Monaco houkuttelee nyt keskituloisia

Monacolla on maine superrikkaiden ylellisenä veroparatiisina. Paikallinen hallinto on kuitenkin huolissaan liian elitistisestä julkisuuskuvastaan, ja on alkanut houkutella mikrovaltioon myös vähemmän rikkaita muuttajia.

17.5.2009 17:42 | Päivitetty 17.5.2009 19:19

Monacon talous- ja kehityskamarin jäsenen Franck Biancherin tavoitteena on monipuolistaa Monacon brändiä, joka keskittyy nyt liiaksi jahtien ja vanhojen miljonäärien ympärille, The Times kirjoittaa.

–Ihmiset kuvittelevat, että tänne tullakseen tilikirjojen olisi näytettävä huimia summia, mutta se ei ole totta, Biancheri kertoo The Timesille.

–Toivotamme erittäin mielellämme tervetulleeksi perheet, jotka haluavat vuokrata täältä asunnon ja aloittaa yrityksen. Emme halua ainoastaan miljardöörejä, jotka viettävät täällä muutaman päivän kuukaudessa. Emmekä myöskään halua, että kaikki luulevat Monacossa asuvan vain vanhoja ihmisiä.

Pienyrittäjiä houkutellakseen Monaco on avannut neuvontapalveluja ja rakennuttanut suuren kauppakeskuksen, josta se vuokraa pieniä liikehuoneistoja totuttua edullisempaan hintaan.

Kovin köyhille eivät ovet silti kahden neliökilometrin pikkuvaltioon aukene. Asuntojen hinnat ovat tähtitieteellisiä, ja kaksion vuokra saattaa helposti nousta 3500 euroon kuussa. Alkuun pääsee yksiöllä, josta saa pulittaa 1500 euroa kuussa.

Etuina Monacoon muuttamisessa on verotuksen keveys. Henkilökohtaista tuloveroa ei ole lainkaan. Vaikka liiketoiminnasta menee veroja 33,3 prosenttia, jää kokonaisveroaste usein selvästi muita maita pienemmäksi.

Monacoon ei voi muuttaa kuka tahansa. Lupaa on anottava talous- ja kehityskamarilta, ja sen saaminen kestää yleensä kolmesta kuuteen kuukautta. Luvan saamisen edellytyksenä on toteuttamiskelpoinen yritysidea. Lupa heltiää yleensä noin puolelle hakijoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?