Nokian jämäideat jakoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokian jämäideat jakoon

Nokia avaa ideasalkkunsa suomalaisyritysten hyödynnettäväksi. Kysymys on syystä tai toisesta käyttämättä jääneistä ideoista, joita yhtiö ryhtyy uuden hankkeen kautta jakamaan tieto- ja viestintäteknologia-alan yrityksille.

6.5.2009 14:12 | Päivitetty 6.5.2009 14:12

Ideoita jaetaan yrityksille jatkojalostusta varten Nokian, Technopoliksen ja Tekesin käynnistämän Nokia Technopolis Innovation Mill -hankkeen kautta. Tavoitteena on, että yritykset kehittävät ideoista maailmanluokan tuotteita tai palveluita.

Nokian matkapuhelinliiketoiminnan tuotekehityksessä syntyy joukoittain uusia innovaatioita, joista Nokia vie tuotantoon ja markkinoille vain murto-osan. Tuhansista käyttämättömistä ideoista noin sata on tarkoitus saada uusiksi tuotteiksi ja palveluiksi kolmen vuoden hankkeessa. Ideoiden taso vaihtelee muutamasta virkkeestä pidemmälle kehitettyihin suunnitelmiin, joista osassa on mukana Nokian patentteja.

Yritykset eivät pääse itse selaamaan Nokian ideoita, vaan esikarsinta tehdään ensin Nokialla. Tämän jälkeen pyritään yhdessä hanketta koordinoivan Technopoliksen kanssa löytämään sopiva yritys, jolla on jo idean alaan liittyvää osaamista tai toimintaa. Technopolis on jo pitänyt hankkeesta tiedotustilaisuuksia, ja Technopoliksella hanketta johtavan Jorma Kaiteran mukaan kiinnostuneita yrityksiä on 400–450.

– Erittäin tärkeä edellytys hankkeelle on Nokian kanssa neuvoteltu sopimusmalli ideoiden luovuttamisesta, Kaitera kertoo.

Sopimusmallin mukaan yritys saa Nokialta vastikkeettoman ja pysyvän käyttöoikeuden ideaan ja sen kehittämiseen. Jos ideaan liittyy Nokian patentti, yritys saa siihen rinnakkaisen käyttöoikeuden, jonka turvin yritys saa kehittää sitä eteenpäin. Nokia ei sopimuksen mukaan vaadi yritykseltä minkäänlaisia maksuja idean käytöstä.

Technopolis vastaa koordinoinnin lisäksi sekä rahoitusta tukevien yrityskehityspalveluiden tuottamisesta.

Mukana useita kaupunkeja

Innovation Mill -hankkeessa on mukana myös useita kaupunkeja, joissa on teknologiakeskus Technopoliksella on toimintaa. Hankkeessa syntyvien kehitysprojektien kokonaisarvoksi tavoitellaan kahdeksaa miljoonaa euroa, josta julkisen rahoituksen osuus on 4,5 miljoonaa euroa. Julkisesta rahoituksesta vastaavat Tekes sekä kaupungit.

– Myös riskirahoittajat ovat olleet kiinnostuneita hankkeesta, ja olemme olleet yhteydessä noin sataan, kertoo Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang.

Rahoitukseen osallistuvien kaupunkien tavoitteena on vahvistaa hankkeen kautta omien alueidensa yritystoimintaa.

Nokian johtokunnan jäsenen Esko Ahon mukaan Nokia saattaa kansainvälisenä yrityksenä tarjota ideoitaan myös muualla maailmassa. Suomi on kuitenkin ensimmmäinen maa, jossa Nokia toteuttaa vastaavan hankkeen.

Tekesin rahoitus Innovation Mill -hankkeessa on tarkoitettu Suomessa toimiville yrityksille, joiden toiminnalla on vaikutusta Suomen kansantuotteeseen. Ulkomaalaisetkin yritykset voivat siis osallistua hankkeeseen, jos niillä on Suomessa tarpeeksi merkittävää toimintaa.

Tekes on tehnyt ensimmäiset rahoituspäätökset jo helmikuussa, ja käynnissä on jo Nokian ideoihin perustuvia energian kulutuksen mittaamiseen, paikannukseen ja verkkopalveluihin liittyviä hankkeitä.

Mitä Nokia hyötyy?

Nokia käytti viime vuonna tutkimus- ja kehitystoimintaan lähes kuusi miljardia euroa, ja oli Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin t&k -rahoittaja.

Nokian johtokunnan jäsenenä vaikuttavan Esko Ahon mukaan Nokia ei pysty hyödyntämään kaikkia syntyneitä ideoita liiketoiminnassaan.

– Informaatioteknologia on jo mukana kaikessa toiminnassa. Meillä ei kuitenkaan ole ollenkaan parasta tietoa kaikista mahdollisista käyttötarkoituksista tai eri liiketoiminta-alojen sisäisestä logiikasta, Aho sanoo.

Nokia ei tavoittele suoraa hyötyä antamistaan ideoista.

– Joistakin tietenkin toivon mukaan syntyy palveluita, joista voi olla hyötyä Nokialle, mutta tämän varaan ei ole kuitenkaan laskettu, Aho sanoo.

Nokia hyötyy myös, jos sen kannalta tärkeille aloille kehittyy Suomessa entistä parempaa osaamista.

– Monen idean hyödyntäminen vaatii myös kansainvälistä yhteistyötä. Kansallinen käpertyminen ei johda kannattavaan toimintaan. Tällä on Nokialle iso merkitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?