Vihreä elvytys valuu Kiinaan

Yhdysvallat on ohjannut miljardeja elvytysdollareita vihreään teknologiaan. Investointien puolustajien mukaan raha tuo tuntuvasti työpaikkoja. Tuntuva osa näistä näyttäisi kuitenkin syntyvän Kiinaan, eikä Yhdysvaltoihin.

22.11.2009 10:58 | Päivitetty 23.11.2009 8:41

Teksasissa ollaan käärmeissään uudesta suunnitellusta tuulipuistosta. Projektiin aiotaan ohjata satoja miljoonia dollareita valtion tukirahaa. Vähintään 135 000 kodille sähköä tuottavan tuulipuiston on tarkoitus tuoda työtä 330 amerikkalaiselle –ja noin 800 kiinalaiselle, MarketWatch-taloussivusto kertoo.

Yhdysvaltain energiaministeriön jakamat "vihreät tukimiljardit" eivät ole sidoksissa maan teollisuuteen. Ulkomaisten valmistajien ja osien käyttö on sallittua, kunhan projekti vain sijoittuu Yhdysvaltain kamaralle.

Tuulienergia on verrattain tuore teollisuudenala, ja sen suuret pelurit ovat sijoittuneet muun muassa Kiinaan, Intiaan, Saksaan, Espanjaan, Tanskaan ja Yhdysvaltoihin. Ei ole epätavallista, että tuulipuistoprojekteihin haetaan yhteistyökumppaneita ulkomailta.

Teksasin tapauksessa Kiinalaiset pankit ovat myös olleet innokkaita lainaamaan projektille sen puuttuvat rahat. Kiinalla on maailman suurimpiin kuuluvat valuuttavarastot, ja se sijoittaa innokkaasti ulkomaille.

Teksasissa närää herättää kuitenkin se, että valtion rahoista osa valuu ulkomaisen talouden tukemiseen. Paikallisen senaattori Charles Schumerin mukaan Teksasissa olisi ollut omiakin yrityksiä, jotka olisivat voineet rakentaa nyt kiinalaisten tekemät osat.

MarketWatchin mukaan Kiinan tuulienergiayritykset kasvavat ja lisääntyvät hurjaa vauhtia. Uudet laitteistoasennukset näyttävät tänä vuonna kasvaneen nopeimmin maailmassa. Kasvu on kaksinkertaistunut joka vuosi viimeisten neljän vuoden aikana.

Kiinan tuulivoimateollisuuden kasvua on vauhdittanut kotimainen kysyntä, mutta yritykset eivät katso vain sisäänpäin. Riskien minimoimiseksi kumppaneita etsitään myös Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?