Mikä Marimekossa mättää? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mikä Marimekossa mättää?

Julkaistu: 7.10.2009 13:36, Päivitetty 7.10.2009 17:15

Marimekon johtoryhmästä on lähtenyt lätkimään iso joukko väkeä viime aikoina. Johtajapako kummeksuttaa yhtiötä seuraavaa analyytikkoa. Hyvänä merkkinä sitä ei voi hänen mielestään missään tapauksessa pitää.

Johtajapako designyhtiö Marimekosta jatkuu. Yhtiön myyntijohtaja ja johtoryhmän jäsen Mervi Metsänen-Kalliovaara erosi tehtävästään tänään. Metsänen-Kalliovaara ehti olla Marimekossa alle kaksi vuotta, sillä hänet pestattiin Iittalasta vuoden 2007 joulukuussa.

Pari kuukautta aikaisemmin Mika Ihamuotila oli jo alkanut perehtyä yhtiöön, vaikka aloitti toimitusjohtajana vasta vuoden 2008 helmikuussa.

Vaateketju Hennes&Mauritzista keväällä 2007 pestattu markkinointijohtaja Kirsi Räikkönen lähti helmikuussa. Hän tuli taloon Kirsti Paakkasen aikana ja hän työskenteli aikoinaan Paakkasen perustamassa Womena-mainostoimistossa.

Kesäkuussa irtisanoutumisestaan ilmoittivat niin ikään johtoryhmässä istuneet taiteellinen johtaja Samu-Jussi Koski ja viestinnästä vastannut Marja Korkeela. Molemmat lopettivat yhtiössä elokuussa. Korkeela oli ollut talossa kymmenkunta vuotta, Koski Marimekon suunnittelijana vuodesta 2004 ja taiteellisena johtajana viime vuodesta.

Maalta keskeltä syysmyrskyä tavoitettu Marja Korkeela ei halua analysoida johtajapaon taustoja. Hän sanoo, että jokaisella lähtijällä on varmasti omat syynsä.

Hän kertoo lähteneensä Marimekosta mietittyään jo pitkään, että elämässä voisi tehdä vielä jotain muutakin. Miehen jääminen eläkkeelle vauhditti päätöstä.

– Halusin enemmän vapautta. 

"Ei missään tapauksessahyvä merkki"

Marimekkoa seuraava eQ Pankin analyytikko Tomi Tiilola sanoo, että johtajapakoa on tässä vaiheessa vaikea kääntää enää myönteiseksi.

– Ei sitä voi hyvänä merkkinä missään tapauksessa pitää.

Kun Ihamuotila tuli Paakkasen tilalle, oli odotettavissa, että uusi toimitusjohtaja muuttaa johtoryhmän haluamakseen. Johtajapako jatkuu kuitenkin edelleen, vaikka Ihamuotila on ollut puikoissa puolitoista vuotta.

– Luulisi sen prosessin olevan pikkuhiljaa ohi. Ei se yleisesti ottaen ole hyvä signaali, että johtoa lähtee jatkuvalla syötöllä.

Osa lähtemisistä voi Tiilolan mukaan johtua siitä, että Paakkasen aikana tulleet eivät ole kokeneet Ihamuotilan tyyliä omakseen.

– Voisin kuvitella, että johtajina Ihamuotila ja Paakkanen ovat aika erilaiset.Sijoittaja kiittääväenvähennyksistä

Marimekko ilmoitti tänään vähentävänsä 35 työtehtävää. Samalla syntyy kahdeksan uutta työpaikkaa, jotka pyritään yhtiön mukaan täyttämään mahdollisuuksien mukaan talon sisäisillä siirroilla. Marimekko ilmoitti yt-neuvottelujen alkaessa tavoittelevansa enintään 35 työpaikan vähentämistä.

– Sijoittajan ja analyytikon perspektiivistä nämä henkilöstövähennykset ovat ihan järkeviä toimia, jotta ei jääräpäisesti pidetä kiinni henkilöstöstä ja koko yhtiö kärsii, kun tulos heikkenee tai menee jopa tappiolle. Pidin näitä ihan positiivisina uutisina, vaikka ne ovat tietysti henkilöstön kannalta ikäviä.

Tiilolan mukaan Marimekko on hyvässä kunnossa, koska sillä on vahva tase ja vähän velkaa. Nyt jännitetään sitä, miten yhtiön joulumyynti sujuu taantuman aikana.