Liian halpa hinta ei ole totta

Asunnon myyjällä ei ole velvollisuutta myydä asuntoaan pilkkahinnalla, vaikka myynti-ilmoitukseen olisikin pujahtanut painovirhe. Välittäjä voi sen sijaan olla velvollinen korvaamaan esimerkiksi bensat, jos huima ilmoitus houkuttelee hyväuskoisen ostajaehdokkaan ajelemaan asuntonäyttöön.

19.10.2009 12:36 | Päivitetty 19.10.2009 12:59

– Jos sanomalehteen on lipsahtanut virhe, elinkeinonharjoittaja on velvollinen korvaamaan kuluttajalle ne kulut, joita väärä informaatio on aiheuttanut, arvioi Kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki.

Hakamäen mukaan tällaisia kuluja voivat olla muun muassa matkustamisesta aiheutuneet menoerät.

Jos esimerkiksi sanomalehdessä julkaistuun asunnon myynti-ilmoitukseen pujahtaa painovirhe, välittäjä voi joutua pulittamaan bensarahaa, virastossa tulkitaan. Lisäksi välittäjän pitää pyrkiä oikaisemaan hinta seuraavissa lehti-ilmoituksissa ja mahdollisimman pian esimerkiksi netissä.

Hakamäen mukaan mikään laki ei kuitenkaan pakota asunnon myyjää myymään asuntoaan pilkkahintaan, vaikka numerot olisivatkin menneet solmuun myynti-ilmoituksessa.

Nyrkkisääntö on, että mitä uskomattomammalta mainos kuulostaa, sitä enemmän kuluttajan pitäisi epäillä sitä.

– Jos hintaero on huima, asunnon ostajaehdokkaan olisi tullut ryhtyä epäilemään, että kyseessä on painovirhe, Hakamäki sanoo.

Mitä enemmän myyjällä on mahdollisuuksia hinnan korjaamiseen, sitä suuremmaksi hänen vastuunsa kasvaa. Esimerkiksi netissä myytyjen tuotteiden supertarjouksiin suhtaudutaan tiukemmin.

– Netissä on toisinaan esimerkiksi kuluttajaelektroniikan osalta aika huimia tarjouksia. Kyllä elinkeinonharjoittaja vastaa niistä tiedoista, mitä nettiin on laittanut, Hakamäki linjaa.

Harva kehtaaruinata bensarahaa

Esimerkki asunnon myynti-ilmoitukseen pujahtaneesta painovirheestä saatiin sunnuntaina, kun SKV Kiinteistövälitys mainosti Helsingin Sanomissa kohdetta, jonka velattoman myyntihinnan numerot olivat menneet sekaisin.

Noin 636 000 euron velattomaan hintaan kaupattavaa kohdetta myytiin lehdessä 326 000 euron velattomaan hintaan.

SKV:n johtava lakimies Matti Ruohonen vahvistaa virheellisen hinnan ja sanoo yhtiön ryhtyneen toimenpiteisiin hinnan oikaisemiseksi.

Toistaiseksi kukaan ei ole ryhtynyt karhuamaan bensarahoja, eikä Ruohonen muista moista tapahtuneen ikinä väärän hinnan takia.

– Olen ollut alalla 20 vuotta, eikä kukaan ole koskaan esittänyt tällaista vaatimusta sen takia, että hinta on ilmoitettu väärin, Ruohonen naurahtaa.

Ruohonen muistelee noin kymmenen vuoden takaista tapausta, jossa tieto asuntokohteen myynnistä ei ollut ennättänyt lehteen asti.

Paikalle asuntoesittelyyn saapunut ostajaehdokas suivaantui tästä ja vaati yhtiötä korvaamaan matkakulut. Ne maksettiin mukisematta.

– Silloin ei kyllä mietitty, että onko korvaamiseen juridista perustetta vai ei.

Yleisesti ottaen kuluttajat painavat villaisella asuntoilmoitusten painovirheitä.  

– Ilmeisesti asuntoa katsovat ihmiset varmistavat hinnan olemalla yhteydessä välittäjään tai muutoin, Ruohonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?