Hyviä uutisia – ei kun huonoja

Julkaistu:

Markkinoilta on helppo löytää pieniä lupaavia merkkejä, joiden perusteella voisi olettaa talouden pohjakosketuksen olevan kenties juuri nyt käsillä. Yhtä helposti tosin löytyy huonojakin merkkejä.
Markkinoilta löytyy tälläkin hetkellä paljon lupaavia merkkejä talouden kehityksestä parempaan, mutta myös merkkejä siitä, että kriisi on yhä voimissaan. Raaka-aineet ja kehittyvien markkinoiden osakkeet povaavat jo nousua, yrityslainamarkkinat puolestaan ennustavat synkkien aikojen jatkuvan.

Raaka-aineiden hinnat ovat syksyn syöksylaskun jälkeen kääntyneet selvään nousuun. Raaka-aineiden hinnat ovat luonnollisesti hyvin herkkiä talouskasvun muutoksille.

CRB Spot Metals -indeksi seuraa teollisuuden käyttämien raaka-aineiden hintakehitystä. Indeksi on aina ennen ollut hyvin herkkä talouden vilkkauden muutoksille. Vuoden vaihteesta tämä indeksi on noussut kymmeneksen.

Yksi talouskasvulle herkimmistä raaka-aineista on kupari. Kuparin hinta on ponkaissut tänä vuonna jo 40 prosenttia.

Rahdit kääntyivät
nousuun


Raaka-aineita kuljetetaan laivoilla, siksi rahdit ovat aina ennakoineet raaka-aineiden hinnannousua ja maailmankaupan muutoksia.

Rahteja kuvaava Baltic Dry -indeksi on ponkaissut vuoden alusta 117 prosenttia. Kuljetuksista on taas kysyntää.

Raaka-aineiden hintakehitys myös näkyy valuutoissa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan sijoittajat odottavat raaka-aineita tuottavien Australian ja Uuden Seelannin valuuttojen vahvistuvan. Johdannaismarkkinoilta voi tulkita, että odotukset näiden valuuttojen vahvistumisesta ovat korkeimmillaan sitten vuoden 2007.

Puolijohteet ovat elektroniikkateollisuuden raaka-ainetta. Niiden hintakehitystä heijastaa puolijohteita valmistavien yritysten kursseja seuraava Philadelphia Semiconductors -indeksi.

Se on tänä vuonna kohonnut kahdeksan prosenttia. Marraskuun synkimmistä hetkistä nousua on kertynyt jo 40 prosenttia.

Talouden vilkkaus näkyy öljyn kysynnässä ja hinnassa. Öljy teki viime heinäkuussa hintaennätyksen 147 dollaria tynnyriltä. Joulukuussa tynnyri maksoi halvimmillaan alle 34 dollaria.

Nyt hinta on elpynyt 50 dollarin paikkeille ja trendi on nouseva.

Raaka-aineiden hintoihin vaikuttavat tietysti sijoittajien spekulaatiot. Esimerkiksi huoli inflaation kiihtymisestä voimakkaiden elvytystoimien vuoksi on lisännyt raaka-aineiden suosiota sijoituskohteina.

Kiinan kasvu ruokki raaka-aineiden hinnannousua ennen talouskriisin kärjistymistä. Kiinan toivotaan välttävän talouskriisin pahimmat vaikutukset.

Kehittyvät markkinat
nousevat jo


Moni sijoittaja pitää hyvänä merkkinä Kiinan ostopäälliköiden indeksin nousua. Tämä talouskasvua ennakoiva indeksi on parantunut jo kolmena kuukautena peräkkäin. Sen uskotaan olevan merkki Kiinan elvytystoimien vaikutuksesta.

Tämä indeksi sukelsi ensimmäisenä, kun Kiinan kasvu alkoi hidastua.

Käänteen merkkejä sijoittajat etsivät myös talouskasvulle herkimpien kehittyvien talouksien osakemarkkinoilta. Marraskuun 21. päivän jälkeen Brasilian osakkeet ovat nousseet 37, Kiinan 28, Venäjän 26 ja Intian 16 prosenttia.

Kehittyvien markkinoiden sitkeä kurssinousu on optimistien mielestä yksi vahva merkki talouden pudotuksen päättymisestä.

Sijoittajat eivät edelleenkään
luota pankkeihin


Huonoja merkkejä taloudesta ja markkinoilta on helppo löytää pilvin pimein. Koska talouskriisin ydin on nyt rahoitusmarkkinoilla ja pankkikriisissä, kannattaa sijoittajan keskittyä tarkastelemaan niitä.

Yrityslainojen riskilisät valtionlainoihin verrattuna kertovat synkkää tarinaa.

Sijoittajat eivät luota pankkeihin. Pankkien kansallistamiset ja niistä mahdollisesti aiheutuvat tappiot pelottavat markkinoita.

Pankit eivät edelleenkään saa markkinoilta kohtuullisella hinnalla pitkäaikaista rahoitusta. Pankit eivät pysty lainaamaan rahaa yrityksille, kun ne eivät itsekään saa pitkäaikaista rahoitusta.

Maaliskuun alussa sijoittajat katsoivat eurooppalaisten pankkien joukkolainojen riskin olevan suurempi kuin muiden yrityslainojen. Ennen tilanne oli päinvastainen, pankin kaatuminen vaikutti hyvin epätodennäköiseltä.

Talous ei käänny kasvuun ennen kuin sijoittajien pankeilta vaatima riskilisä on roimasti laskenut.

Heikkolaatuisten yrityslainojen keskimääräiset riskilisät ovat nousseet maaliskuussa kaikkien aikojen ennätystasolle. Riskilisät kertovat markkinoiden odottavan kaikkien aikojen pahinta konkurssiaaltoa, kirjoittaa talouslehti Financial Times.

Vielä ei tosin tiedetä, kuinka paljon heikkolaatuisten yrityslainojen synkästä viestistä johtuu vähäisestä kaupankäynnistä. Sijoittajat eivät halua nyt koskea sijoituskohteisiin, joista ei tarvittaessa pääse nopeasti eroon.

Yrityslainojen riskilisät ovat aikaisemmissa taantumissa kaventuneet vauhdikkaasti talouden kääntyessä parempaan.

Asuntomarkkinat yhä
huonossa kunnossa


Moni asiantuntija uskoo Yhdysvaltain talouden kääntyvän parempaan vasta kun asuntomarkkinoiden lasku pysähtyy. Viime viikolla kurssit nousivat, kun asuntojen myyntitilastot olivat odotettua parempia.

Arvostettu varainhoitaja John Mauldin ei riemuitse markkinoiden mukana. Hän huomauttaa, että tilastot kertoivat kuukausitason muutoksista. Kevään korvalla asuntokauppoja on aina tehty enemmän kuin talvella, käänteestä ei ole vielä mitään merkkejä.

Markkinoilta on aina löydettävissä lukematon määrä nousun ja laskun puolesta puhuvia ennusmerkkejä. Useimmat ekonomistit uskovat maailmantalouden välttävän 1930-luvun laman nopeiden koronlaskujen ja elvytystoimien vuoksi.

Jos uskoo tähän, voivat heikot hyvät merkit osoittautua paikkansa pitäviksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  2. 2

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  3. 3

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  4. 4

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  5. 5

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  6. 6

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  7. 7

   Työntekijä mokasi johdannaiskaupassa karmivin seurauksin – FT: Mitsubishi menetti 320 miljoonaa dollaria

  8. 8

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  9. 9

   Karu kommentti teki lopun työ­haaveista: ”Tolla naamalla et saa töitä” – tällaista on syrjintä Suomen työ­elämässä

  10. 10

   Google kouluttaa SAK:n kanssa digitaitoja työntekijöille – ”Tämä ei ole mikään perinteinen ATK-koulutus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  2. 2

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  6. 6

   Uhkaako verokorttisi tuloraja ylittyä – toimi näin!

  7. 7

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  8. 8

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  9. 9

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  10. 10

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää