Sulkekaa lapsilta "palvelunumerot"

Katsokaa vanhemmat, mitä lapsenne kännykällään ostavat.

31.12.2008 8:00 | Päivitetty 2.1.2009 10:03

Nyt ottaa kuulkaa päähän! Kun varhaisteinin puhelinlaskussa on yli sadan euron tekstiviestit ja 50 euron limuautomaattimaksut, sitä alkaa ensimmäiseksi kirota Nokiaa, Soneraa ja Makkosta. Mutta turhaan, sillä minussa itsessänihän se vika on.

Oi, miksi en suitsinut hulluutta etukäteen? Miksi en huomannut, että teknouskovaisuuden ylistämät elämän laatua parantavat edistysaskeleet kouraisevat laatumaksun juuri minun kukkarostani?

Miksi en huomannut, että uusien mobiili-innovaatioiden vallankumouksellisin seuraus on, että kulutuspäätöksen tekeminen siirtyy yhä enemmän minulta 12-vuotiaalle pojalleni?

Kännykkä onrajaton luottokortti

Mobiilipalvelut ovat hieno juttu. Ainakin jos ne ovat itsensä jotenkin hallitsevan aikuisen käytössä. Mutta teknologian kauneus katoaa, kun lapsen käytössä onkin yhtäkkiä rajaton luottokortti, jolla voi ostella sikamakeita juttuja mielensä mukaan.

Fiksu lapsi huomaa tyhmiä vanhempiansa nopeammin, että kännykän avulla 10 euron viikkoraha nousee kätevästi parikymppiä. Moni aikuinen ei huomaa sitä siksi, että kaikki eivät välttämättä edes katso, mitä puhelinlaskussa lukee.

Lisäksi teknologia pesee joskus mustan valkoiseksi. Typeristäkin asioista tuntuu toisinaan tulevan älykkäitä, kun niiden takana on älykäs tekniikka.

Siksi veikkaan, että monet eivät ole koskaan ajatelleetkaan lapsensa karkkipäivien lisääntyneen kännykän avulla. Eivätkä monet vanhemmat ole ajatelleet, että ovat kenties maksaneet puhelinlaskussaan tuiki tuntemattomien lasten ostoksia, kun isommat ovat ”lainanneet” hyväuskoisen pikkutenavan kännykkää.

Kaapataanvalta takaisin

Järkipuhe voi auttaa joissakin onnekkaissa tapauksissa. Toisinaan siihen luottaminen vaatii kuitenkin kohtuuttomasti optimismia.

Onneksi teknologia auttaa luomassaan ongelmassa. Operaattorien valikoimasta löytyy oiva joukko palveluita, joihin tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa.

Palvelunumeroiden esto sulkee nopeasti monta yllätystä. Vanhan liittymän vaihtaminen uuteen puolestaan saattaa leikata puhelinlaskusta huikean summan. Esimerkiksi innokkaan tekstailijan tekstiviestien hinta voi pudota oikealla liittymällä monia kymmeniä euroja kuukaudessa.

Elleivät vanhemmat viitsi rajoittaa lastensa puhelimenkäyttöä eivätkä jaksa seurata laskujen sisältöä, kannattaa varautua reippaisiin laskuihin. Sitäkin kalliimpi seuraus voi olla lapsen rahan tajun katoaminen.

Kun raha syntyy kännykällä, tuntuu se jotakuinkin ilmaiselta. ”Viesti sinne, toinen tänne ja elämä on taas kohdallaan”- sukupolvi voi kohdata elämän realiteetit housut kintuissa. Silloin voi syntyä ikäviä hetkiä, jolloin paskat vanhemmat eivät hoidakaan velkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?