Näin nuoret autot joutuvat nyt silppuriin

Suomen takapihat ovat tyhjentymässä iäkkäimmistä romu- ja peltoautoista, kun tuhannet ihmiset ovat alkaneet kärrätä myös suhteellisen nykyaikaisia ajoneuvoja metallinkierrätykseen. Taloussanomat selvitti, millaisia henkilöautoja on eniten päätynyt sulattamoihin.

| Päivitetty

Romuautoja on alkanut taas virrata silppurien kautta sulattamoihin, vaikka alkuvuonna metallinkierrättäjien vastaanottopisteissä oli hetkellinen hiljainen kausi.

– Syksy herätti ilmeisesti ihmiset toimintaan. Meille on tullut taas purkaamoista ja omistajien tuomina noin kolme tuhatta autoa kuukaudessa, kertoo kierrätysyhtiö Kuusakosken yhteiskuntasuhteiden johtaja Risto Pohjanpalo.

Romuautokierrätystä hallinnoivan Suomen Autokierrätys -tuottajayhteisön mukaan lokakuu olikin alalla ennätysvilkas.

– Kuukauden romutusmäärät nousivat koko maassa viiteen tuhanteen autoon, ja se on yllättävän hyvä tulos. Eivätköhän peltoautot ala jo vähitellen loppua Suomesta, yhteisön kehityspäällikkö Arto Silvennoinen arvelee.

– Kun ajelee vähän syrjäisemmälläkin maaseudulla, huomaa että pihamaat ovat siistiytyneet. Ihan niitä kamalimpia raatoja ei enää näy ulkorakennusten takana lojumassa, Pohjanpalo sanoo.

Saman on havainnut metalliyhtiö Stena Recycling.

– Kaupungeissa hylkyautojenkin määrä alkaa vähentyä. Niitä on siivottu katujen ja teiden varsilta ahkerasti, Stenan liiketoimintajohtaja Esko Mustonen sanoo.

Kunnilla on keväästä asti ollut oikeus toimittaa mailleen hylätyt autot kierrätykseen ja laskuttaa puuhasta omistajaa. 

Kansansuosikkikestää 20 vuotta

Nyt sulattamoon päätyvät edellisen laman alla ostetut autot, joilla on jyristelty liikenteessä tähän asti.

Ajoneuvohallintokeskuksen mukaan eniten rekisteristä on tänä vuonna lopullisesti poistettu vuonna 1989 käyttöönotettuja autoja. Niitä on hyvästelty peräti 4 709 kappaletta, kun esimerkiksi pari vuotta vanhempia tai pari vuotta nuorempia autoja on poistettu noin puolet tuosta määrästä.

– Tyypillinen meille nyt tuleva auto on vuosien 1989–1990 japanilainen, jokin sen ajan myyntitilastojen kärjessä ollut perheauto, Risto Pohjanpalo kertoo.

Romutusmerkkien ykkössija menee Opelille, seuraavina ovat Toyota ja Nissan. Noina kasinotalouden hulluina vuosina autokaupassa tehtailtiin ylittämättömiä myyntiennätyksiä, ja Kadettia-Corollaa-Sunnyä ostettiin maan joka kolkkiin.

– Keskimääräinen auton elinikä on pysynyt siinä 18–20 vuoden tuntumassa. Nämä kansan suosimat perusautot näyttävät kestävän juuri sen verran. Kalliimmat merkit pysyvät liikenteessä vähän pitempään, mutta harva niistäkään säilyy yli 25 vuotta, Esko Mustonen sanoo.

Yksi kansansuosikki on romutuskärjestä poissa. Perus-Ladoja ei kovin paljon riitä sulattoihin, koska hyvin suuri osa niistä ehdittiin myydä Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Venäjälle.Varaosien tarvelisää kierrätystä

Kierrätyspisteet vastaanottavat ajokkeja ilmaiseksi. Autoromutuksen vilkastumisen syynä ei liene ainakaan metallin kysyntä.

– Useimmiten joku perheestä vain kyllästyy katselemaan nurkissa lojuvia romuja, Arto Silvennoinen sanoo.

Metallien maailmanmarkkinahinnat ovat kaukana vuosien 2006–2007 huipputasosta, jolloin autokierrättäjät mainostivat lehdissä tarvitsevansa kaikki mahdolliset metalliromut uusiokäyttöön.

Maahantuojat jopa jakoivat romuntuojille etuseteleitä, joita pystyi käyttämään uuden auton ostossa. Tällaista kampanjaa ei autoalan rahapulan takia ole kovin heti tulossa.

Enemmän kierrätysintoa lisää varaosakaupan vilkastuminen. Ikälopusta kesäautostakin voi löytyä käyttökelpoisia purkuosia, jotka saadaan myytyä eteenpäin.

– Lama näkyy tietenkin siinä, että autoja ei vaihdeta niin hanakasti. Niitä korjataan uudelleen ja uudelleen, joten markkinoilla on kysyntää edullisille varaosille, Silvennoinen kertoo.

Kun purkaja on riisunut loppuunajetusta autosta kaiken myytäväksi kelpaavan, runkohylsy joutaa sulattamoon.

Myös kolareissa ruttaantuneet autot pääsevät näin kaunistamaan kierrätystilastoja.

Arvoautojakinsilputaan joskus

Veteraaniautojen ystävät ovat kauhistelleet, miten arvokkaita museomobiileja on tämänkin kesän jälkeen päätynyt säälittä sulattamoihin. Tilastot eivät tätä väitettä tue.

– Enimmäkseen nämä ovat urbaanilegendoja. Tässä Suomen kierrätysjärjestelmässä autot menevät yleensä ensin purkaamoihin, ja sieltä niitä voi ostaa kokonaisina tai osina, Stenan Mustonen sanoo.

Sulattamoissa tuhotaan toisinaan uusiakin arvoautoja, mutta ne ovat viranomaisten tai yritysten tilaamia tuotehävityksiä.

Totta on, että harrastajien perikunnat haluavat päästä eroon isoisien ikuisesti keskeneräisistä rassauskohteista.

– Kyllä tällaisia yksittäistapauksia on. Perillisillä ei ole riittänyt intoa jatkaa erikoisen auton kunnostamista, ja he tuovat nämä projektit sitten meille. Mutta aika harvoin kovin hyväkuntoisia arvoautoja paalataan, Kuusakosken  Pohjanpalo sanoo.

Autopurkaamojen mukaan veteraaniautojen pelastamisen haikailu jää yleensä pelkiksi puheiksi.

Esimerkiksi katsastamattomat, ajokunnottomat 1960–1970-luvun perheautot eivät löydä uusia omistajia, vaikka niitä tarjoaisi ilmaiseksi.

Jos ei halua, että oma romuauto jatkaa elämäänsä tienpäällä, ajokista kannattaa vaatia romutustodistus.

– Se on aika tärkeä paperi. Romutustodistuksella viimeinen omistaja pystyy vapautumaan autoon liittyvistä vastuista, Mustonen sanoo.

Näitä autoja on tänä vuonna lähtenyt liikenteestä Lopullisesti rekisteristä poistetut henkilöautot, kaikki vuosimallit

AutomerkkiPoistomäärä yhteensäOPEL                                 4215NISSAN                           3449TOYOTA                       3426FORD                                 3156VOLKSWAGEN                 2438MAZDA                        2338VOLVO                       2077PEUGEOT                     1989SAAB                           1354MITSUBISHI                       1219RENAULT                      1201FIAT                              1137HONDA                         1101CITROEN                         778MERCEDES-BENZ             580BMW                                  536AUDI                              502LADA                                501DATSUN-NISSAN              362SEAT                            292SUBARU                       269SUZUKI                       267SKODA                        203HYUNDAI                       123DAIHATSU                         102CHRYSLER                        91TALBOT                           90LADA-VAZ                       86MUITA85DATSUN                       79LANCIA                         48ALFA ROMEO               41CHEVROLET                      38PONTIAC                       31KIA                              23 Lähde: AKE, tammi-lokakuu 2009

Entiset myyntiykköset, nyt romiksen suosikit Näitä 20-vuotiaita autoja poistui keskuudestamme

Automerkki, käyttöönottovuosi 1989PoistomääräOPEL                                 637TOYOTA                           538NISSAN                            537MAZDA                             408FORD                                389PEUGEOT                          360VOLKSWAGEN                 346MITSUBISHI                        257SAAB                                215HONDA                              200VOLVO                             174FIAT                                 126CITROEN                            97BMW                                  70RENAULT                          66AUDI                                 57LADA                               46SUBARU                         39SEAT                               38MERCEDES-BENZ              27SUZUKI                              22ALFA ROMEO                   15DAIHATSU                         13SKODA                              11LANCIA                             7CHRYSLER                        5DATSUN-NISSAN              5MUITA3 Lähde: AKE, lopullisesti rekisteristä poistetut autot, tammi-lokakuu 2009

Romuttamoihin vain vähän museoautoja Tänä vuonna poistuneet yli 30-vuotiaat autot

Automerkki ja käyttöönottovuodet1964-19691970-1979AUDI                                                        -2BMW                                                            -4CHEVROLET                                               -1CHRYSLER                                                 -1CITROEN                                                      -3DATSUN                                                     129DODGE                                          -3FIAT                                          -12FORD                                   351HONDA                           -1LADA                                                    -6MAZDA                                                -5MERCEDES-BENZ -37MITSUBISHI                                  -4OPEL       448PEUGEOT                                                    13RENAULT                                                    26SAAB                                                           -44SKODA                                                        -1TOYOTA                                                  115VOLKSWAGEN                                            619VOLVO                                                        372MUUT214 Lähde: AKE, lopullisesti rekisteristä poistetut autot tammi-lokakuu 2009

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?