Paperimiestä ei päästetä työttömyysputkeen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paperimiestä ei päästetä työttömyysputkeen

Kajaanin-tehtaan työntekijät marssivat työpaikoiltaan keskiviikkona kuultuaan UPM:n jättileikkauksista.

Julkaistu: 11.9.2008 16:29, Päivitetty 12.9.2008 10:52

Valtio ei aio päästää irtisanottuja paperimiehiä työttömyysputkeen eikä eläkkeellekään kuten ennen vanhaan. Se lupaa, että piikki on nyt heti auki, jotta töitä löytyisi.

Työ- ja elinkeinoministeriön johtaja Anssi Paasivirta sanoo Voikkaan, Perloksen, Summan ja Kemijärven kokemusten perusteella, että oleellisinta on mahdollisimman ripeä toiminta.

– Pahinta on päästää kyvykkäät ihmiset työttömiksi tai ennenaikaiselle eläkkeelle, Paasivirta sanoo.

Hän on niin sanotun Voikkaa-hoitomallin isä, ja toimii puheenjohtajana rakennemuutokseen reagointi -työryhmässä.

Paasivirta on terävöittänyt Voikkaa-mallia entisestään ja saanut ajatustensa taakse laajan rintaman. Mallia kannattavat metsäyhtiöiden UPM:n ja Stora Enson henkilöstöjohto, Paperiliitto ja muut työntekijäjärjestöt. Tukena ovat ministeriö, TE-keskukset ja aluehallinto.

Uutta nykyisessä mallissa on entistä nopeampi reagointi. Eri tahot eivät jää enää odottamaan yhteistoimintaneuvottelujen tuloksia.

– Ennen katsottiin irtisanottavista ensin eläkkeelle joutuvat. Sitten ruvettiin miettimään, mistä jäljelle jääneille löytyy töitä, Paasivirta kuvaa vanhaa käytäntöä.

Paasivirran mielestä kaikille irtisanottaville pitää nyt tarjota vaihtoehtoja. Paperimiehet ovat koulutettua väkeä ja tottuneet säännölliseen työhön. Työvoiman eläköitymisen takia Suomesta ei ole varaa siirtää ammattimiehiä ennenaikaiselle eläkkeelle.

Kemijärvellä enemmän töitäkuin sellutehtaan aikoihin 

Voikkaan jälkeen kehitetystä mallista valtiolla on hyviä kokemuksia. Vain pieni osa irtisanotuista on jäänyt työttömäksi.

Voikkaalla UPM:n tehtaan sulkeminen vei pari vuotta sitten työt lähes 700 paperimieheltä. Tehtaan työntekijät ovat työllistyneet hyvin. Heistä enää satakunta on työttömänä.

Kemijärvellä oli keväällä 214 Stora Enson irtisanottua työntekijää. Heistä nykyisin 30 on työttömiä. Kaupunkiin on tullut uusia työnantajia ja lisää on tulossa. Nyt näyttää siltä, että Kemijärvelle tulee enemmän työpaikkoja kuin oli sellutehtaan toiminnan aikoihin.

Ammattimiesten työllistyminen on hoitunut hyvin myös Joensuun seudulla, jossa sopimusvalmistaja Perloksen tehtaan sulkeminen vei vuosi sitten työt 1 600 ammattihenkilöltä. Ilman työtä on enää 160–170 henkeä.

Valtio pitääpiikkiä auki

Valtion tukitoiminta on parantunut Voikkaan ajoista, Paasivirta kehuu.

Voikkaalla valtion piti alussa antaa tyhjiä lupauksia. Valtiolla ei ollut budjetissa varoja tukea uusia työpaikkoja eikä investointihankkeita.

– Nyt on piikki auki, Paasivirta kuvaa Kajaanin, Imatran ja Valkeakosken tilannetta.

Yksittäisiä työntekijöitä varten valtiolla on tarjota miljoonia euroja muutosturvaan ja koulutukseen. Yritysinvestointeihin ja infrastruktuurihankkeisiin valtiolla on vielä jäljellä tämän vuoden budjetissa 15 miljoonaa. Lisää varoja hallitus aikoo osoittaa kolmannesta lisätalousarviosta.