Suhdanne-ennusteita lasketaan ensi vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suhdanne-ennusteita lasketaan ensi vuonna

Julkaistu: 10.12.2008 17:51, Päivitetty 10.12.2008 17:54

Yhä useampi suhdanne-ennustaja uskoo Suomen talouskasvun kääntyvän ensi vuonna laskuun. Alkuvuonna on luvassa reippaita ennustetarkastuksia.

Sekä Suomen Pankki että Tapiola Pankki ennakoivat tuoreimmissa ennusteissaan Suomen kansantuotteen supistuvan ensi vuonna 0,5 prosenttia. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kuitenkin sanoi, että talouskehitys voi jäädä ennustettuakin heikommaksi.

Samansuuntaisia ennusteita on luvassa alkuvuonna suhdannekatsauksensa julkaisevilta Palkansaajien tutkimuslaitokselta, Nordealta ja Pohjolalta.

Pellervon taloudellisessa tutkimuslaitoksessa PTT:ssä ollaan hiukan toiveikkaampia. PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm katsoo, että ensi vuodelle voisi olla luvassa vielä pientä talouskasvua.

– Etumerkistä ollaan kaikki varmaan samaa mieltä. Plussan puolelle ei ensi vuonna päästä, koko vuonna ainakaan, Pohjolan pääekonomisti Timo Lindholm sanoi. Vielä syyskuussa Pohjola ennakoi ensi vuodella prosentin kasvua.

Pohjolassa eiuskota kasvuun

Helmikuun alussa Suomen Yrittäjien pääekonomistiksi siirtyvä Lindholm kertoo haarukoineensa ensi vuoden kehitystä tuoreimpien lukujen perusteella. Tarkkoja ennusteita ei vielä ole tehty. 

– Jotkut ulkomaiset pankit tai talousorganisaatiot tarjoavat Suomelle vielä niukkaa plusmerkkistä kasvua, mutta en oikein jaksa siihen uskoa. Tässä on menty niin lujaa alaspäin, Lindholm pohti.

Hänen mukaansa puolen prosentin lasku syntyy itse asiassa aika vähällä. Ensi vuoteen mahtuisi jopa pari kohtuullista neljännestä, jos alussa on pari miinusmerkkistä, jotka ehtivät vetää kansantuotteen pakkaselle.

Nordea ennakoi lokakuun välitarkastuksessaan ensi vuodelle puolen prosentin talouskasvua.

– Ei se parempaan suuntaan ole menossa. Sitä täytyy vielä miettiä, kuinka paljon ennustetta lasketaan, Nordean ekonomisti Reijo Heiskanen kertoi.

Todellisuus ehkäennusteita huonompiLindholm varoittaa, että talouden kasvuriskit ovat nyt selvästi alaspäin.

– Ennusteita vedetään koko ajan alaspäin ja tällaisessa taloudellisessa vaiheessa voisi ajatella, että se todellinen talouden meno seuraavien neljännesten aikana on todennäköisesti vielä huonompaa kuin edes tuoreimmat ennusteet antavat ymmärtää.

Hänen mukaansa ennustaminenkin on tällä hetkellä jälkijättöistä puuhaa

– Todellisuus menee vähän edeltä ja voi mennä syvemmälle kuin nämä numerot nyt näyttävät.

Myös Palkansaajien tutkimuslaitos arvioi, että ensi vuoden alkupuolella kasvun kääntymisestä negatiiviseksi tuskin voidaan välttää.

– Investoinnit ja vienti supistuvat tuntuvasti, ja heikentyvä taloustilanne rajoittaa yksityisen kulutuksen kasvua, PT:n ennustepäällikkö Eero Lehto perusteli.

Yksityiskohtaista arviota ei ole vielä laadittu, eikä hän siksi halua esittää lukuarvioita.

– Sanotaan näin, että meillä tulee olemaan taantuman kestosta erilainen arvio kuin Suomen Pankilla. Luulen, että olemme sitä mieltä, että se kestää pidempään. Siinä on sellainen logiikka, että jos kehitys menee tarpeeksi syvälle, se [taantuma] myös kestää pidempään. Tämä ei ole ensi vuonna enää mikään rahoituskriisi vaan on kysyntätaantuma, Lehto sanoi.

PT ennusti edellisessä, elokuussa julkaistussa katsauksessaan Suomen talouden yltävän 1,7 prosentin kasvuun ensi vuonna.

Yksityinen kulutushidastunut selvästiLehto kiinnittää huomiota myös yksityisen kulutukseen, joka on tuntuvasti hidastunut. Kolmannella neljänneksellä yksityisen kulutuksen kasvu taittui 1,8 prosenttiin alkuvuoden neljän prosentin vauhdista.

– Kulutus on hidastunut, mutta uskon, että viimeinen neljännes ei tule olemaan niin huono. Ehkä muutos näkyy vasta ensi vuoden puolella sitten, kun työllisyys heikkenee kouriintuntuvasti, Lehto ennakoi.

Tällä hetkellä ostovoimaa vahvistaa osaltaan myös kuluttajainflaation taittuminen.

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen arvio on muita myönteisempi.

– Olemme olleet sitä mieltä, että ensi vuonna voitaisiin nähdä pieni positiivinen kasvu, Holm sanoi. Mahdolliseksi kasvulukemaksi hän arvioi 0,5 prosenttia.

Negatiivinen lukemakaan ei ole poissuljettu.

– Eihän itse luvuissa ole juurikaan eroa, mutta etumerkki ratkaisee onko kyseessä hidas kasvu vai taantuma. Me ehkä olisimme vähän positiivisemmalla linjalla, hän jatkoi.

PTT uskoopieneen kasvuunSyyskuun lopun ennusteessaan PTT arvio kasvun olevan 0,9 prosenttia.

Holmin mukaan myös vuoden 2010 talouskasvu voisi olla samaa luokkaa ensi vuoden kanssa eli 0,5 prosenttia. Käännekohtaa ei hänen mukaansa nykyisillä tiedoilla osata arvioita.

Taloustilanteen poikkeuksellisen nopea muutos on tehnyt ennustamisesta tavallista vaikeampaa. 

– Todella lyhyessä ajassa on paljon muuttunut sekä kansainvälisessä taloudessa että sen seurauksena myös Suomessa. Vielä kesällä yleinen näkemys oli, että tätä rahoituskriisiä kestetään kohtuullisen hyvin, Lindholm huomautti.

Paniikkireaktio alkoi syyskuussa Lehman Brothersin kaatumisesta.

– Siitä alkaen ensinnäkin kaikki ennakoivat indikaattorit ovat tulleet todella jyrkästi alas. On ihan sama, katsooko kuluttaja- vai yrittäjäpuolta ja mitä tahansa länsimaata. Toteutuneet talouden numerot tulevat pikkuisen perässä ja ennustajat katsovat kumpaankin suuntaan ja koettavat haarukoida sitä todennäköistä kehitystä, hän kuvaili.

Seuraava suhdanne-ennustaja on Sampo Pankki, joka kertoo näkemyksensä ensi maanantaina.

Nordean suhdannekatsaus julkaistaan tammikuun puolen välin jälkeen, PT:n helmikuun alussa. PTT ja Pohjola julkaisevat katsauksensa maaliskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?