Kuinka suuren autolainan saa opiskelija?

Kun köröttelee joka aamu ruuhkabussissa, alkaa oma auto houkuttaa entistä enemmän. Mutta jos taskussa on opiskelijahintainen matkakortti, onko pankin autolaina sen väärti? Halvimmankin auton hinnalla opiskelija matkustelee kymmeniä vuosia joukkoliikenteen asiakkaana.

21.4.2009 6:50 | Päivitetty 24.4.2009 11:53

Pankit tarjoavat auton hankintaa varten erilaisia lainoja, kuten pankki- tai joustoluottoja. Lue millä ehdoin nuorelle kuluttajalle irtoaa, jos irtoaa, pankista velkarahaa auton hankintaan.

Voiko opiskelija saada autolainaa pankista?

– Kyllä voi, sanoo Nordea Joensuun palvelupäällikkö Jari Turunen.

– Osa-aikaisesti työskentelevän opiskelijan on mahdollista saada lainaa pankista, kunhan säännölliset palkkatulot ovat riittävät.

Lainojen korot vaihtelevat lainatyypin ja vakuuksien mukaan. Pankkilainoihin eli matalamman koron lainoihin pankit vaativat takaajan. Korkeamman koron joustoluottoja saa Sampo Pankista pankin nettisivujen mukaan jopa 10 000 euroon asti ilman vakuuksia. Silloin lainarahasta joutuu maksamaan korkeampaa hintaa.

Opiskelijalla ei usein ole kiinteistöä tai asunto-osaketta, jolla lainan voisi vakuuttaa. Eikä vanhemmat ryhdy aina lainan takaajiksi.

Kuinka paljon luottoa opiskelija voi saada?

– Se katsotaan jokaisen hakijan kohdalla erikseen, mutta karkeasti voi sanoa, että alle 5 000 euron luoton saa ilman vakuuksia, Turunen sanoo.

– On myös mahdollista rahoittaa auto valtion takaamalla opintolainalla. Sitä pitäisi kuitenkin säästää, sillä opintolainaa saa nostaa vain tietyn määrän kuukaudessa.

Audilla vai bussilla?

Opiskeluaikana elämiseen ja erilaisiin harrastuksiin kuluu yllättävän paljon rahaa. 5 000 euron lainan ja korkojen takaisinmaksu kestää 100 euron kuukausilyhennyksellä noin 5 vuotta.

Mistä tietää, onko lainaa varaa ottaa?

– Lainaa harkitsevan opiskelijan pitää laskea tarkka tulo- ja menoarvio, jonka voi tehdä esimerkiksi netissä. Jos pakollisten menojen jälkeen käteen jää ylimääräistä, on lainan haku järkevällä pohjalla.

Autojen hintoja vertailemalla esimerkiksi Oikotie.fi:ssä selviää, että 5 000 eurolla voi ostaa vuoden 1998 Audi A4:n tai vuoden 2000 Volkswagen Polon. Lisäksi auton ylläpito- ja käyttökustannuksia kertyy helposti pari tuhatta euroa vuodessa.

Joukkoliikenteen nykytaksojen mukaan 5 000 eurolla opiskelija matkustaa bussilla Helsingissä 21 vuotta ja seutualueella lähes 11 vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?