Irtisanotuille pitäisi löytyä töitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

STTK tutki: it-yrityksillä on yhä pulaa osaajista

Osaavien projektijohtajien, ohjelmoijien ja myyjien puute estää suomaisten pienten ja keskisuurten yritysten kasvun.

Useat it-yritykset ovat irtisanoneet väkeä syksyn aikana, mutta STTK:n mukaan alaa vaivaa silti osaajapula.

15.12.2008 14:42 | Päivitetty 15.12.2008 14:42

Vuosituhannen alun it-kuplan puhkeaminen vaivaa yhä tietoaloja. Tietoalat STTK:n puheenjohtajan Tapio Huttulan mukaan sen takia yrityksillä on edelleen huutava pula osaavasta työvoimasta. Myös alan oppilaitokset eivät tahdo saada riittävästi opiskelijoita.

STTK:n tutkimuksen mukaan osaamisvaje on it-alan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä keskeinen kasvun este. Osaavaa myyntihenkilöstöä kaipasi 46 prosenttia yrityksistä, projektijohdon väkeä halusi 36 prosenttia sekä koodarihenkilöstöä 24 prosenttia. Kasvuhakuisissa ja -kykyisissä yrityksissä tilanne on vielä heikompi. 

– Tässä taloustilanteessa, kun isot ict-alan yritykset irtisanovat väkeä, irtisanotuille olisikin löydettävä nopeita reittejä sijoittua pk-yrityksiin ja viedä sinne omaa osaamistaan hyödynnettäväksi, Huttula toteaa tiedotteessa.

Tietoalat STTK:n tutki pienten ja keskisuurten yritysten halukkuutta kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä niiden esteitä. Kyselyyn vastasi 87 yritysjohtajaa eri puolilta maata.

Kyselyn mukaan kasvuhalu paranee yrityksissä radikaalisti, kun yrityksen koko ylittää 25–30 työntekijää.

– Alan työllisyystilanteen vahvistamiseksi pk-yrityksiä on autettava kasvamaan tuo kriittisen pisteen yli. Sen jälkeen tarve kasvaa ja kehittyä edelleen syntyy sisältäpäin, sanoo Tapio Huttula.

Kasvukeinoiksi yritykset näkevät muun muassa uudet ohjelmistotuotteet, myynnin ja markkinoinnin lisäyksen sekä verkottumisen.

Tukitoimilla kasvuataantumankin aikana

Tietoalat STTK:n muodostavat ne STTK:laiset liitot, joihin kuuluu ict-alalla työskenteleviä ja joilla on alan työehtosopimuksia.

Huttulan mukaan ict-ala voisi oikeanlaisten tukitoimien avulla työllistää paremmin taantumankin aikana. Keinona voisi olla muun muassa ohjelmistotuotannon tehostaminen synnyttämällä pooleja, joille pk-yritykset voisivat tehdä ohjelmistopilotteja.

Lisäksi voitaisiin luoda markkinointitukirahoitusta ohjelmistoyrityksen kansainvälistymisen tueksi ja kansainvälisten kumppaneiden hakemiseksi. Pörssiin voitaisiin toteuttaa kasvuyritysten osakemarkkinat tukemaan riskirahan saamista alan pk-yrityksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?