Toinen vaihtoehto on, että osakkeen ostajat purkavat kaupan. Tällöin heille syntyy panttioikeus osakkeiden kauppahintaan. Se tarkoittaa, että kun konkurssipesä saa kohteen myydyksi, osakkeen ostajille annetaan ensin rahat, jotka he ovat hankkeeseen laittaneet. Muut velkojat voivat saada omiaan vasta näiden jälkeen.

Kaupan purkamisellaei saa omiaan takaisin

Kun uusia asuntoja tehdään, ostajat maksavat osuuksiaan sitä mukaa, kun talo valmistuu. Toisinaan ilmenee, että he ovat maksaneet enemmän kuin talon valmiusaste olisi edellyttänyt. Konkurssissa he eivät välttämättä saa koskaan omiaan takaisin.

– Keskeneräinen kohde on erittäin vaikea myydä ja hinta on yleensä hyvin alhainen, kertoo Krogeruksen Tiilikka.

Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että ostaja ottaa vastatakseen myös mahdollisista edellisen rakentajan virheistä. Myös rakentamisen jatkaminen ja urakoitsijoiden vaihtumiset maksavat, mikä nostaa alkuperäisiä kustannuslaskemia.

– Tilanne voi olla asunnon ostajan kannalta erittäin ikävä.

Konkurssipesääkään keskeneräisen kohteen myynti ei innosta.

– Tavallisesti konkurssipesä ei saa myynnistä yhtään rahaa, mutta joutuu kuitenkin vastaamaan esimerkiksi mahdollisista hinnanalennusvaatimuksista.Tämän takia konkurssipesä ei ehkä halua myydä kohdetta. Jälleen ollaan pattitilanteessa. Aikaa kuluu, mikä ei ainakaan helpota osakkeenostajan tilannetta, Tiilikka sanoo.

Sijoittajien rahatupposivat Kultalampeen

Ennen rakennusliike Henry Katajaa meni konkurssiin Epoossa IdeaPro, joka rakennutti senioritalo Kultalampea. Hankkeen RS-pankkina toimi Sampo Pankki, joka on nyt konkurssipesän suurin velkoja.

Pankinjohtaja Matti Vainionpää pankin Helsingin finanssikeskuksesta kertoo, että pesä on tehnyt esisopimuksen uuden rakennuttajan kanssa.

– Talo on tarkoitus rakentaa loppuun, hän lisää.

Sampo Pankki on sopinut, että yksityiset asunnon talosta ostaneet saavat rahansa takaisin, vaikka laki ei velvoittanut sitä ratkaisemaan asiaa näin. Sijoittajat eivät saaneet siltä eivätkä asuntokauppalaistakaan tällaista turvaa.

Muutama sijoittaja oli ostanut Kultalammen asuntoja ja ainakin yksi oli ostanut useita osakkeita. Vainionpään mukaan sijoittajat  ovat menettäneet pääosan rahoistaan, vaikka saattavat saada jotain konkurssipesästä.

– Käytännössä pidän heidän mahdollisuuksiaan kohtuullisen heikkoina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?