G20-kokous uhkaa veroparatiiseja

Varakkaiden maiden valtiovarainministerien G20-kokous kaavailee asettavansa tiukempia rajoituksia pankkitoiminnalle. Osana laman torjuntaa suunnitellut rajoitukset uhkaavat myös veroparatiisien olemassaoloa.

Vaduzin linna, Liechtensteinin prinssin koti. Maa sitoutui pankkitoiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseen viime perjantaina.

14.3.2009 18:49 | Päivitetty 15.3.2009 10:18

Valtiovarainministerit maailman 20 vauraimmasta valtiosta ovat kokoontuneet Etelä-Englantiin, Horshamin kaupunkiin keskustelemaan keinoista luovia ulos maailmaa riepottelevasta talouskurimuksesta. Kokoukseen osallistuu myös keskuspankkien edustajia.

Neuvottelut tulevat todennäköisesti asettamaan entistä tiukempia rajoituksia pankkitoiminnalle, uutisoi BBC News. Tällä rintamalla on jo otettu edistysaskeleita. Viime perjantaina Sveitsin, Luxemburgin ja Itävallan pankit ilmoittivat joustavansa aiemmista salassapitosäännöksistään.

Maiden välillä on kuitenkin edelleen erimielisyyksiä laman torjuntaan käytettävistä keinoista. Yhdysvallat vaatii valtioilta tuntuvampia elvytystoimenpiteitä, kun taas Euroopan suurmaat ovat kiinnostuneempia muuttamaan rahoitusmarkkinoiden sääntöjä.

Mikäli eurooppalainen näkemys pääsee voitolle, lama saattaa merkitä myös loppua veroparatiiseille, kirjoittaa Financial Times. Perjantaina Britannian pääministeri Gordon Brown totesi pankkien salassapitosäännösten murtumisen olevan "veroparatiisien lopun alku."

Sveitsin myönnytys ensiaskel avoimuuteen

Edellinen aloite veroparatiisien päämenoksi kohdistui ensisijaisesti Jerseyn ja Panaman kaltaisiin pieniin veroparatiiseihin. Tuolloin OECD:n tekemää aloitetta haukuttiin tekopyhyydestä.

Veroparatiisit puolustautuivat sanomalla, että avoimuutta ja läpinäkyvyyttä tulisi vaatia myös OECD:n jäsenvaltioilta, kuten Sveitsiltä, sekä lisäksi Kaukoidän talouskeskittymiltä Hong Kongilta ja Singaporelta.

Nyt näiden suurempien valtioiden tekemät myönnytykset avaavat tietä kohti avoimempaa pankkitoimintaa.

–Sveitsin myönnytys OECD:n edessä muuttaa koko pelin hengen, arvioi Richard Hay kansainvälisestä lakitoimisto Stilkeman Elliotista.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurría on lisännyt painetta muutokseen sanomalla, että Lontoossa ensi kuussa pidettävä G20-maiden huippukokous saattaa asettaa yhteistyökyvyttömät hallitukset "mustalle listalle." Salassapitosäännöksistään kiinni pitäviä valtioita voitaisiin sanktioida esimerkiksi rajoittamalla rahansiirtoja.

Muutosten vaikutusvielä vähäistä

Käynnissä olevia muutoksia kohtaan ollaan myös skeptisiä. Ulkopuolelta tuleva verokarhu tarvitsisi edelleen todisteita veronkierrosta, ennen kuin se pääsisi tutkimaan nykyisten veroparatiisien pankkitietoja.

Nyt tehtyjen myönnytysten yhteydessä pankkiirit ja lakimiehet ovat korostaneet, ettei avoimuus myöskään saa liiaksi vaarantaa sijoittajien yksityisyyttä.

–Nyt tehty ratkaisu on hyvä kompromissi ulkomaisten verotarkastajien kanssa tehtävän yhteistyön ja yksityisyydensuojan välillä, totesi Jean Schaffner Luxemburgissa toimivasta kansainvälisestä Allen & Overy -lakitoimistosta.

Alkaneen muutoksen jatkuminen riippuu pitkälti siitä, millaisia päätöksiä Yhdysvaltain kongressissa ja Euroopan Unionin komissiossa tehdään lähiviikkoina. Kummatkin vaikuttavat halukkailta paikkaamaan aukkoja lainsäädännössä. Erityisesti Euroopan komissio pyrkii estämään rahan valumisen Kaukoidän veroparatiiseihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?