Vuokraturva Oy ei kerro myytävien asuntojen tarkkaa lukumäärää, mutta yhtiön hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan kyse on ”useista sadoista” sijoitusasunnoista. Ne ovat pääasiassa pääkaupunkiseudulla sijaitsevia yksiöitä ja kaksioita.
– Asuntojen hintakehitys on ollut sellaista, että katsomme asiakkaillemme nyt olevan järkevä aika realisoida voittojaan.
Vuokraturva on haalinut markkinoilta runsaasti pieniä sijoitusasuntoja viime vuosina. Yksin viimeisen vuoden aikana se on ostanut noin tuhat asuntoa.
– Hankinnat ovat osoittautuneet erittäin kannattaviksi, ja kuten sanotaan, meidän näkemyksemme on, että on parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla.
"Hinnanlaskua ei voi sulkea pois"
Asuntosijoittaminen on viime aikoina ollut hyvässä huudossa. Sijoittajien osuus varsinkin pienten asuntojen kaupassa on kasvanut vuoden takaisesta selvästi.
Yhdessä matalien korkojen, kalliiden vuokrien ja vuosi sitten patoutuneen ostotarpeen kanssa se on aiheuttanut pääkaupunkiseudulle suorastaan huutavan pulan pienistä asunnoista, mikä on näkynyt myös hinnoissa.
Metsola sanoo Vuokraturvan halunneen tiedottaa nyt asuntojen myynnistä, sillä useiden pienten asuntojen tulo markkinoille herättäisi joka tapauksessa huomiota.
– Halusimme välttää vääriä johtopäätöksiä asiasta. Meillä ei ole mitään sellaista tietoa, että asuntomarkkinoilla olisi tulossa romahdus.
Hän ei silti sulje pois hintojen laskua.
– Tulevaa hintakehitystä on aina vaikea arvioida. Mutta taloustilanne on nyt epävarma, eikä kielteistä arvonkehitystä tietenkään voida sulkea pois.
Muoti-ilmiön sudenkuopat
Vuokraturva on varoitellut asuntosijoittamisen sudenkuopista jo keväästä lähtien. Metsolan mielestä ilmassa on ollut ”muoti-ilmiön merkkejä”.
– Tuntuu, että melkein mitä tahansa yksiötä tai kaksiota on pidetty hyvänä sijoituksena. Vaikka verrattuna esimerkiksi korkosijoittamiseen asuntosijoittaminen on toki verrattain tuottavaa.
Kaiken kaikkiaan Metsola pitää muutenkin vuokramarkkinoiden näkymiä vahvoina.
Vuokraturva aikoo yhä myös ostaa asuntoja. Vastaisuudessa mielenkiinto kohdistuu Metsolan mukaan etenkin pääkaupunkiseudun kehyskuntiin ja esimerkiksi Turkuun ja Lahteen.
Viime vuosina koettu arvonnousu on kohdistunut Metsolan mukaan etenkin Helsingin itäiseen kantakaupunkiin kuten Kallioon, Alppilaan ja Vallilaan. Niissä sijaitsee paljon nimenomaan pieniä asuntoja.
Asunnot myyntiinvaiheittain
Yksiöt ja kaksiot on tähän mennessä Helsingissä suorastaan revitty käsistä. Vuokraturvan myyntiin laittamien asuntojen voi odottaa sotkevan pakkaa pääkaupungin asuntomarkkinoilla.
– Markkinatilanne on ollut tiukka, ja tätä pullonkaulaa meidän markkinoille tuomamme asunnot varmasti purkavat, Metsola arvioi.
Asuntoja ei ole tarkoitus myydä kertarykäyksellä. Ne tuodaan Metsolan mukaan markkinoille vuoden vaihteen molemmin puolin.
Asuntojen myyntiä nyt voi pitää sikälikin poikkeuksellisena, että Vuokraturva ei ole juuri myynyt sijoitusasuntojaan 2000–luvun alun jälkeen.
Nyt myyntiin vain pieni osa asunnoista
Vuokraturvan huseeraamista asuntomarkkinoilla ei ole katsottu vain hyvällä. Helsingin Sanomat kirjoitti aiemmin tänä vuonna sen ja kiinteistövälittäjien yhteistyöstä asuntokaupoissa. Lehden mukaan Vuokraturva ostaa asuntoja välittäjiltä ilman, että kohteita edes laitetaan markkinoille myyntiin. Myynti-ilmoitus saattaa olla verkossa, mutta todellisuudessa asunto on jo myyty tiskin alta Vuokraturvalle.
Pienistä asunnoista saatavat välityspalkkiot eivät päätä huimaa, joten välittäjälle nopeat kaupat kannattavat. Vuokraturva taas hyötyy, kun asunnon arvoa ei tarvitse edes mitata vapailla markkinoilla.
Metsola ei kiistä yhteistyötä, mutta sanoo Vuokraturvan ostaneen asuntoja paljon myös suoraan yksityisiltä.
Hän ei halua arvioida yhteistyön tuomaa hyötyä.
– Sitä on vaikea arvioida suoraan, mutta tietysti kaupankäynnissä on aina etua, jos on hyvän ostajan maineessa, Metsola muotoilee.
Hän muistuttaa, että nyt myyntiin tulevat asunnot ovat vain pieni osa Vuokraturvan hallinnoimasta asuntovarallisuudesta. Kaikkiaan Vuokraturvan asiakkaat ovat sijoittaneet yhtiön hoidossa oleviin asuntoihin noin 2,2 miljardia euroa.