Viski ja vehnänen pelastavat Suomen viljatilat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viski ja vehnänen pelastavat Suomen viljatilat

Suomalaisilla viljantuottajilla on nyt elämänsä tilaisuus turvata Euroopan patonkituotanto. Myös olut- ja viskimallasmarkkinat ovat vallattavissa, sanoo vilja-alan näkymiä tutkinut työryhmä.

Suomalaismallasta löytyy taas skottiviskeistäkin.­

17.9.2008 17:23 | Päivitetty 17.9.2008 22:06

Valtion, yhteisöjen ja yritysten perustama Vilja-alan yhteistyöryhmä kertoi tänään keskiviikkona näkemyksiään siitä, miltä kotimaisen viljantuotannon tulevaisuus näyttää.

Pahin viljakriisi näyttää olevan maailmalla ohi, koska suurten tuottajamaiden bulkkilaatutarjonta on päässyt käyntiin. Silti suomalaisilla viljatiloilla on nyt aiempaa paremmat mahdollisuudet tienata ulkomaankaupalla.

– Monen viljalajin hinta pysyy korkealla, ja markkinoiden epävarmuus jatkuu, ennustaa yhteistyöryhmän pääsihteeri, maa- ja metsätalousministeriön kaupallinen neuvos Seppo Koivula.

Yhteistyöryhmän mukaan Suomen kannattaisi nyt keskittyä tuottamaan määrätietoisesti muun muassa laatuvehnää ja mallasohraa.

– Olemme niin pieni tuottajamaa, että erikoistumisella pärjäämme heti paremmin. Näillä on parhaat markkinanäkymät ja tuoton mahdollisuudet, sanoo Koivula.

Miksei tehdä viskiä itse?

Keski-Euroopan leipomoteollisuudella on koko ajan kasvava pula korkean valkuaisainepitoisuuden vehnästä.

– Suomalainen laatuvehnä sopii hyvin esimerkiksi erikoisleivonnaisten tai patonkien valmistukseen, Koivula muistuttaa.

Venäjällä ja Aasiassa voimakkaasti lisääntyvä panimoteollisuus kaipaa ohraa. Samoin Kaukoidän viskinvalmistajat ostavat vehnä- ja erikoismaltaita hintaa kyselemättä.

– Nyt tarvitaan vain ennakkoluulottomuutta ja hyvää vientimarkkinointia, eikä aina kannata tuijottaa vain ihan lähialueita, Koivula sanoo.

Koivulan mukaan jopa Skotlannissa on taas virinnyt kysyntää suomalaiselle viskimaltaalle. Kalleimpia mallaseriä kuljetetaan lentorahteina konteissa jopa Thaimaahan asti.

– Toisaalta jalostusasteen nostaminen lisää tuottoja erittäin paljon. Miksemme saman tien veisi vähintään puolivalmisteita, tai valmistaisi viskiä itse Suomessa, Koivula ehdottaa.

Yhteistyöryhmä arvioi, että Suomen viljantuotanto on hyvien vientinäkymien ansiosta nousemassa pysyvästi neljän miljoonan tonnin vuosivauhtiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?