Uusi maksu tulossa kaikille kotitalouksille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uusi maksu tulossa kaikille kotitalouksille

Televisiomaksu pois ja tilalle mediamaksu. Se kerättäisiin kaikilta kotitalouksilta. Näin ehdottaa asiaa pohtinut työryhmä.

23.4.2009 15:24 | Päivitetty 23.4.2009 18:13

Yleisradion rahoitusta pohtinut työryhmä ehdottaa, että nykyinen televisiomaksu korvataan julkisen palvelun mediamaksulla. Se kerättäisiin automaattisesti kaikilta kotitalouksilta ja tietyn kokoisilta yrityksiltä.

Koska maksajajoukko laajenisi, laskisi yksittäisen kotitalouden maksu nykyisestä 224,3 eurosta noin 175 euroon. Maksu olisi sama riippumatta talouden koosta.

Maksu ei enää liittyisi television omistamiseen, ja samalla luovuttaisiin myös televisiomaksutarkastajista.

Työryhmä katsoo, että julkisen palvelun riippumattomuuden turvaamiseksi rahoituksen on edelleenkin koostuttava kansalaisten ja yhteisöjen maksamista maksuista.

Kaikkimaksamaan

Kaikki kotitaloudet maksaisivat, koska Ylen julkinen palvelu tavoittaa käytännössä kaikki suomalaiset. Yle tuottaa palveluita television lisäksi radioon ja internetiin.

Yritysten julkisen palvelun mediamaksu olisi ehdotuksen mukaan kolme kertaa niin iso kuin kotitalouksien maksu. Yritys joutuisi maksajaksi, kun  liikevaihto on vähintään 400 000 euroa.

Maksun perisi Viestintävirasto. Uusi rahoitusjärjestelmä otettaisiin käyttöön vuonna 2011.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?