Näin terveytesi kärsii vuorotyössä

Vuorotyö altistaa monille sairauksille ja aiheuttaa unihäiriöitä, ruuansulatuskanavan häiriöitä sekä ongelmia sosiaalisessa elämässä. Työnantajat eivät kuitenkaan aina mieti näitä näkökohtia, vaan rakentavat työvuorojärjestelmät joskus pelkästään tuotannon näkökulmasta. Entistä useammalla alalla tehdään nykyisin poikkeavaa työaikaa.

26.10.2009 15:58 | Päivitetty 26.10.2009 16:46

Vuorotyöstä aiheutuu monenlaisia ongelmia sitä tekevien terveydelle ja muullekin elämälle. Tutkimusprofessori Mikael Sallinen Työterveyslaitoksesta kertoo, että useimmiten vuorotyön tekijöitä vaivaavat unihäiriöt, ruuansulatuselimistön häiriöt sekä sosiaalisen elämän kärsiminen.

Rautaruukin Raahen-tehtaan työntekijät arvostelivat tänään mielipidekirjoituksessaan sitä, että tehtaan vuorojärjestelmän muutos ja työnjohdon ongelmat ovat aiheuttaneet monille työntekijöille vaikeuksia. Työntekijöiden mielestä muutaman kuukauden sisällä tapahtuneet useat itsemurhat olisivat yhteydessä muutokseen.

Rautaruukin johto pitää valitettavana, että kuolemantapaukset yhdistetään yritykseen ja vuorojärjestelmään. Rautaruukin mukaan vuorojärjestelmän keventämisestä käydään jatkuvasti neuvotteluja henkilökunnan kanssa.

Mikael Sallinen ei kommentoi Rautaruukin tapausta, koska ei sitä tunne.

– Yleisesti tiedetään, että vuorotyöllä ja depressiolla on lievä yhteys, mutta siitä ei ole vahvaa näyttöä. Depressio liittyy itsemurhiin jossain määrin.

Sallisen mukaan vuorotyön yhteys moniin muihin sairauksiin on paljon selvempi.

Tuotannon tarpeet voivatkorostua taantumassa

Sallisen mukaan vuorojärjestelmien muuttamiseen saattaa liittyä tekijöitä, jotka vaikuttavat mielialaan ja tunteeseen omista vaikutusmahdollisuuksista. Niillä voi olla ainakin lyhyellä aikavälillä enemmän vaikutusta kuin vuorotyöllä sinänsä.

– Joskus vuorojärjestelmiä muutetaan siksi, että tuotanto vähenee tai lisääntyy. Epävarmuuden lisääntymisellä saattaa olla hyvinvoinnin kannalta enemmän merkitystä.

Sallisen mielestä olisi tärkeää, että vuorojärjestelmiä rakennettaessa otettaisiin huomioon paitsi tuotannon tarpeet, myös terveyteen ja turvallisuuteen sekä työntekijöiden sosiaaliseen elämään liittyvät vaikutukset.

– Se edellyttää, että kaikkien näkökulmien edustajat ovat yhdessä miettimässä. Muuten vähintään yksi näistä tärkeistä näkökulmista jää helposti huomiotta.

Sallinen arvioi, että tämäntyyppistä toimintamallia ei Suomessa ehkä käytetä riittävästi. Hänen mukaansa on mahdollista, että taantuman aikana tuotannolliset syyt korostuvat entisestään.

– Ei voi sanoa, että näin olisi käynyt, mutta ehkä siellä on enemmän painetta tämmöiseen painotukseen.

Yhä useampi tekeejonkinlaista vuorotyötä

Yhä useampi tekee epäsäännöllisiä työaikoja, sillä esimerkiksi palvelu- ja kuljetusalalla aikaiset aamuvuorot ja myöhäiset iltavuorot ovat lisääntyneet.

Sen sijaan perinteinen kolmivuorotyö aamu-, ilta- ja yövuoroineen ei ole sen yleisempää kuin aiemminkaan.

Uni- ja vireystilan häiriöistä kärsivät jossain määrin lähes kaikki vuorotyöntekijät, koska aikaiset aamuvuorot ja yövuorot ovat ihmisen luontaisen rytmin vastaisia. Sallisen mukaan vuorotyöntekijöistä joka kymmenennellä on varsinainen vuorotyöstä johtuva unihäiriö.

Pidemmällä aikavälillä vuorotyön on todettu altistavan esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille ja rintasyövälle.

Sallisen mukaan sairauksien syy ei ole yksinomaan vuorotyö, vaan myös epäterveelliset elämäntavat. Ylipainon, liikkumattomuuden ja tupakoinnin riskit kasvavat, kun siihen liitetään vielä vuorotyö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?