Isännöitsijät: Hermo menee uudistaloyhtiöissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Isännöitsijät: Hermo menee uudistaloyhtiöissä

Uudistaloyhtiöiden asukkaat ovat isännöitsijäin mielestä hankalimpia asiakkaita. Harva ymmärtää kiinteistönhoidosta mitään, ja talokin saattaa olla työläitä rakennusvirheitä täynnä.

18.9.2008 15:49 | Päivitetty 18.9.2008 16:38

Isännöintiliiton tänään torstaina Helsingissä avaamilla isännöintipäivillä puhuttiin paljon asumisen nykyilmiöistä.

– Uudisrakennusten isännöinti on osoittautunut vanhoja taloyhtiöitä hankalammaksi, kertoo liiton puheenjohtaja Mikko Peltokorpi.

Vuoden isännöitsijäksi valitun espoolaisen Aila Holopaisen mielestä arjen työläyttä lisää uudisrakentamisen koko ajan heikentynyt työnlaatu.

– Ainahan on huonoa rakentamista kauhisteltu, mutta nyt ylitetään kyllä kaikkia ennätyksiä. Näissä taloissa isännöitsijä saa normaalin hallinnoinnin lisäksi olla pitkään välikätenä reklamoinnissa ja takuukorjausten järjestelyssä, Holopainen luettelee.

Varakas ja vaativa asukas teettää töitä

Oman mausteensa isännöintisoppaan tuovat uudistalojen asukkaat.

Pääkaupunkiseudulla kalliisiin uudisrakennuksiin muuttaa yleensä perheitä, joilla on ollut varaa maksaa asunnostaan puolesta miljoonasta eurosta ylöspäin.

– En sanoisi heitä ihan uusavuttomiksi, mutta ehkä heillä ei ole ollut tilaisuutta tai mielenkiintoa opetella taloyhtiön arkihoitoon liittyviä asioita, sanoo Holopainen.

Kenelläkään ei tunnu olevan aikaa tai kiinnostusta osallistua esimerkiksi taloyhtiön hallitustyöhön.

– Vaaditaan paljon, kun on totuttu vaatimaan. Monen on vaikea hyväksyä, että kaikkea ei aina saa kuntoon rahallakaan: piha ei muutu aurinkoisemmaksi eivätkä rakennusmateriaalit kestä asumisen kolhuja ikuisesti, kertoo Mikko Peltokorpi.

– Olen joskus sanonut, että kouluissa pitäisi olla kansalaistaidon kaltaisena oppiaineena asuminen, Aila Holopainen sanoo.

Isännöitsijöiden mielestä rakennuksen pari ensimmäistä vuotta ovat kuitenkin erittäin tärkeitä taloyhtiön loppuiän kannalta.

– Silloin pitäisi tehdä muun muassa pitkäjänteisiä hoitosuunnitelmia, miten taloyhtiötä pidetään hyvässä kunnossa seuraavina vuosina. Yllättävän moni asukas tuntuu uskovan, että kun talo on kallis ja uusi, se toimii itsekseen, Peltokorpi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?