EU ehdottaa hedgerahastoille tiukempaa sääntelyä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU ehdottaa hedgerahastoille tiukempaa sääntelyä

Euroopan unioni ehdottaa lakia hedge-rahastojen ja pääomasijoitusyhtiöiden sääntelemiseksi. Talouskriisi on saanut monet kaipaamaan tiukempaa valvontaa talousinstituutioille, joiden vaikutusvallan koetaan kasvaneen suureksi.

29.4.2009 15:26 | Päivitetty 29.4.2009 15:27

Euroopan komission tänään tekemän ehdotuksen mukaan eurooppalaisten hedge-rahastojen ja pääomasijoitusyhtiöiden johtajien tulisi raportoida toiminnastaan aikaisempaa seikkaperäisemmin viranomaisille.

Ehdotettu direktiivi koskee yhtiöitä, jotka hallinnoivat yli 100 miljoonan euron omaisuuksia. Korkeampi 500 miljoonan euron katto koskee sijoitusyhtiöitä, jotka eivät sido asiakkaitaan pidemmiksi ajanjaksoiksi.

Komission mukaan 100 miljoonan dollarin kattoraja koskisi noin 30 prosenttia hedge-rahastoista, jotka hallinnoivat noin 90 prosenttia eurooppalaisten hedge-rahastojen omaisuudesta.

Komissio antoi myös suosituksia yritysjohdon palkitsemiskäytännöistä, kuten erilaisista eropaketeista.

– On tärkeää, että viranomaisilla on tiedot ja työkalut tehokkaaseen makrovakaudelliseen valvontaan, finanssiasioiden komissaari Charlie McGreevy sanoo komission lausunnossa.

– Kriisi on myös korostanut selkeiden riskin- ja likviditeetinhallinjärjestelmien tärkeyttä sekä tarvetta luotettavalle sijoittajainformaatiolle, joka luo pohjan tehokkaille ennakkotarkastuksille.

Ei-sitovassa lausunnossaan komissio kehottaa EU-maiden hallituksia asettamaan kattoja niin sanotuille kultaisille kädenpuristuksille ja estämään niiden myöntämisen johtajille, jotka on erotettu epäonnistumisen takia. Komissio suositti yhtiöitä sitomaan bonus- ja optio-ohjelmansa pitkän aikavälin menestykseen.

Unioni saattaa pyrkiä laajentamaan sijoittajien suojaamiseen tähtäävää sääntelyä myös vakuutuksiin ja pankkitalletuksiin, jotka kilpailevat sijoitusyhtiöiden kanssa. Ehdotuksen muotoilemiseen saattaa kuitenkin kulua yli vuosi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?