Aamukommentti: Uusia huolia, euro sukeltaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Katsaukset
Maailman markkinoille ilmestyi viime yönä Islannin ja Venäjän rinnalle uusi akuutti huolenaihe. Argentiinan hallitus on päättänyt kansallistaa maan eläkevakuutusyhtiöiden varat, mikä on umpikujaan ajautuneelle hallitukselle aivan uuden lainen toimi. Ehdotus ei ole, vielä, läpäissyt Argentiinan parlamenttia, mutta jo sen esittämien varoittaa maan olevan ajautumassa uuteen maksuhäiriöön.
Argentiinan nousu hidastuvan kasvun ja Yhdysvaltojen pahenevan ahdingon rinnalle on nostanut turvallisiksi koettujen valtionlainojen houkutusta ja painanut niiden tuotot jyrkkään laskuun.

Rahamarkkinakorot eivät ole vielä seuranneet perässä, koska pankkien välinen epävarmuus jarruttaa niiden luotonantoa toisilleen keskuspankkien ja hallitusten tukitoimista ja takauksista huolimatta.

Tänään Euroopan markkinoilla yritetään arvioida, mitkä pankit ovat pahimmin tulilinjalla jos Argentiina ajaa kivikkoon, ja paljonko vaikutus ulottuu sen naapurimaihin ja etenkin Brasiliaan.

Todennäköisesti syvimmällä Latinalaisessa Amerikassa ovat Euroopasta espanjalaiset ja portugalilaiset pankit, ja niitäkin pahemmin amerikkalaiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Islantiin on luvattu tukea mm. Britanniasta ja pohjoismaista. Venäjän ahdinko uhkaa saada uusia kierroksia raakaöljyn jatkettua eilen hetkeksi tauonnutta laskuaan.

Vaikka tuottajakartelli OPEC pitääkin ennenaikaisen huippukokouksen huomenna, sillä on vähän keinoja estää öljyn hinnan lasku sen kulutuskysynnän hiipuessa talouskasvun mukana.

West Texas, joka maanantaina jäi 74,7 dollariin painui viime  yönä 71,4 dollarista 70,2 kautta 70,9 dollariin tynnyriltä.

Brent laski eilen 71,3 dollarista 66 dollarin kautta 67 dollariin ja 54,3 eurosta 50,3 euron kautta 51,1 euroon. Tänään se on painunut 64,75 dollariin ja 50,4 euroon tynnyriltä.

Eurohinta alkaa olla vuoden 2007 elokuun tasolla, ja tämän kuun keskihinta on painunut 57,2 euroon.
Viime vuoden vastaava hinta oli 57,1 euroa, ja viime vuoden lokakuun keskihinta 58,2 euroa joten öljyn hinnasta on tulossa voimakkaasti lokakuun kuluttajahintainflaatiota jarruttava tekijä.

Tuloshuoli painaa
osakemarkkinoita


Tulosilmoitukset jäähdyttivät Yhdysvaltojen pörssin maanantaisen nousun nopeasti laskusuunnaksi eilen.

Dow Jones painui 2,5, S&P 500 3,1 ja Nasdaq 4,1 prosenttia miinukselle. Lasku jätti Dowin kaksi ja S&P:n puolitoista prosenttia viime perjantain päätöstasojensa yläpuolelle, mutta Nasdaq on tältä viikolta on 0,85 prosenttia miinuksella.

Alimmillaan Dow kävi eilen 2,8, S&P 3,4 ja Nasdaq 4,2 prosentin laskussa. Vahvimmillaan Dow oli 0,2 prosentin nousussa, S&P ennallaan ja Nasdaq 0,1 prosentin laskussa.

Aasian markkinat ovat seuranneet perässä. Tuloshuolet ja pelko Argentiinan maksuhäiriöistä ovat voimistaneet markkinoiden epävarmuutta ja vetäneet pääomia turvallisempiin kohteisiin ja etenkin palaamaan takaisin Tokioon.

Soulin pörssissä kaupankäynti keskeytettiin iltapäivällä kurssilaskun nopeuden vuoksi. Kospi on miinuksella 6,2 prosenttia käytyään jo yli 8 prosenttia pakkasella.

Nikkei on laskenut 6,8  ja Topix 7,1 prosenttia. Hang Seng on heikentynyt 2,9, Shanghain yleisindeksi 2,3 ja Shenzhenin pienyrityspainotteinen yleisindeksi 1,2 prosenttia.

Luisu leviää todennäköisesti Eurooppaankin vaikka tulosilmoitukset saattavat luoda ainakin tilapäisiä lohdun saarekkeita kurimukseen.

Buenos Airesin pörssi liittyy Reykjavikin ja Moskovan seuraksi veikkailemaan kurssikehityksen sijasta aukioloa ja sen jatkumista.

Korot sukeltavat,
jeniä kotiutetaan


Huoli talouden yleistilanteesta on vetänyt pääomaa osakkeista viitelainoihin. Liikettä on vauhdittanut pelkoa Argentiinan uudesta maksuhäiriöstä.

Samaan aikaan pääoma on alkanut jälleen kerran alkanut palata Tokioon kun kurssilasku uhkaa syödä ulkomaille kärrättyjen lainajenien tarjoamia tuottoja.

Euro on painunut suhteessa dollariin euro alimmilleen sitten vuoden 2006 marraskuun, ja suhteessa jeniin alimmilleen sitten vuoden 2004 huhtikuun.

Samaan aikaan euro on kirjannut uusia ennätyksiä suhteessa Ruotsin kruunuun.

Euroa painavat odotukset siitä, että EKP alentaa lähiaikoina korkojaan enemmän kuin Federal Reserve.

Tällä saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa, että Fedin tärkein ohjauskorko on 1,5 ja EKP:n 3,75 prosentissa. Joka tapauksessa rahamarkkinat varautuvat jo siihen, että Fed saattaa pudottaa oman korkonsa tasan yhteen prosenttiin joko ensi viikolla tai joulukuun puolivälissä.

Yhdysvaltojen kaksivuotinen viitelainatuotto on laskenut Aasian markkinoilla 1,53 prosenttiin 1,60 prosentista, jonne se eilen 1,70 prosentista 1,55 kautta laski.

Kymmenvuotinen on Aasiassa luisunut 3,74 prosentista 3,67 prosenttiin laskettuaan eilen 3,85 prosentista 3,70 kautta 3,74 prosenttiin.

Saksan kaksivuotinen lainatuotto laski eilen 2,98 prosentista 2,9 ja kymmenvuotinen neljästä 3,94 prosenttiin.
Tänään kaksivuotinen on avannut kaupan 2,83 ja kymmenvuotinen 3,90 prosentissa.

Vuoden eurokorko on 5,11 prosentissa, jotakuinkin eilisen euriborin tasalla. 3 kuukauden korko on 5,02 ja 6 kuukauden 5,09 prosentissa, niiden kolmen kuukauden termiinit 3,58 ja 3,54,. ja kuuden kuukauden termiinit 3,26 ja 3,28 prosentissa.

Termiineihin on siis virrannut jo tänä aamuna vahvasti pääomaa, mikä vihjaa euron sukelluksen jäävän tilapäiseksi.

Dollari on painunut Aasian markkinoilla 100,5 jenistä 99,7 jenin tuntumaan. Euro on samaan aikaan laskenut 130,9 jenistä 127 jenin kautta 128,2 jenin paikkeille.

Eilisen dollari avasi 102 ja euro 136 jenistä. Suhteessa dollariin euro on tänään painunut 1,305 dollarista 1,275 dollarin kautta 1,287 dollariin luisuttuaan eilen 1,33 dollarista 1,305 dollariin.

Dollari on vaihdellut 6,835 juanin tuntumassa käytyään aamusta 6,84 juanissa. Euro on painunut 8,92 juanista 8,75 juaniin, alimmilleen sitten vuoden 2002 joulukuun.

Samalla juan on painunut 14,75 jenistä 14,6 jeniin, mikä heijastelee pääomien kotiuttamista Kiinan markkinoilta.

Ilmeisesti Yhdysvaltojen talouden ennakoidaan heijastuvan myös kiinan teollisuuden tuloksiin.
Eilen dollaria vaihteli 6,835 juanin tuntumassa euron laskiessa 9,10 juanista 8,92 juaniin. Juan puolestaan nousi 14,9 jenistä 14,95 jeniin.

Argentiina, Islanti,
Venäjä


Päivän taloustilastot jäävät väkisinkin vähälle huomiolle.

Euroalue julkistaa jäsenmaidensa viime vuoden budjettivaje- ja velkalukemat, mikä antaa maustetta toiveille valtioiden elvyttävästä budjettipolitiikasta tai maksuvarasta pankkikriisin sattuessa.

Yhdysvalloista saadaan kuluttajaluottamuslukuja ja asuntolainahakemusten määrä viime viikolta. Viimeksi mainittu saattaa vihjata, monellako amerikkalaispankilla vielä riittää uskallusta ja varantoja lainoja myöntää.

Päällimmäisenä päivän tapahtumissa ovat, jo tavanomaisiksi muodostuneiden pankkipulmien lisäksi Islannin mahdollinen ajautuminen IMF:n hoteisiin, Venäjän ruplaan ja talouteen öljyn hinnan laskiessa kohdistuvat paineet ja Argentiina.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SAK vetää osittain pois yrittäjät raivostuttaneen kampanjansa

  2. 2

   Osa yrityksistä on saanut tietomurroista tarpeekseen – rakentavat omaa nettiä

  3. 3

   IL: Tällä kansanedustajalla eniten ulosottovelkaa

  4. 4

   Krista, 23, pyörittää huoltoasemaa – ”Vuosi sitten olin varma, ettei minusta tule koskaan bensayrittäjää”

  5. 5

   Danske Bank: Työntekijävaje hidastaa talouskasvua

  6. 6

   SAK:n uusi mainos raivostuttaa – ”Itsetarkoituksena ei ole sokeerata ketään”

  7. 7

   Tanskan yleisradioyhtiö irtisanoo noin 400 – taustalla säästöpäätös

  8. 8

   EU tutkii: Tekivätkö BMW, Volkswagen, Audi ja Daimler salaisen sopimuksen?

  9. 9

   Jos asuntokaupat menevät pieleen, mikä on välittäjän rooli? ”Häntä ei voi periaatteessa asettaa vastuuseen”

  10. 10

   Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   SAK:n uusi mainos raivostuttaa – ”Itsetarkoituksena ei ole sokeerata ketään”

  2. 2

   Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

  3. 3

   Krista, 23, pyörittää huoltoasemaa – ”Vuosi sitten olin varma, ettei minusta tule koskaan bensayrittäjää”

  4. 4

   Trump määräsi tuontitullit Kiinaa vastaan – Kiina ryhtyy vastaiskuun

  5. 5

   Jos asuntokaupat menevät pieleen, mikä on välittäjän rooli? ”Häntä ei voi periaatteessa asettaa vastuuseen”

  6. 6

   Palaneen kynttilätehtaan toimitusjohtaja aloitti vasta kaksi viikkoa sitten: ”Ei oikein voi sanoin kuvailla, miltä tuntuu”

  7. 7

   EU tutkii: Tekivätkö BMW, Volkswagen, Audi ja Daimler salaisen sopimuksen?

  8. 8

   SAK vetää osittain pois yrittäjät raivostuttaneen kampanjansa

  9. 9

   Trump määräsi uudet 200 miljardin dollarin tuontitullit Kiinaa vastaan – vastatoimia odotetaan

  10. 10

   Osa yrityksistä on saanut tietomurroista tarpeekseen – rakentavat omaa nettiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huomasitko, mitä Lidlissä tapahtui? Tästä syystä esimiestä ei juuri enää kuuluteta kassalle

  2. 2

   Nelihenkinen perhe muutti Saarijärvelle askeettiseen mökkiin täysin keskelle korpea – rahaa menee vain 800 €/kk

  3. 3

   Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

  4. 4

   Katso, paljonko ammatissasi keskimäärin tienataan – valtiolla ja kunnissa voi olla paremmat ansiot

  5. 5

   10 000 euroa vuodessa säästänyt Julia kertoo, miten hän käyttää rahaa ja mikä häntä nolottaa

  6. 6

   Makuunin ikkunoilta löytyi jopa tuhansien eurojen arvoisia esineitä – ”Tuntuvat kiinnostavan”

  7. 7

   Yhdestä sähköautosta nousi myrsky taloyhtiössä – näin kiista lopulta ratkesi

  8. 8

   ”Huippusijainnilla” paritalon puolikkaan myynyt antoi väärää tietoa ostajalle – myyjälle napsahti kymppitonnien lasku

  9. 9

   Ronja, 22, kertoo kuinka velkaantui viidessä kuukaudessa 50 000 euroa – otti lainaa 23 eri yhtiöstä

  10. 10

   7 esimerkkiperhettä: Katso, kenen reaalitulot kasvavat tänä ja ensi vuonna

  11. Näytä lisää