Lukiolaisten kirjarahoista käydään kovaa taistelua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lukiolaisten kirjarahoista käydään kovaa taistelua

Lukiokirjojen kierrätyksen suosio on kasvanut, koska käytettyjä kirjoja saa entistä helpommin esimerkiksi verkosta. Kierrätys nakertaa kustantajien tiliä niin, että ne joutuvat miettimään muita tapoja pitää yllä oppikirjamyyntiään.

13.8.2009 7:01 | Päivitetty 13.8.2009 12:00

Lukion kirjoihin menee kolmen vuoden aikana jopa 1 400 euroa, Suomen lukiolaisten liitto on laskenut. Uutta oppikirjaa ei juuri alle 20 euron saa. Lukiokirjojen kierrätyksen suosio onkin suorastaan räjähtänyt.

Kun Opetushallituksen uusi opintosuunnitelma tuli voimaan 2005, lukiolaiset joutuivat ostamaan uudet kirjat, koska vanhoja ei voinut enää käyttää.

Tuolloin lukionsa aloittaneet kirjoittivat viime keväänä ylioppilaiksi ja myivät kirjansa pois. Se näkyi syksyllä kuoppana kustantajien myynnissä. Nyt kustantajat odottavat, paljonko markkinoille vielä tulee neljä vuotta lukiota käyneiden oppikirjoja. 

Käytetyn voi saadayli puolet halvemmalla

Käytettyjen kirjojen kauppa käy yleensä verkossa, mutta joillakin kierrätyskirjoja myyvillä on omat liikkeetkin. Alalle on tullut useita yrittäjiä viime vuosien aikana.

Vuonna 2001 aloittaneella Jameralla on oma verkkokauppa, viisi myymälää ja se pitää kirjatoreja lukioissa. Yrittäjä, kauppias Janne Maaninka arvioi, että heillä on yli 10 000 asiakasta. 

– Asenteet ovat muuttuneet. Se näkyy siinä, että kirjat pysyvät siistimpinä kuin muutama vuosi sitten, Maaninka sanoo.

Lähes uudenveroinen kirja on Jamerassa noin 30 prosenttia edullisempi kuin uusi. Hinta voi pudota puoleen tai sen allekin, jos kirjassa on vähän enemmän merkintöjä.

Bookloopin perustaja ja ylläpitäjä Matti Seppälä kertoo, että palvelun suosio on kasvanut  huimasti. Kävijämäärät ja ilmoitukset ovat kaksinkertaistuneet viime vuoteen verrattuna.

– Tuntuu, että nykyään opiskelijat etsivät kirjoja ensisijaisesti käytettyinä.

Hän arvelee, että vuodessa Bookloopin kautta vaihtaa omistajaa noin 5 000 oppikirjaa.

Paljonko kierrätyskirjojatulee vielä myyntiin?

50 miljoonaa euroa oppikirjamyynnistä on peruskoulukirjoja. Lukion kirjojen myynti on noin 20 miljoonaa euroa ja ammatti- ja korkeakouluoppikirjojen noin kymmenen miljoonaa. Oppikirjamarkkinan neljä suurta ovat WSOYpro, Otava, Tammi ja Edita.

– Iso lasku oli vuosi sitten. Viime vuoden syksyllä [lukion] kirjojen myynti putosi joidenkin nimikkeiden osalta ykköskursseissa jopa neljänneksen. Nyt odotellaan, vieläkö käytettyjä kirjoja tulee markkinoille, Tammen myyntijohtaja Teemu Kämäräinen kertoo.

Kun kysyntä laskee, kustantajat eivät voi lähteä nostamaan hintoja. Kauppa tinkii jo nyt katteista. Kämäräinen arvioi, että lukiokirjojen myynti on osassa kaupoista jo lähes tappiollista.

Tulevasta syksystä Kämäräinen ei ennusta kovin suurta menestystä.

– Uusien kirjojen myynnin lasku oletettavasti jatkuu, mutta ei niin jyrkästi kuin viime syksynä.

Osa haluaa ainauudet kirjat

Otavan myynti- ja markkinointipäällikkö Pasi Vainio sanoo, että lukiokirjojen myynnissä on odotettavissa pientä laskua.

– Olemme varautuneet siihen, että kierrätys kasvaa.

Vainion mukaan valtaosa opiskelijoista haluaa silti kirjansa uusina.

– Materiaalit myös uusiutuvat jatkuvasti, ja tiedon täytyy olla ajantasaista.

Kun opetussuunnitelmat muuttuvat, uusia kirjoja myydään enemmän.

– En vieläkään pidä kierrätystä uhkana. Olemme varautuneet siihen, että kierrätys vielä kasvaa. Mutta en usko, että se kasvaa niin suureksi, että se haittaa oppimateriaalien tuotantoa. Jos kierrätys kasvaisi liian suureksi, se saattaisi vaikuttaa oppimateriaalien tuotannon vaikeutumiseen. Se olisi huono asia sisällönkehityksen ja oppimisen kannalta

Editan oppikirjojen kustannuspäällikkö Hanna Sokratous pitää koulukirjojen kierrätystä ymmärrettävänä. Hänen mielestään kierrätyksessä pitää silti miettiä, vaikuttaako kirjan ikä menestymiseen ylioppilaskirjoituksissa.

– Kukin päättää itse, ostaako uudet vai käytetyt kirjat. Tilanne vaihtelee oppiaineen ja oppilaan oman kiinnostuksen mukaan. Lukiolaiset ostavat usein uusina vain niiden aineiden kirjat, jotka he aikovat kirjoittaa. Muiden aineiden kursseihin ostetaan käytettyjä kirjoja, Sokratous selventää.

Kustantajat yrittävätylläpitää myyntiä muilla tavoin

WSOYpron toimitusjohtaja ja Suomen kustannusyhdistyksen oppimateriaalitoimikunnan puheenjohtaja Salla Vainio uskoo, että jokainen kustantaja on jo varautunut lukiokirjojen kierrätyksen kasvuun.  

– Kustantajat joutuvat miettimään muita tapoja pitää yllä myyntiään. Koko oppimateriaalimarkkina ei kuitenkaan ole pudonnut samalla tavoin kuin lukion osuus.

Salla Vainio arvelee, että syksyn lukiokirjamyynnissä "negatiivinen kehitys jatkuu".

Investoinnittarkkaan syyniin

Kustantamoiden mukaan uusien kirjasarjojen tuottamista pohditaan ja analysoidaan entistä tarkemmin. Uuden kirjasarjan tuottaminen on kustannusyhtiöille aina iso investointi.

Sarja sitoo ison ryhmän asiantuntijoita, ja työ kestää kolmesta viiteen vuoteen. Se on kallis ja pitkä projekti.

Tammen Teemu Kämäräinen puhuu rakennemuutoksesta, jossa selvitetään, paljonko kustantajat voivat tuoda kirjoja markkinoille. Huonoimmassa asemassa ovat pienet aineet, kuten harvinaiset kielet, joiden kirjatarjonta on jo vähentynyt. Suurimpien aineiden kirjasarjoihin riittänee vastaisuudessakin kilpailua. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?