Lisää huonoa journalismia

Julkaistu: , Päivitetty:

Kolumni
Saan säännöllisesti myös sellaista palautetta kolumneistani, että hyökkäilen väärin perustein kapitalismin kimppuun ja esitän markkinatalouden kohtuuttoman huonossa herravihaisessa valossa, mutta kerta kiellon päälle. Tässä tulee lisää huonoa journalismia.
Vain 1920-luvulla rosvoparonien aikana rikkaiden ja köyhien ero tulonjaossa on ollut yhtä suuri Yhdysvalloissa kuin nyt. Ja kun verrataan maailman maita toisiinsa, vain Meksikossa ja Venäjällä talouden tulosten jakaminen on ollut viime vuosina yhtä epätasa-arvoista kuin Yhdysvalloissa.

Kummasta lähteestä nämä väitteet mahtavat olla peräisin, G20-kokousta Lontoossa vastustaneiden nuorten lentolehtisistä vaan kapitalismia lähes 170 vuotta puolustaneesta The Economist -lehdestä?

Oikea vastaus on The Economistin numero 11. huhtikuuta 2009!

Suomalaiset talousänkyrät lukevat mielellään sellaista tekstiä, jossa todetaan, että vaikka rahoitusteollisuudella on ollut pikku vaikeuksia, amerikkalainen kapitalismi voi edelleen hienosti ja on esimerkkinä Suomelle ja muille länsimaille. Änkyröille talouskriisin voittaminen tarkoittaa sitä, että kun vanha meininki palaa, kaikki on taas hyvin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kapitalismia saa
moittia lempeästi


He sallivat kapitalismin moitiskelun ylilyöntien vuoksi, mutta on vaativat, että kirjoittaja ymmärtää missä raja menee. Heistä tuntuu mukavalta, jos kirjoittaja hieman pilailee hyväntahtoisesti kansan yksinkertaisuudella. Kyllä sellaisen kirjoittajan ymmärrystä kehutaan klubilla ja golfradalla. Terävä poika!

Talousbuumin aikana pankki- ja rahoitussektori turposivat muodottoman suuriksi oikeaan työntekoon ja tuottamiseen nähden. Mitä nopeammin peliraha kiersi, sitä suuremmaksi rahoitussektorin voitot kasvoivat.

Economistin mukaan rahoitussektorin yritykset keräsivät lopulta 41 prosenttia kaikista amerikkalaisten firmojen Yhdysvaltojen sisältä saamista voitoista. Siis lähes puolet voitoista meni niiden taskuihin, jotka vaihtelivat papereita keskenään.

Vuosien 1996–2005 aikana tapahtunut "tuottavuusihme" oli tulonsiirtoa rikkaille. Raha, joka siinä liikkui, oli velkarahaa ja sen maksumieheksi joutuivat veronmaksajat.

Rikkaiden oma aikakausilehti Forbes kertoo, että vuonna 1996 neljänsadan maailman äveriäimmän henkilön omaisuuden yhteenlaskettu arvo oli 92 miljardia dollaria, mutta yhdeksän vuotta myöhemmin peräti 1,25 biljoonaa dollaria. Varallisuutta kuvaavaan lukuun tuli kuuden nollan sijasta kaksitoista nollaa (000 000 000 000).

Kun tavallisen amerikkalaisen kotitalouden keskimääräiset vuositulot olivat vuonna 2007 noin 45 000 dollaria, joka tuhannes teki 3,5 miljoonaa dollaria. He tienasivat 77 kertaa enemmän kuin 90 prosenttia väestöstä.

Wall Street vei
lahjakkaimmat


Rahoitusteollisuuden sairaalla liikakasvulla oli yllättävä vaikutus esimerkiksi amerikkalaiseen yliopisto- ja korkeakoulumaailmaan. Tapasin äsken Nasan avaruustutkijan, joka valitti, että kun Nasa hakee esimerkiksi korkeatasoista fyysikkoa, amerikkalaista on enää vaikea löytää. Kiinassa ja Intiassa heitä on kyllä tarjolla, mutta amerikkalaisia nuoria eivät kiinnosta enää matematiikka, fysiikka ja kemia vaan he pyrkivät talouden MBA-tutkintoon.

Harvardin oma lehti The Harvard Grimson teki 600 valmistuneen parissa tutkimuksen, jonka mukaan vuonna 2007 peräti puolet huippuyliopistosta valmistautuneista meni töihin pankkeihin, rahastoihin tai rahoitusalan konsulttifirmoihin huolimatta siitä mitä he olivat opiskelleet. Pennsylvanian valtion yliopistosta kerrotaan, että jopa insinööriksi valmistuneista puolet palkattiin Wall Streetille.

Syy oli kuitenkin The Harvard Grimsonin mukaan selvä. Pankit, rahoitusfirmat ja alan konsulttiyritykset tarjosivat keskimäärin 65 000 dollarin lähtöpalkan, kun muilla aloilla vuosipalkka oli 35 000 dollaria.

Wall Streetille meni liiankin terävää porukkaa. He osasivat rakentaa rahakoneen, jonka toiminnasta kukaan ei ymmärtänyt muuta kuin sen, että se vaikutti järjenvastaiselta. Epäilijöille sanottiin, että kysymys on kokonaan uudesta taloudesta, jonka ei kuulunutkaan toimia vanhojen  sääntöjen mukaan. Samaa puhetta kuultiin myös Aleksanterinkadulla.

Madoff oli uuden
talouden menestyjä


Uuteen talouteen istui entinen uimarantojen hengenpelastaja Bernie Madoff niin hyvin, että hän onnistui huijaamaan Suomen valtion budjetin verran rahaa ennen kuin viranomaisvalvonta vihdoin tavoitti hänet.
Erona edeltäneeseen tietotekniikkakuplaan oli se, että Silicon Valleyn propellipäät kehittivät oikeita asioita, joita tarvittiin. Microsoftin Bill Gates ja Googlen perustajat Larry Page ja Sergey Brin vaikuttavat vanhanaikaisilta tyhmiltä kapitalisteilta, jotka joutuivat tekemään oikeata työtä Coca-Colan ja pizzan voimalla yökaudet kehitellessään tuotteitaan.

Ei ihme, että ilmapiiri on muuttunut kireäksi ökyrikkaita kohtaan.

Amerikkalaisten ärtymys pulpahtelee esille monella tavalla. Jopa New Yorkin autonäyttelyssä yleisö purkaa kiukkuaan New York Timesin mukaan kyselemällä autoja esitteleviltä messukaunottarilta, miksi GM ja Chrysler eivät tee parempia autoja, vaikka ne saavat veronmaksajien pussista miljardituet.

Hupaisa ajan merkki on se, että kalliita muotivaatteita verkossa myyvä Net-a-porter-vaatefirma tarjoaa mahdollisuutta, että tuotteet tuodaan kotiin ruskeassa paperikassissa ilman firman logoa.

P.S. Luen aina kaikki lukijoiden kommentit. Monissa on oppimisen arvoisia asioita, yllättäviä näkökulmia ja hyviä ideoita. Olen myös joutunut häpeämään tietojeni puutetta korvat punaisina. On ollut mielenkiintoista huomata, mikä jutuissani suututtaa. Kiukkuisimmat Neuvostoliittoon toivottajat kuvittelen paksuiksi herroiksi, joilla on silinterihattu, sikari ja bulldoggi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eläkeläisen sähkölaskuun tulossa jopa 100 euron korotus – harkitsee nyt talonsa myymistä

  2. 2

   Diners Club -luottokortille hyvästit Suomessa

  3. 3

   ”Tässä on nyt kyse siitä...” – kaksi viikkoa sitten poliittiset lakot jakoivat mielipiteet kahtia, mutta entä tänään?

  4. 4

   Kauppakeskus Itis vaihtaa omistajaa

  5. 5

   Rehn Ylelle: Korko nousee todennäköisesti vuoden päästä

  6. 6

   Tallinkin uusi laiva tuo töitä sadoille Raumalla – kaupungissa riemuitaan: ”Tämä on iso juttu”

  7. 7

   Lakko uhkaa jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa – ”Sellaiseenkin äärimmäiseen tilanteeseen on varauduttava”

  8. 8

   USA ei julista Kiinaa valuuttamanipulaattoriksi

  9. 9

   Hallitus esittää kivihiilikieltoa vuodesta 2029 alkaen

  10. 10

   Näin eri liitot vastustavat nyt irtisanomislakia – maanantaina lakkoon 10 000 työntekijää lisää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin eri liitot vastustavat nyt irtisanomislakia – maanantaina lakkoon 10 000 työntekijää lisää

  2. 2

   Eläkeläisen sähkölaskuun tulossa jopa 100 euron korotus – harkitsee nyt talonsa myymistä

  3. 3

   Lakko uhkaa jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa – ”Sellaiseenkin äärimmäiseen tilanteeseen on varauduttava”

  4. 4

   Tutkijan kova väite: Miehet haluavat naista kovemmat tulot, jotta nainen ei pettäisi

  5. 5

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  6. 6

   Kauppakeskus Itis vaihtaa omistajaa

  7. 7

   Mitä taloyhtiön kannattaa tehdä 7,3 miljoonan euron perinnöllä? ”Rikkaalla on rikkaan murheet”

  8. 8

   Diners Club -luottokortille hyvästit Suomessa

  9. 9

   ”Tässä on nyt kyse siitä...” – kaksi viikkoa sitten poliittiset lakot jakoivat mielipiteet kahtia, mutta entä tänään?

  10. 10

   Rauman telakka solmi aiesopimuksen Tallinkin uudesta aluksesta – aikoo rekrytoida lisää väkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat antoivat suomalaisille konkreettiset neuvot jemmarahasta pankkitilillä – keskustelu kävi kuumana: ”Ihan mitätön summa varsinkin perheelliselle”

  2. 2

   Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  5. 5

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  6. 6

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  7. 7

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  8. 8

   Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa”

  9. 9

   Riita 5 700 eurosta vei osakkaat oikeuteen ja taloyhtiön konkurssiin – ”Jos olet ostamassa paritaloa, älä ihmeessä osta sitä ennen kuin...”

  10. 10

   Alice, 20, haki työpaikkaa: kohtelu muuttui oudoksi, kun ihonväri selvisi – yrittäjä vertaa Elovena-ryynien myymiseen

  11. Näytä lisää