Porschen natsimenneisyys paljastui

Saksalainen urheiluautonvalmistaja Porsche on yrittänyt piilottaa sodanaikaisen liittonsa natsien kanssa. Nyt yrityksen natsimenneisyys on paljastunut.

3.10.2009 15:38 | Päivitetty 3.10.2009 12:02

Virallisessa historiassaan Porsche ei puhu mitään yhteyksistään natseihin. Toimittaja Ulrich Viehöverin julkistamien uusien tietojen mukaan yhtiö oli kuitenkin läheisessä yhteistyössä natsien kanssa.

Spiegel-lehti kertoo Viehöverin pitävän Porschen perustajaa, itävaltalaista insinööriä Ferdinand Porschea "häikäilemättömänä kiskurina natsihallinnossa".

Porsche ryhtyi suunnittelemaan autoja 1900-luvun alussa. Ensimmäisessä maailmansodassa hän kehitti sotilasajoneuvoja Itävallan armeijalle.

Porsche teki suunnittelutöitä myös saksalaiselle Daimlerille, ja 1931 hän avasi Stuttgartiin oman yrityksen.

Porsche voitti natsijohtaja Adolf Hitlerin alulle paneman kilpailun halvan kansanauton kehittämiseksi. Hitler olisi halunnut kutsua kansanauton valmistajaa "Porschen tehtaaksi", mutta Ferdinand Porsche vastusti ajatusta, ja tehdas sai Volkswagen-nimen.

Volkkarin lisäksi Ferdinand Porsche suunnitteli natsi-Saksalle muun muassa Tiger-panssarivaunun.

Porschella pakkotyössänoin 300 ihmistä

Volkswagen on jo vuosia sitten myöntänyt käyttäneensä sodan aikana muun muassa pakkotyövoimaa, mutta Porsche on tehnyt kaikkensa vähätelläkseen asiaa.

Porsche on esimerkiksi arvioinut, että sodan aikana sillä oli töissä korkeintaan kaksikymmentä pakkotyöhön määrättyä. Ulrich Viehöver on penkonut arkistoja ja löytänyt tietoja noin kolmestasadasta pakkotyöläisestä. Porsche on tähän saakka väittänyt, että sen koko henkilövahvuus oli sodan aikana vain 50–100.

Yksi työhön pakotetuista oli puolalainen Jan Karolczak, joka kertoi Spiegelille, että hänet määrättiin pakkotyöhön Porschelle helmikuussa 1942. Tuohon aikaan Porsche ei suinkaan valmistanut urheiluautoja, vaan panssarivaunuja ja maastoajoneuvoja.

Puolalaiset pakkotyöläiset joutuivat pitämään P-merkkiä vaatteissaan. Merkkiä hyödynnettiin muun muassa niin, että ilmapommitusten aikana pakkotyöläisiä estettiin pääsemästä pommisuojiin.

Tavoitteenamaailman ykköspaikka

Volkswagen ja Porsche ovat toimineet eri yrityksinä, vaikka ne ovat aina olleet kytköksissä toisiinsa. Viimeiset neljä vuotta ne ovat käyneet katkeraa omistustaistelua.

Ensin näytti siltä, että Porsche onnistuisi ostamaan sitä paljon suuremman Volkswagenin, mutta ostoyritys kaatui valtavaan velkataakkaan. Nyt Porsche aiotaan sulauttaa osaksi Volkswagenia.

Volkswagenin johto on asettanut tavoitteeksi, että yhdistynyt yhtiö nousee Toyotan ohi maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?