Protektionismi jarruttaa jo kauppaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Taantuman lisäksi maailman tavarakauppaa jarruttaa nyt protektionismi, joka yleistyy täyttä päätä. Eniten kaupan esteitä ovat ottaneet käyttöön samat G20-maat, jotka ovat toistuvasti julistaneet kamppailuaan protektionismia vastaan. Suomi on yksi protektionismista eniten kärsivistä maista.


Maailman eri maat ovat viime marraskuun jälkeen ottaneet käyttöön lähes 200 eri tavoin kansainvälistä kauppaa vakavasti haittaavaa uutta säädöstä. Parhaillaan valmisteilla on viitisenkymmentä vastaavaa säädöstä lisää.

Ylivoimaisesti eniten erilaisia kaupan uusia esteitä ovat ottaneet käyttöön maailman suurimmat teollisuusmaat. Pisin syntilista on niin sanotun G20-ryhmän mailla, jotka ovat toistuvasti muistuttaneet protektionismin vaaroista.

Protektionismin vauhdikas eteneminen ja eri maiden käyttöön ottamat uudet kaupan esteet ilmenevät CEPR-tutkimuslaitoksen (Centre for Economic Policy Research) viime viikolla julkaisemasta protektionismi-raportista. Raportin on laatinut CEPR:n perustama maailmankaupan tutkimusyksikkö Global Trade Alert GTA.

GTA on valmistellut raporttinsa Yhdysvaltain Pittsburghissa tällä viikolla kokoontuvaa G20-huippukokousta varten. Raportti voi jäädä kokouksessa taka-alalle, sillä se on huippukokouksen kokoontuville G20-maille varsin kiusallinen.

Juhlapuheet
unohtuivat


GTA syyttää harvinaisen suorasanaisesti G20-maita lupausten rikkomisesta. Tästä kertoo jo protektionismi-raportin otsikko Broken Promises: A G-20 Summit Report by Global Trade Alert (suomeksi suunnilleen Rikottuja lupauksia: GTA:n raportti G20-huippukokoukselle).

Syytöksellään GTA viittaa G20-maiden viime marraskuun huippukokouksessa esittämiin julkilausumiin, jotka ovat ainakin raportin perusteella jääneet ontoiksi juhlapuheiksi.

Vajaa vuosi sitten maailman 20 suurimman teollisuusmaan poliittinen johto kokoontui sopimaan yhteisistä periaatteista ja toimista juuri kärjistyneen maailmanlaajuisen talouskriisin taltuttamiseksi.

Yksi viime marraskuun kokouksen keskeisistä lupauksista oli, että tällä kerralla yhteisessä taantumassa olevat maat eivät pahenna koko maailman talousvaikeuksia protektionismin lisäämisellä niin kuin kävi 1930-luvun lamavuosina.

GTA:n mukaan G20-maiden käytännön toimet ovat marraskuisista periaatteista ja julkilausumista huolimatta merkittävästi lisänneet protektionismia. 

Esteet lisääntyneet
kovalla vauhdilla


Kaupan esteet ovat merkittävästi lisääntyneet sen jälkeen, kun maailmantalous painui taantumaan viime vuonna. Eniten protektionismi on lisääntynyt viime syksyn jälkeen.

Viime lokakuun ja helmikuun välisenä aikana maailman eri maat ottivat käyttöön 70 eri tavoin kansainvälistä kauppaa vakavasti haittaavaa uutta säädöstä. Nyt tuo luku on GTA:n mukaan kasvanut 200:aan.

Lisää protektionismia on vielä tiedossa, sillä GTA:n kokoamien tietojen mukaan eri maissa on parhaillaan vireillä viitisenkymmentä uutta todennäköisesti vakavaa kaupan estettä. 

Viime syksyn jälkeen joissakin maissa on toteutettu myös kansainvälistä kauppaa helpottavia uudistuksia, mutta tällaisia tapauksia GTA on löytänyt vain nelisenkymmentä.

G20-maat pettäneet
lupauksensa mittavasti


Suurimman osan kauppaa haittaavista uusista säädöksistä ovat viime syksyn jälkeen ottaneet käyttöön tai panneet vireille G20-ryhmään kuuluvat maailman suurimmat teollisuusmaat.

GTA:n raportin mukaan G20-maiden kansainväliseen kauppaan ja eri maissa toimivien yritysten kilpailuun vaikuttavista uusista säädöksistä tai aloitteista peräti noin 150 lisää ja vain alle 30 vähentää protektionismia.

Kaupan esteitä lisäävien säädösten ja muiden toimien määrä osoittaa GTA:n mukaan, "kuinka mittavasti G20-maat ovat epäonnistuneet pitämään kiinni protektionismin vastaisista periaatteistaan".

– Joka kolmas päivä joku G20-maista on pettänyt ryhmän viimesyksyisen lupauksen, tiivistää GTA:n tutkimushanketta johtava professori Simon Evenett tutkimusraporttia koskevassa tiedotteessa.

Kaikki kärsivät
protektionismista


GTA korostaa raportissaan protektionismin monella tavalla haitallisia vaikutuksia.

Viime syksyn jälkeen eri maissa käyttöön otetut uudet kaupan esteet koskevat GTA:n arvion mukaan miltei kaikkia maailman maita. Kaikista maailmankaupassa maasta toiseen liikkuvista tavararyhmistä peräti 95 prosenttia on tavalla tai toisella näiden uusien protektionististen toimien piirissä.

Jokainen kauppaa tai kilpailua rajoittava uusi säädös tai muu toimi on haitannut merkittävästi suurempaa joukkoa maita kuin ne ovat hyödyttäneet. Heijastusvaikutusten kautta protektionismista kärsivät lopulta kaikki maat.

GTA vaatii, että G20-maat katkaisevat omalta osaltaan protektionismin kierteen perumalla kaikki vasta valmisteilla olevat kauppaa rajoittavat lakialoitteensa sekä julkistamalla avoimesti kaikki jo tekemänsä kauppaa haittaavat säädöksensä.

Kiina ja Venäjä
haittaavat kauppaa


Suomi kuuluu GTA:n mukaan uudesta protektionismista kärsiviin maihin. Ylivoimaisesti eniten useat eri maat ovat suunnanneet kaupan uusia esteitä Kiinaa vastaan.

Kiina puolestaan on itse yksi laajimmin ja monipuolisimmin protektionismia lisänneistä ja harjoittavista maista, ilmenee GTA:n raportista. Toinen Kaukoidän "häirikkö" on Indonesia.

Suomen tärkeä kauppakumppani Venäjä on GTA:n mukaan yksi laajimmin ja monipuolisimmin kansainvälistä kauppaa uusilla säädöksillä haittaavista maista.

Kaikista uusista kansainvälisen kaupan ja kilpailun esteistä laajimmin ovat olleet käytössä oman maan yritysten tai kokonaisten toimialojen suosiminen erityyppisillä tukiaisilla. Seuraavaksi yleisimpiä toimia ovat olleet tullien ja vastaavien tuontimaksujen korotukset sekä erityyppiset kilpailunrajoitukset.

G20-maiden huippukokous on Yhdysvaltain Pittsburgissa tämän viikon torstaina ja perjantaina 24. ja 25. syyskuuta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  2. 2

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  3. 3

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  4. 4

   Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

  5. 5

   Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

  6. 6

   Tiedon tulos laskussa – liikevaihto ennallaan

  7. 7

   Esperi Care pestasi saattohoidon huipun kehittämään työnsä laatua

  8. 8

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  9. 9

   Hoivajättejä vaadittiin panemaan asiat kuntoon – nyt ne kertovat, mitä on tehty

  10. 10

   Kone harkitsee jopa 16 mrd:n euron yrityskauppaa – analyytikko HS:lle: ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  2. 2

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  3. 3

   Haisevien patjojen ongelmista lukuisia yhteydenottoja – Tukes: Terveysoireiden takia jopa lääkäriin

  4. 4

   Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

  5. 5

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  6. 6

   Microsoftin tulos ylitti selvästi odotukset

  7. 7

   Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

  8. 8

   EU kiistelee omasta ehdokkaasta: ”Vakaa ja pätevä ja mahdollistaa IMF:n pysymisen eurooppalaisissa käsissä”

  9. 9

   G7-maat: Teknojäteille veroja, Facebookin librasta ”vakava huoli”

  10. 10

   Tiedon tulos laskussa – liikevaihto ennallaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  2. 2

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  3. 3

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  4. 4

   Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

  5. 5

   Lukijat paljastivat omat nuukailu­menetelmänsä – Tiskitablettien pilkkomiselle rutkasti vastakaikua

  6. 6

   ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

  7. 7

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  8. 8

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  9. 9

   Tiskitabletit puoliksi ja hernekeiton herneet uusiokäyttöön – Miksi säästävää nuukailua pidetään nolona?

  10. 10

   Näin asennetaan paskalain vaatima jätevesi­järjestelmä – katso kuvat urakasta vaihe vaiheelta

  11. Näytä lisää