Ruvetaanko lakkoon, lähdetäänkö kadulle?

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomalainen yhteiskuntarauha on kestänyt monet väännöt ilman, että kansa rynnisi kadulle muun Euroopan tapaan. Hallituksen äkillinen päätös nostaa eläkeikää voi kuitenkin muuttaa tilanteen. Eliitin ylimielisyys ja sanelupolitiikka voivat horjuttaa yhteiskuntarauhaa myös Suomessa, pelkää Helsingin yliopiston professori Juha Siltala.
Näkemykset finanssikriisin etenemisestä vaihtelevat valtavasti. Samaan aikaan, kun jotkut ekonomistit ovat arvioineet, että tunnelin päässä näkyy valoa ja osakkeet ovat jo halpoja, toisaalla esitetään yhä synkempiä uhkakuvia. 

Professori Juha Siltala Helsingin yliopistosta kertoo, että useissa maailman lehdissä, esimerkiksi Le Mondessa ja Asian Timesissä on viime päivinä väläytelty jopa sisällissotien mahdollisuutta etenkin Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa.

Tätä on perusteltu luottamuksen häviämisellä. Siltalan mukaan Euroopassa on mellakoitu niissä maissa, joissa kansa kokee eliitin ajavan vain omia etujaan valtion kautta.

Finanssikriisi on horjuttanut luottamusta pankkijärjestelmään ja maailmantalouteen ja osoittanut, että suuri osa varallisuutta rakentuu arvostuksiin, joilla ei ole mitään tekemistä reaalitodellisuuden kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siltala viittaa arvostetun historioitsijan Niall Fergusonin kysymykseen, mitäpä muuta raha ja pankki ovat kuin keskinäistä luottamusta?

– Nyt luottamus on kadonnut. Sisällissotatilanne on käsillä, kun toisiinsa toisilleen tuntemattomat ihmiset eivät odota toisten käyttäytyvän ennakoitavasti.   

Ajatus sisällissodasta nyky-Suomessa tuntuu kaukaiselta, mutta Siltala ei sulje pois jonkin tasoista yhteiskuntarauhan järkkymistä, jos työntekijät kokevat pelkkiä menetyksiä.

– Moderni yhteiskunta toimii sen varassa, että ventovieraat voivat pitää toistensa käyttäytymistä ennakoitavana. Jos päädytään epäilemään kaikkia hyväksikäyttäjiksi, mikään ei toimi. Markkinatalous tarvitsee luottamusta, mutta ei itse vielä synnytä sitä.

Siltalan mukaan hallituksen pitäisi tehdä kaikkensa luottamuksen  lisäämiseksi.

– Ei pidä jäädä itkemään, että kuplat puhkeavat ja tuotantorakenteet muuttuvat. Talous jää olemaan ja haasteita ja tehtävää riittää kaikille. Juuri nyt tärkeintä on estää luottamusta edelleen rapautumasta.

Sanelupolitiikka
pahentaa tilannetta

Siltala on huolissaan maamme eliitin toimista. Hänestä ne heijastavat pelkoa kohdata oma avuttomuus, haavoittuvuus ja ymmällään olo. Hänestä Lex Nokiassa ei ole enää kyse yritysvakoilun estämisestä, vaan siitä, totteleeko valtiovalta yhtiötä. Asia on siis arvovaltakysymys.

– Kun yhtiö tuotekehittelyn ja markkinaosuuksien sijaan keskittyy sisäisten prosessien kontrolliin, se on jo harhateillä. Tämä itsessään on jo paha ennuste.
Vanhasen sanelupolitiikka eläkeiän nostamisesityksen yhteydessä on Siltalan mielestä maanista pakoa eteenpäin. Hänestä tällainen käytös, jossa nähdään vain yksi vaihtoehto ja sulkeudutaan enemmältä informaatiolta, on normaalia painetilanteissa. Tämä ei silti tarkoita, että se olisi järkevää.

– Päättäjille maksetaan strategisesti ajattelusta eikä siitä, että he taktisesti ja operatiivisesti lisäävät painetta suoritusportaassa.

Siltala vertaa taktiikka, jossa ongelmat pyritään ratkaisemaan autoritäärisesti tarjoamalla keppiä, Venäjän vanhaan höyryjyrätaktiikkaan, jossa miehiä lähetettiin tuleen aalto aallon perään ja uskottiin, että kyllä se läpimurto näin syntyy.

Eliitti on erkaantunut
muusta väestä


Suomen yhteiskuntarauha on pitkälti perustunut luottamukseen ja siihen, että eri osapuolten ääntä on kuunneltu etenkin suurissa kysymyksissä. Jatkuva lyhytnäköinen työelämän kiristäminen on kuitenkin Siltalan mielestä erkaannuttanut eliitin ja muun väen toisistaan. Niin politiikan kuin taloudenkin päättäjät seurustelevat keskenään ja eliitti on irtisanoutunut yhteisestä kohtalosta muun kansan kanssa.

Esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallituksessa toisten yhtiöiden toimitusjohtajat määrittelevät, minkä suuruiset optiot ovat oikeudenmukaisia kenellekin.

– Tällöin mallia on katsottu Amerikasta, kun työntekijän palkkaan vertailukohtaa on haettu Kiinasta, Siltala huomauttaa.

Globalisaation ja kilpailukyvyn nimissä on piiskattu ihmisiä yhä tehokkaampaan toimintaan, mutta samaan aikaan heille on annettu yhä vähemmän rauhaa keskittyä tehtäviinsä. Kiire on kasvanut koko ajan ja Siltala huomauttaa, että esimerkiksi julkisella sektorilla lamatalkoita on jatkettu tähän päivään asti.

– Työntekijät on pantu tihentyneeseen tulosseurantaan, mutta onko ylin johto tulosvastuussa silloin, kun optiot lankeavat myös yhtiön mennessä holhoukseen? USA:ssa pidetään vääränä sitä, että verokassalla pelastetaan kriisin aiheuttajat, muttei sen uhreja. 

Suurelta epäoikeudenmukaisuudelta tuntuu Siltalan mukaan se, jos pankkeja joudutaan tukemaan taas, ja jos niiden tukemiseen menee samoin kuin 90-luvulla ne rahat, jotka piti laittaa luokkakokojen pienentämiseen ja hoitojonojen lyhentämiseen.

Ylimielisyys
on tuhoisaa


Juha Siltala on erityisen huolissaan ylimielisyydestä, jolla johtajat ovat suhtautuneet esimerkiksi työuupumukseen ja muuhun työelämästä tulleeseen palautteeseen.

– Mikään ei ole niin suuri häpeäraivon aihe kuin se, ettei oteta vakavasti.

Siltala huomauttaa, että pääosin ihmiset pitävät työstään ja haluavat tehdä sitä, mutta vihaavat tunnetta, että ovat koko ajan riittämättömiä. Hänen mukaansa luovuutta ja uusien innovaatioiden tekemistä jarruttaa pahasti se, että myös koulutetut ihmiset on alistettu tehdaskuriin ja heitä alistetaan kaikenlaisilla raportoinneilla ja auditoinneilla.

– Kun työstä kuivataan kaikki löysä pois, organisaatio ei reagoi ympäristön muutoksiin. Tuotetaan halvalla sitä mitä ennenkin.

Ihmisten rajallisuus
on hyväksyttävä


Meneillään oleva taloustilanne tarkoittaa kuplien puhkeamista. Koska suuri osa taloutta nojaa höttöön, kriisi muuttaa maailmaa.

Siltalan mukaan nyt tarvitaan vapaata henkistä tilaa vaihtoehtojen ajatteluun. Hänestä niin poliitikkojen kuin johtajienkin pitäisi nöyrästi ja avoimin mielin lähteä tarkastelemaan tilannetta. Ratkaisut voivat olla yllättävän lähellä.

– Luottamus voisi rakentua siitä, että työntekijöiden annetaan tehdä työnsä hyvin ja keskittyä siihen, eikä heitä enää kiusata toissijaisilla muutoksilla, valvonnalla ja pakkopalavereilla.

Jos asiat hoidetaan mallikkaasti, voi olla, että saamme yhteiskunnan, jossa on tilaa luovuudelle ja erilaisuudelle ja jossa kehitetään kansainvälisille markkinoille muitakin kuluttajabrändejä kuin Nokia. Yhtä lailla meillä voi olla mahdollisuus olla mukana luomassa uuden polven innovaatioita vaikkapa energia-alalle.

Vaihtoehtoyhteiskunnassa ymmärretään ihmisten rajallisuus ja työkyvyn realiteetit. Siltalan mukaan uudenlaisessa tapapainotilassa olisi muitakin asentoja kuin on ja off. Jotta ihmiset jaksaisivat antaa hyvän työpanoksen, heillä pitää olla mahdollisuus esimerkiksi välillä tehdä vähemmän töitä tai olla joitakin aikoja vapailla.

Erilaiset työaikajärjestelyt voisivat olla ratkaisu myös siihen, miten selvitään vaikeiden aikojen yli ja pidetään kuitenkin väki kiinni työelämässä.

Vaikka yhtiöt ovat toinen toisensa jälkeen kertoneet yt-neuvotteluista, irtisanomisista ja lomautuksista, jotkut perheyrittäjät ovat Siltalan mukaan lähteneet huolehtimaan henkilöstöstään ja ryhtyneet esimerkiksi tarjoamaan koulutusta lomautuksen sijaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ykköstien legendaarinen Lahnajärven taukopaikka on suljettu – lappu ovessa: ”Kaikkeni yritin”

  2. 2

   Näin valtionyhtiöiden johtajat tienasivat – bonuksista roimat korotukset

  3. 3

   Ulkomaanliikennettä uhkaa lakko ensi viikolla

  4. 4

   Kommentti: Kehitysmaassa kännykkä on ainoa mahdollisuus pankkiin

  5. 5

   Rynnivätkö kiinalaiset Finnairin apajille? ”Täytyy olla valppaana, ei tämä ole ikuinen yksinoikeus”

  6. 6

   Kuva kertoo, verotetaanko eläkkeitä Suomessa kireämmin kuin palkkaa

  7. 7

   Sijoittajat varuillaan – kurssireaktiot voivat voimistua keväällä

  8. 8

   Afarak kertoi tuloksensa paranemisesta – osake syöksyy pörssissä

  9. 9

   Valtionyhtiö Altian toimitusjohtajalle 225 000 euron ylimääräinen bonus

  10. 10

   Tulli varoittaa verkkoshoppaajaa: Polkupyörän arvo 200 € – maksaakin lopulta yli 460 €

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ykköstien legendaarinen Lahnajärven taukopaikka on suljettu – lappu ovessa: ”Kaikkeni yritin”

  2. 2

   Valtionyhtiö Altian toimitusjohtajalle 225 000 euron ylimääräinen bonus

  3. 3

   Näin valtionyhtiöiden johtajat tienasivat – bonuksista roimat korotukset

  4. 4

   Ulkomaanliikennettä uhkaa lakko ensi viikolla

  5. 5

   Nyt se on selvää: Nordea muuttaa Suomeen

  6. 6

   Rynnivätkö kiinalaiset Finnairin apajille? ”Täytyy olla valppaana, ei tämä ole ikuinen yksinoikeus”

  7. 7

   Amazonin tulo mullistaisi verkkotilaamisen Suomessa: Toimitusaika 20 minuuttia – näin se tapahtuu

  8. 8

   Kommentti: Kehitysmaassa kännykkä on ainoa mahdollisuus pankkiin

  9. 9

   Sijoittajat varuillaan – kurssireaktiot voivat voimistua keväällä

  10. 10

   Kuva kertoo, verotetaanko eläkkeitä Suomessa kireämmin kuin palkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lidliltä erikoinen kampanja: Könttäalennus ostoksista koko ensi viikon ajan – kaksi ehtoa

  2. 2

   Vaasalaismies löysi lompakostaan kortin, jolla ei saanutkaan Lidlin alennusta – ”Tarkennamme toimintaohjeita”

  3. 3

   Ykköstien legendaarinen Lahnajärven taukopaikka on suljettu – lappu ovessa: ”Kaikkeni yritin”

  4. 4

   Espanjassa asuvien suomalaisten eläkeverotus siirtymässä Suomeen – ”Aiheuttaa hämmennystä ja kiukkua”

  5. 5

   Amazonin tulo mullistaisi verkkotilaamisen Suomessa: Toimitusaika 20 minuuttia – näin se tapahtuu

  6. 6

   Kuva kertoo, verotetaanko eläkkeitä Suomessa kireämmin kuin palkkaa

  7. 7

   Yhdestä illasta sai alkunsa virheliike: Eläkeläispariskunta menetti 9 000 euroa ”taivaan tuuliin”

  8. 8

   Kommentti: Ay-liike kalastelee jäseniä harhauttamalla – ansiosidonnainen ei edellytä liittoon kuulumista

  9. 9

   Uusi lakkoaalto uhkaa sulkea pankkeja

  10. 10

   Nyt se on selvää: Nordea muuttaa Suomeen

  11. Näytä lisää