Pastori Billy riehui Forumissa ja Kampissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pastori Billy riehui Forumissa ja Kampissa

Amerikkalaisen kulutuskriittisen liikkeen keulahahmo, turhan shoppauksen lopettamisesta saarnaava pastori Billy yritti villitä kansaa Helsingin kauppakeskuksissa keskiviikkoiltapäivällä.

19.11.2008 17:41 | Päivitetty 20.11.2008 14:36

Church of Stop Shopping -liikkeen vetäjä Reverend Billy sai kulkea gospelkuoronsa kanssa sekä Forumin että Kampin kauppakeskusten läpi kenenkään estämättä.

Pastori messusi molemmissa noin varttitunnin ajan turhan shoppaamisen synnillisyydestä.

– Markkkinamiehet yrittävät saada meitä uskomaan, että kuluttamisesta saa taivaallisen nautinnon, että shoppaus on lähimpänä taivasta maan päällä. Minä sanon, että tavaran ahnehtimisessa ei ole mitään jumalallista, julisti pastori Billy suomalaisyleisölle.

Kuulemma Suomenkin hallituksen toive kotimaisen kysynnän ylläpitämisestä on tässä taloustilanteessa täysin väärin.

– Kuunnelkaa sydäntänne, kannattaako nyt tuhlata kun kovat ajat ovat edessä. Pitäkää kiinni säästöistänne, älkää kantako niitä sieluttomille markkinoille, sillä ne eivät ole koskaan tyytyväisiä vaikka kuluttaisitte kuinka paljon! 

Jouluostoksilla olijat saivat pastorilta erityisen täsmäviestin.

– Uskaltakaa tehdä vaihteeksi krääsätön joulu! Antakaa toisillenne lämpöä ja vain tarpeellisia lahjoja. Lähettäkää kaupallinen Coca-Cola-joulupukki laihdutuskuurille, että hän saa taas aidon suomalaisen pukin hahmon, pastori messusi.

Kauppakeskuksissa Billyn show sai vaimeita taputuksia ohikulkijoilta, jopa parilta vartijalta. Yhdysvalloissa pastori on yleensä heitetty ostoskeskuksista nopeasti pihalle tai putkaan. 

Finanssikriisi helpottaaviestin perillemenoa

Pastori Billy sanoo huomanneensa finanssikriisin muuttaneen ihmisten asenteita jopa Yhdysvalloissa törsäyskulttuurin vastaiseksi. Jopa yli-ihmismäisiltä Wall Streetin pankkiireilta on kadonnut kaikki, mihin uskoa.

– Olin äskettäin vieraana Fox Newsin talouslähetyksessä, ja aloin ihmetellä miten tosissaan nämä samat rahamaailman sankarit nyt kuuntelivat puhettani. Siinä mielessä credit crunch on Jumalan lahja tuhlaamisen vastustajille, pastori Billy kertoo.

Oikeasti pastori on näyttelijä ja teatterituottaja Billy Talen. Hän alkoi esiintyä amerikkalaisen kuluttajaliikkeen tilaisuuksissa 1990-luvun alussa.

Show'n suosio alkoi kuitenkin parin viime vuoden aikana kasvaa, ja viimeistään tämä syksy on räjäyttänyt pastorin pankin. Törsäyksen vastaista saarnaa halutaan nyt kuulla maassa kuin maassa.

Suomeen pastori Billyn oli kutsunut Lens Politica -elokuvafestivaali. Festivaaleilla saa tänään Suomen-ensi-iltansa pastorin liikkeestä kertova, dokumentaristi Morgan Spurlockin tuottama "Mitä Jeesus ostaisi "-elokuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?