Katso missä eläisit halvemmalla

Muutto pääkaupunkiseudulta Hämeenlinnaan voi tuoda perheelle tuhansien eurojen säästöt. Taloussanomat vertaili mitä eläminen maksaa eri kaupungeissa ympäri Suomea. Katso, olisiko sinun elämäsi halvempaa jossain muualla.

12.10.2009 6:02 | Päivitetty 13.10.2009 7:53

Asuinpaikka on tärkeä taloudellinen valinta. Suomen Rahatieto selvitti Taloussanomien pyynnöstä, mitä 60-neliöisessä omistusasunnossa asuvan pariskunnan eläminen maksaa seitsemässä suomalaiskaupungissa.

Vertailun tulos on selvä: Helsinki on kaupungeista selvästi kallein ja Hämeenlinna halvin.

Hämeenlinnassa asuvalle parille jää vuodessa elämismenojen jälkeen liki 4 400 euroa enemmän säästöön kuin helsinkiläisparille. Seuraavaksi kalleimmat ovat Espoo ja Vantaa ja niiden jälkeen tulevat Tampere, Lahti ja Vaasa. (Katso tarkemmat laskelmat jutun lopussa olevasta taulukosta.)

Vertailussa on laskettu esimerkkiparin tulot ja menot. Mies saa palkkaa 3 000 ja Nainen 2 000 euroa. Käteen jääviä tuloja heiluttaa se, että mukaan otettujen kaupunkien veroäyrit vaihtelevat Espoon ja Helsingin 17,5:stä Vaasan ja Lahden 19:ään. Tampereella ja Hämeenlinnassa kunnallisveroprosentti on 18 ja Vantaalla 18,5.

Laskelmassa on otettu huomioon paitsi kuntaverot myös perusvähennykset, jotka verottaja tekee viran puolesta. Lisäksi siihen on laskettu miehelle asuntolainan korkojen alijäämähyvitys ja matkavähennys 30 päivän matkalipun perusteella ja naisella pelkkä matkavähennys.

Asunnon hinta ja 85-prosenttisesti sitä varten otettu laina on laskettu kunkin paikkakunnan hintatason mukaan. Laina on otettu 20 vuodeksi ja sen korko on 2,25 prosenttia. Yhtiövastike on joka paikkakunnalla kolme euroa neliöltä. Parilla on auto, jolla se ajaa 20 000 kilometriä vuodessa.

Vaasassa asuminen, sähköja liikkuminen halvinta

Verotus kompensoi hieman Helsingin kalleutta, sillä helsinkiläisillä jää eniten käteen palkastaan. Tällä ei kuitenkaan pitkälle pötkitä. Asumiskulut rysäyttävät Helsingin kerta heitolla kalleimmaksi.

Kun pariskunta maksaa Helsingissä asumisestaan 1006 euroa kuussa, asumiskustannuksiltaan halvimmassa Vaasassa se selviää 565 eurolla. Vaasassa paitsi asuminen myös sähkön ja paikallisliikenteen käyttö on halvempaa kuin vertailukaupungeissa.

Hämeenlinnassa sähkö on vertailun kalleinta. Vaikka mikään muistakaan muuttuvista kustannuksista ei siellä ole alhaisin, kaupunki osoittautuu kokonaisuudessaan aavistuksen Vaasaa halvemmaksi. Tämä johtuu siitä, että Hämeenlinnassa on yhden prosenttiyksikön pienempi kunnallisveroäyri kuin Vaasassa.

Korot ja työllisyys isoimmat muuttujat

Oheisessa taulukossa on selvitetty eri kustannusten osuutta kokonaistilanteessa. Näillä tuloilla ja menoilla esimerkkiparille jää säästöön 9 200–13 567 euroa vuodessa. 

Suomen Rahatiedon toimitusjohtaja Seppo Rekonen toteaa, että esimerkkiparin elinkustannukset ovat kohtuulliset käytettävissä oleviin menoihin nähden. Hän huomauttaa, että korkojen nousu tai taloyhtiön peruskorjaus, työttömyys tai lasten saaminen voivat heiluttaa talouslaskelmaa selvästi.

Myös monen kunnan suunnittelema kiinteistöveron nosto voi vaikuttaa kokonaisuuteen. Se on yksi maksuista, joka sisältyy vastikkeeseen. Vastikkeesta keskimäärin kaksi kolmannesta tulee kiinteistöverosta, jätehuoltomaksuista, sähkön, veden ja kaukolämmön hinnasta.

Hoitovastikkeissa on Kiinteistöliiton tuoreen selvityksen mukaan suuria eroja. Loviisassa kaksiosta maksetaan jopa yli 30 euroa enemmän kuin Oulussa. Sekä Hämeenlinna että Helsinki kuuluvat kalliiden vastikkeiden kaupunkeihin. 

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?