SM-liiga luopui herrasmiessopimuksesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SM-liiga luopui herrasmiessopimuksesta

Jääkiekon SM-liiga on päättänyt luopua kiistanalaisesta "herrasmiessopimuksesta", jonka turvin se on rajoittanut ulkomaisten pelaajien palkkaamista seuroihin.

Jokereiden Janne Hauhtonen (oik.) tuikkaa kiekon HPK:n Teemu Lassilan maaliin jääkiekon SM-liigan ottelussa.­

19.11.2008 17:51 | Päivitetty 19.11.2008 18:01

Liigan hallitus ilmoitti, että ensi kaudesta alkaen seurat voivat "merkitä ottelupöytäkirjaan haluamansa määrän pelaajia, jotka ovat EU:n työvoiman vapaan liikkuvuuden sopimuksen allekirjoittaneiden maiden kansalaisia".

Käytännössä tämä tarkoittaa, että liigaseurat voivat ensi kaudella peluuttaa halutessaan vaikka pelkästään ulkomaisia pelaajia.

SM-liigaseurat ovat tähän saakka rajoittaneet ulkomaalaispelaajien käyttöä keskinäisellä "herrasmiessopimuksella", jossa ne ovat sopineet käyttävänsä kaudesta riippuen korkeintaan 3–5 ulkomaalaista per ottelu. Sopimusta ei ilmeisesti ole kirjattu mihinkään, vaan se on tehty suullisesti.

Herrasmiessopimus on ollut vähintäänkin "harmaata aluetta", koska se on sotinut Euroopan unionin perusoikeuksiin kuuluvaa työvoiman vapaata liikkuvuutta vastaan.

Muun muassa Porin Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen on vaatinut herrasmiessopimuksen purkua. Hänestä sopimus suosii rikkaita seuroja.

Sopimuksesta luopuminen voi lisätä nopeastikin ulkomaisten pelaajien määrää SM-liigassa. Kahdenkymmenenviiden EU-jäsenmaan lisäksi työvoiman vapaa liikkuvuus koskee noin sataa maata, jotka ovat tehneet yhteistyösopimuksen EU:n kanssa.

SM-liigan hallitus päätti myös, että ensi kaudesta alkaen seurat  peluuttavat otteluissa kahdeksaatoista kenttäpelaajaa nykyisen kahdenkymmenen sijaan. Maalivahteja ottelupöytäkirjaan ilmoitetaan aina kaksi.

Liigan hallitus perusteli ratkaisujaan taloudellisilla säästöillä sekä halulla tuoda "vaihtoehtoja ja kilpailua pelaajamarkkinoille".

– Toive on, että tarjonnan lisääntyessä palkat pysyvät paremmin käsissä, SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen sanoi Taloussanomille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?