Ministerit kuulivat peitetarinoita Stora Ensosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ministerit kuulivat peitetarinoita Stora Ensosta

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.9.2008 16:40, Päivitetty 11.9.2008 16:42

Johtaja Anssi Paasivirta onnistui pitämään viikon verran ministerit pimennossa Stora Enson saneerauksesta.

Työ- ja elinkeinoministeriön johtaja Anssi Paasivirta sai viikko sitten tietää metsäyhtiö Stora Enson ylimmältä johdolta tulevista leikkauksista. Stora Enson johto vannotti samalla Paasivirtaa pysymään hiljaa, ja hän joutui tekemään niin sanotun sisäpiirisopimuksen.

Paasivirta toimii puheenjohtajana Rakennemuutokseen reagointi -työryhmässä. Hänen vastuullaan on laittaa liikkeelle valtion toimenpideohjelmat, kun tehtaiden sulkemiset ja tuotantoleikkaukset vievät töitä paikkakunnilta.

Paasivirta onnistui laittamaan muutosohjelmat liikkeelle valtion koneistossa ja pitämään sisäpiiritiedon salassa. Edes ministerit eivät saaneet vihiä asiasta.

– Kutsuin työryhmiä ja ministereitä koolle erilaisilla peitenimillä. Puhuin yleisesti rakennemuutoksista joillakin paikkakunnilla.

UPM-uutinenpääsi yllättämään 

Kun Stora Enso kertoi keskiviikkona aamulla kello yhdeksän leikkausohjelmasta, työ- ja elinkeinoministeriön rasvattu koneisto hyrähti ketterästi käyntiin.

Paasivirta on niin sanotun Voikkaa-hoitomallin isä. Hän tietää kantapään kautta, että tärkeintä tällaisissa tilanteissa on nopea liikkeellelähtö.

Metsäyhtiö UPM:n saneeraukset pääsivät sen sijaan yllättämään Paasivirran. UPM kertoi leikkauksista puoli tuntia Stora Enson julkistuksen jälkeen.

– Olin pääministerin luona kertomassa Stora Enson tilanteesta, kun kesken neuvottelun tuli tieto UPM:sta. Pasmat menivät hetkeksi sekaisin, Paasivirta muistelee.

Koko keskiviikkopäivän Paasivirta sai sitten sukkuloida erilaisissa neuvotteluissa ja käynnistää hankkeita liikkeelle.

Niinpä iltaan mennessä eri tehdaspaikkakunnilla toimivat jo kriisityöryhmät. Niillä on kaksi viikkoa aikaa tehdä esityksensä siitä, mistä löytyvät paperimiehille korvaavat työpaikat.